Ένας «τοίχος γεμάτος καλοσύνη» και στην Καλαμάτα

Ένας «τοίχος γεμάτος καλοσύνη» και στην Καλαμάτα

Όσο εντείνεται από τη μια η κρίση, τόσο δυναμώνει από την άλλη το εθελοντικό κίνημα, με δραστηριοποίηση πολλών ομάδων, αλλά και υπηρεσιών, με στόχο να δώσουν βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη.
Πολλές φορές μέσα από το «Θάρρος» έχουμε παρουσιάσει τέτοια παραδείγματα, με τελευταίο αυτό ενός μικρού μίνι μάρκετ στην παραλία της Καλαμάτας, που διαθέτει «τρόφιμα σε αναμονή» για γείτονες που αδυνατούν να αγοράσουν τα προς το ζην.
Πλέον στην πόλη ξεκινά μια ακόμα μορφή εθελοντισμού, που οργανώνεται και εξαπλώνεται μέσω του Facebook και ονομάζεται «Ο τοίχος της καλοσύνης».
Ως ιδέα και κίνηση έχει ξεκινήσει από τη Λάρισα, όπου μάλιστα λειτουργεί άψογα. Έτσι, λοιπόν, από το μεσημέρι της Πέμπτης «ανώνυμοι» Καλαματιανοί μάς καλούν όλους να βάλουμε το δικό μας τούβλο σε αυτόν τον τοίχο ανθρωπιάς.

Πώς λειτουργεί
Πολλοί θα έχετε παρατηρήσει κατά καιρούς ότι στην άκρη κάποιων κάδων σκουπιδιών είναι κρεμασμένες σακούλες όπου αναγράφεται «καθαρό φαγητό». Αυτές τις σακούλες τις βάζουν συνάνθρωποί μας που τους περισσεύει φαγητό και τις παίρνουν κάποιοι άλλοι που το έχουν ανάγκη.
Βασικός στόχος της ομάδας είναι να «φύγουν» οι σακούλες (καθαρό φαγητό) από τους κάδους σκουπιδιών και να τοποθετούνται σε πιο ασφαλές και αξιοπρεπές μέρος (κρεμάστρες).
Βασική επιδίωξη είναι, επίσης, να ευαισθητοποιηθούν οι περίοικοι-γείτονες, ώστε να στηρίξουν και να συνδράμουν.
Έτσι, η ομάδα θα ξεκινήσει να τοποθετεί κρεμάστρες σε διάφορους τοίχους της Καλαμάτας, κι αρχικά στις γειτονιές των ενεργών μελών της, με στόχο να διαδοθεί η ιδέα και στο άμεσο μέλλον να τοποθετηθούν κρεμάστρες για «καθαρό φαγητό» σε κάθε γωνιά της πόλης.

Πώς μπορεί κάποιος να προσφέρει
Η ομάδα του «Τοίχου της καλοσύνης» χρειάζεται ανθρώπους που να θέλουν να διαθέσουν μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο τους (και τίποτε άλλο), ώστε να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, πρέπει απλά να βρει έναν τοίχο στη γειτονιά του και να στείλει ένα μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο Facebook «Ο τοίχος της καλοσύνης – Καλαμάτα».
Στη συνέχεια κάποιο μέλος της ομάδας θα περάσει από τον τοίχο που έχει υποδείξει και θα κρεμάσει στη γειτονιά ακόμη μια κρεμάστρα για «καθαρό φαγητό».
Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιο σημείο στη γειτονιά για να υποδείξει, μπορεί να κρεμάσει το καθαρό φαγητό σε άλλη κρεμάστρα.
Επίσης, για να βοηθήσει κάποιος το όλο εγχείρημα μπορεί απλά να διασώσει την ιδέα σε φίλους και γείτονες, ώστε καμία κρεμάστρα και κανένας «τοίχος της καλοσύνης» να μη μένουν χωρίς «καθαρό φαγητό».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση