Βράχος 10 τόνων έπεσε στην παράκαμψη Τσακώνας – Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα

Βράχος 10 τόνων έπεσε στην παράκαμψη Τσακώνας – Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα

Από θαύμα δεν υπήρξε ανθρώπινη τραγωδία στην περιοχή

-Ν. Ντονάς: «Κανένα πρόβλημα με τη γέφυρα»

Η είδηση θα μπορούσε να… περάσει και ως δίστηλο στην εφημερίδα, από τη στιγμή που δεν έγινε κάτι σημαντικό. Μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στην παράκαμψη του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολη – Καλαμάτα στο ύψος της νέας τοξωτής γέφυρας της Τσακώνας χθες το πρωί, περίπου στις 9.30.
Το περιστατικό συνέβη στην αρχή της παράκαμψης στην πλευρά προς Καλαμάτα και η κυκλοφορία διεκόπη στον αυτοκινητόδρομο μέχρι να απομακρυνθεί ο βράχος.
Ο βράχος απομακρύνθηκε άμεσα από την κατασκευαστική εταιρεία και η κυκλοφορία οχημάτων συνεχίστηκε κανονικά. Ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός, παρόλο που στο σημείο εκείνη την ώρα διέρχονταν αρκετά οχήματα.
Μέχρι εδώ η είδηση δεν έχει το… αλάτι της. Όπως δήλωσε, όμως, στο “Θάρρος” ο διευθυντής έργου της αναδόχου εταιρείας, που είναι η ΤΕΡΝΑ, Νίκος Ντονάς, ο βράχος ήταν βάρους άνω των δέκα (!) τόνων και ήταν θεία τύχη ότι δεν υπήρξαν τραγικές συνέπειες.
Μας ξεκαθάρισε, όμως, ότι ο βράχος δε θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με τη γέφυρα που έχει ολοκληρωθεί. Άλλωστε, γι’ αυτό θέλουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας να παραδώσουν το έργο όσο γίνεται πιο σύντομα- καιρού επιτρέποντος τέλος του μήνα-, για να αποφύγουν ανάλογα δυσάρεστα γεγονότα. «Σε περίπτωση που λειτουργούσε η γέφυρα δεν πρόκειται να υπήρχε κανένα πρόβλημα, αφού ο βράχος θα έπεφτε κάτω από αυτή. Ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος που έχει λάβει υπόψη του όλα τα πιθανά άσχημα σενάρια», σημείωσε ο κ. Ντονάς.
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα “Καθημερινή”, προχθές, σε αφιέρωμα για τις καλύτερες σχεδιαστικά γέφυρες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνει αυτή της Τσακώνας.

ΤΣΑΚΩΝΑ

Η… τοξωτή πρόκληση της Πελοποννήσου

Η νεότερη από τις γέφυρες είναι έτοιμη να παραδοθεί στην κυκλοφορία μέσα στoν Ιανουάριο. Χρειάστηκε να περάσουν 9,5 χρόνια μέχρι να μελετηθεί και να κατασκευαστεί, για ένα βασικό λόγο: έπρεπε να γεφυρώσει μια εκτεταμένη περιοχή που κατολίσθησε το 2003, στηριζόμενη σε πολύ σαθρά εδάφη.
Η τοξωτή γέφυρα Τσακώνας έχει συνολικό μήκος 390 μέτρα και μέγιστο ελεύθερο άνοιγμα 300 μέτρα, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Αποτελείται από δύο τμήματα: το πρώτο, μήκους 90 μέτρων (στην πλευρά της Τρίπολης), έχει σχεδιαστεί ως «συμβατική» γέφυρα. Στο δεύτερο, μήκους 300 μέτρων, ο δρόμος αναρτάται από δύο τόξα από χάλυβα (ύψους 36 μέτρων), τα οποία με τη σειρά τους στηρίζονται σε δύο βάθρα (κολόνες). Η θεμελίωση του κεντρικού μεσοβάθρου της γέφυρας, που φέρει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της, είναι εντυπωσιακή, καθώς πραγματοποιείται με 4 φρέατα (πηγάδια) διαμέτρου 6 μέτρων, που φθάνουν σε βάθος 15 μέτρων και τα οποία καταλήγουν σε ένα γιγαντιαίο κεφαλόδεσμο διαστάσεων 31Χ23 μέτρων (σαν κεφάλι καρφιού).
Η κατασκευή και τοποθέτηση των τόξων της γέφυρας υπήρξε τεχνολογική πρόκληση, λόγω του μεγάλου πάχους και βάρους των χαλυβδοφύλλων. Τα τόξα αποφασίσθηκε να κατασκευασθούν στο εργοστάσιο σε δωδεκάμετρα κομμάτια. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο, ανυψώθηκαν με γρύλους και συρματόσχοινα (με τη μέθοδο heavy lifting) και «ακούμπησαν» προσωρινά πάνω σε 7 ζεύγη χαλύβδινων πύργων ύψους μέχρι και 60 μέτρων.
Αφού προσαρμόσθηκαν στην ακριβή τους θέση, συγκολλήθηκαν μεταξύ τους ώστε να διαμορφώσουν το ενιαίο τόξο. Λόγω του μεγάλου ύψους, αναπτύχθηκαν ειδικές διαδικασίες συγκολλήσεων και ελέγχων. Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής της γέφυρας ανέρχεται σε 22,8 εκατ. Ευρώ.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη