Επανάληψη της δίκης προτίθενται να ζητήσουν οι 2 οικογένειες των θυμάτων του διπλού φονικού στη Μάνη

Επανάληψη της δίκης προτίθενται να ζητήσουν οι 2 οικογένειες των θυμάτων του διπλού φονικού στη Μάνη

Οι αντιδράσεις των δύο πλευρών μετά την απόφαση για τη δολοφονία Σγούρου – Κομμάτη

Χαμηλούς τόνους τηρούν στις δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, Αλέξης Κούγιας και Γιώργος Ράλλης, των δύο 19χρονων δραστών της διπλής δολοφονίας πέρυσι το καλοκαίρι στη Μάνη, του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου Ιωάννη Κομμάτη από τη Σάμο.
Αντίθετα, οι οικογένειες των δύο θυμάτων, ιδιαίτερα η πλευρά του Κ. Σγούρου, μόνο ικανοποιημένες δε δηλώνουν από την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του Γυθείου, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και στους δύο κατηγορουμένους του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας.
Μάλιστα, δηλώνουν ότι θα ζητήσουν από τον εισαγγελέα Εφετών να ασκηθεί έφεση για επανάληψη της δίκης.

Οικογένεια Σγούρου
Επιεική κρίνουν την απόφαση του δικαστηρίου οι οικογένειες των θυμάτων. Η οικογένεια, σε ανάρτηση στη σελίδα που διατηρούν για τον Κ. Σγούρο, έγραψε μετά την ανακοίνωση της απόφασης: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε και έβγαλε την απόφασή της που δυστυχώς για ακόμα μια φορά δολοφονεί τη μνήμη του υιού και αδερφού μας, με πολλά ερωτηματικά για το πώς και το γιατί εκδόθηκε μια τέτοια απόφαση.
Αλίμονο… Το μήνυμα που δίνει μια τέτοια απόφαση είναι ότι ο καθένας μπορεί να πάρει ένα όπλο, να δολοφονήσει, να εξευτελίσει, να αποκρύψει την αλήθεια και να μη λάβει την ποινή που του αρμόζει για τις πράξεις του.
Αλίμονο… Να έχουν το δικαίωμα για ελαφρυντικά (μετεφηβικής ηλικίας) αυτοί που με τόσο στυγνό τρόπο οργάνωσαν, εκτέλεσαν και προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημά τους, αλλά και να τους αναγνωρίζουν και ελαφρυντικά αυτοί που πριν από λίγο τους καταδίκασαν ως ενόχους.
Εμείς ως οικογένεια θα κάνουμε το παν η δίκη να επαναληφθεί και να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως πρέπει και αρμόζει».
Την πρόθεση για αίτημα επανάληψης της δίκης εξέφρασε και ο δικηγόρος της οικογένειας, Πέτρος Μαντούβαλος.

Οικογένεια Κομμάτη
Εκ μέρους της οικογένειας του θύματος από τη Σάμο, Ιωάννη Κομμάτη, ο δικηγόρος τους Δημήτρης Πετρούσκας τόνισε: «H ουσία της δίκης που εξελίχθηκε, είναι ότι ήταν άνευ νομικής και ουσιαστικής αξίας οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των κατηγορουμένων που κατέρρευσαν, αν και ο αυτουργός του αποτρόπαιου εγκλήματος είχε βασικό ισχυρισμό την άμυνα, ενώ ο άμεσος συνεργός του ‎είχε βασικό ισχυρισμό ότι ήταν αθώος. Ομόφωνα καταδικάστηκαν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με το βαθμό εμπλοκής του καθενός και οι ισχυρισμοί τους απερρίφθησαν. Η ιστορία τους, όχι μόνο δεν έπεισε κανέναν, αλλά δεν αποδείχθηκε σε κανένα στάδιο της δίκης η ύπαρξη αναβολικών που τόσο είχε γίνει σημαία κάποιων όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Η πραγματικότητα είναι ότι το έγκλημα τελέστηκε προσχεδιασμένα σε κάθε λεπτομέρειά του. Κάνεις δεν μπόρεσε να απαντήσει στο αμείλικτο ερώτημα πώς βρέθηκε ο συγχωρεμένος Κομμάτης πυροβολημένος από μπροστά, όταν ο αυτουργός κατέθεσε ότι πυροβόλησε μόνο από πίσω. Ίσως ο δεύτερος βαθμός μπορέσει να διαφωτίσει τι πραγματικά έγινε και να δώσει μια απάντηση στο γιατί να χαθούν δύο νέοι άνθρωποι με αυτό τον τρόπο. Καμιά ποινή δεν μπορεί να γυρίσει τα παλικάρια που χάθηκαν άδικα πίσω και οι ένοχοι όσο χρόνια μείνουν φυλακή θα πρέπει να σκεφτούν και να απαντήσουν το πραγματικό γιατί, πρώτα στις οικογένειες των θυμάτων και μετά στη κοινωνία».

Συνήγοροι υπεράσπισης
Ο δικηγόρος υπεράσπισης του 19χρονου Καλαματιανού, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, Γιώργος Ράλλης, τόνισε: «Το δικαστήριο, συνεκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό, θεωρήθηκε δίκαιο και ορθόν να τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Εκ του γεγονότος μάλιστα ότι ήταν πολύ κοντά στο όριο των 18 ετών, που σημαίνει ότι αν ήταν κάτω από 18 ετών, θα δικάζονταν από τα δικαστήρια των ανηλίκων, που έχουν μικρότερες ποινές. Μάλιστα, στην περίπτωση του δικού μου εντολέα ήταν έκδηλη η ανωριμότητά του και φαινόταν από το όλο εγχείρημα, αλλά και με ένα τραγικό οικογενειακό περιβάλλον που του είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ψυχική του ισορροπία. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ δίκαιη απόφαση. Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Δυστυχώς για τις οικογένειες των θυμάτων, δεν μπορούμε να διορθώσουμε ό,τι έγινε, αλλά σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουμε και την αγωνία τους, και την οδύνη τους, αλλά και τις αντιδράσεις τους».
Τέλος, από το γραφείο του δικηγόρου υπεράσπισης του 19χρονου από τον Κάμπο που καταδικάσθηκε για άμεση συνέργεια στις ανθρωποκτονίες, Αλέξη Κούγια, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου καταδίκασε τον εντολέα μας στην εκτιτέα ποινή των 25 ετών κάθειρξης για τη διπλή ανθρωποκτονία εις βάρος των δύο άτυχων body builders στην περιοχή Αλτομιρά Μεσσηνίας.
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του εντολέα μας ότι, επειδή δεν πυροβόλησε αυτός τα θύματα, έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος απλής συνέργειας στη διπλή ανθρωποκτονία, αλλά κατά πλειοψηφία 5 έναντι 2 αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ο εισαγγελέας της Έδρας είχε ζητήσει τη μη αναγνώριση ελαφρυντικού και την καταδίκη του εντολέα μας σε δις ισόβια κάθειρξη».

Της Βίκυς Βετουλάκη