Επικράτησε η κοινή λογική στη διαμαρτυρία των επιστημονικών φορέων

Επικράτησε η κοινή λογική στη διαμαρτυρία των επιστημονικών φορέων

Κοινοποιήθηκε για άλλη μια φορά η αντίθεση φορέων στο Ασφαλιστικό – Χωρίς κατάληψη και προβλήματα στα γραφεία βουλευτών του Συριζα
 
*Δείτε εδώ φωτογραφίες & βίντεο από τη χθεσινή διαμαρτυρία
 
 
Η κοινή λογική επικράτησε, τελικά, χθες και οι αντιδρώντες με το Ασφαλιστικό επιστημονικοί φορείς της Καλαμάτας, με πρωτοπόρο το Δικηγορικό Σύλλογο, δεν προχώρησαν στην… απειλή τους περί κατάληψης των γραφείων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας!
Πάντως, για να μη σπάσει ο… διάβολος το πόδι του, στα γραφεία υπήρχε αρκετός αριθμός μελών του κυβερνητικού κόμματος, οι οποίοι, αφενός, ήταν αγανακτισμένοι με όσα ανακοινώνονταν τις προηγούμενες ημέρες και, αφετέρου, δήλωναν αποφασισμένοι να μη δεχτούν καμία ακραία κίνηση.
Αυτό που έγινε ήταν εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων να επισκεφθούν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνομίλησαν με το συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Σπύρο Μωρακέα, μεταφέροντας την αποδοκιμασία τους για το υπό συζήτηση Ασφαλιστικό.
Εκ μέρους των φορέων μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, που ζήτησε απόσυρση του προσχεδίου για το Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι θα αφανίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και συνάντηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές για να τους παρουσιάσουν οι φορείς τις απόψεις τους.
Ο Σπύρος Μωρακέας εξέφρασε θετική άποψη για την πραγματοποίηση της συνάντησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους φορείς, τόνισε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιου είδους συναντήσεις, αλλά με την επιστροφή των εκπροσώπων των κεντρικών φορέων στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την απόσυρση του προσχεδίου, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό δεν είναι λογικό και αντίθετα σημείωσε ότι το προσχέδιο στηρίζεται σε μια δίκαιη βάση όσον αφορά στη συμμετοχή όλων των κλάδων για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πάντως, από την όλη ιστορία, όσοι θέλουν να καταλάβουν πρέπει να δουν ότι ο βασικός πυρήνας, τα κοινωνικοοικονομικά θεμέλια και του τρίτου μνημονίου είναι καθαρά ταξικά και μόνο προσχηματικά επαγγέλλονται την «ορθολογικοποίηση» και την «αποτελεσματικότητα» των οικονομικών και παραγωγικών διαδικασιών.
Με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει μια λογική ισορροπία μεταξύ του διατιθέμενου εισοδήματος και του ύψους των δόσεων. Τα έσοδα μέσα σε μικρό διάστημα αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Κι όμως και αυτή τη ρύθμιση το «σύστημα Σόιμπλε» και το «κουαρτέτο» τη δαιμονοποίησαν, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα.
Παρόμοια «λογική» ισχύει για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, για τις οριζόντιες περικοπές των συντάξεων, για τις ομαδικές απολύσεις… Ποιοι θίγονται κατά βάση; Οι πλέον κοινωνικά και οικονομικά αδύναμοι, εκείνοι που ήδη έχουν εξοντωθεί από τον ανταγωνισμό, την υπερφορολόγηση, το πάγωμα των εμπορικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Ασφαλώς, οι εκτεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού των αγροτών δεν είναι «αδιαφοροποίητες», ούτε σε πολιτικό, ούτε σε κοινωνικό, ούτε σε οικονομικό επίπεδο.
Σίγουρα υπάρχει μια εκτεταμένη κοινωνική – ταξική βάση που διαμορφώνεται από μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, οι οποίοι όντως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε νέα πρόσθετα οικονομικά βάρη. Και η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τη σχέση της με τις ομάδες και τα στρώματα αυτά.
Η δικαιότερη κατανομή των βαρών, η αναγνώριση ότι ευρέα τμήματα των στρωμάτων αυτών δεν έχουν πλέον εισοδήματα ικανά παρά μόνο για την επιβίωσή τους, οφείλει να αναδειχθεί σε απόλυτο, σε κεντρικό κριτήριο των όποιων επιβαρύνσεων.
Παράλληλα όμως, θα πρέπει να διαλυθούν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης και ιδιοποίησης δημόσιων και κοινωνικών πόρων, όπως, για παράδειγμα, στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, όπου «εταιρείες» και οργανώσεις επιτηδείων νέμονται τις αγροτικές αποζημιώσεις και κατασπαταλούν πολύτιμους πόρους του ΕΣΠΑ.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη