Κυπαρισσιακός: Απαίτηση των κατοίκων η αλήθεια και όχι ο άκρατος λαϊκισμός και η καταστροφολογία


Συνεδριάζει απόψε στις 8.00 εκτάκτως και στο «παραπέντε» το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προτείνεται να χαρακτηριστεί ο Κυπαρισσιακός κόλπος «Περιοχή Προστασίας της Φύσης». Σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από την επομένη έως και την Τρίτη 15 Μαρτίου και ώρα 1.00 το μεσημέρι.
Με το σχέδιο Π.Δ. προτείνονται να θεσπιστούν αυστηρότεροι όροι για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, κατ’ εφαρμογή των υποδείξεων του ΣτΕ (που απέρριψε και επέστρεψε στο ΥΠΕΚΑ, λίγο πριν πέσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο Π.Δ. που πρότεινε το χαρακτηρισμό της περιοχής ως «Περιφερειακό Πάρκο»), αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η Ελλάδα για έλλειψη θέσπισης μέτρων προστασίας της περιοχής, υπόθεση η οποία εκδικάστηκε και οι προτάσεις της γενικής εισαγγελέως είναι πραγματικός κόλαφος, προτείνοντας την καταδίκη της Ελλάδας!
Στο σχέδιο Π.Δ., λοιπόν, υπάρχουν μέτρα, περιορισμοί, απαγορεύσεις, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Η δόμηση απαγορεύεται εντελώς κοντά ή μέσα στις αμμοθινικές περιοχές, ενώ αυξάνεται η αρτιότητα στην παραπλήσια Ζώνη Αγροτικού Τοπίου.
Οι περιοχές Προστασίας, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία και το Δήμο Τριφυλίας, φτάνουν μέχρι και το πευκοδάσος της Ελαίας και γύρω από τη Νέδα και τον Αρκαδικό ποταμό. Από το Μπραζέρι του Καλού Νερού μέχρι και το λιμάνι της Κυπαρισσίας περιέχονται μικρές σε έκταση περιοχές με απαγορεύσεις, σε κάποια σημεία και μια στενή λωρίδα κοντά στην ακτή.
Στα θετικά είναι ότι δεν μπαίνουν περιορισμοί σε επεκτάσεις του Καλού Νερού και της Ελαίας.
Η Περιοχή Προστασίας της Φύσης περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή, τον αιγιαλό, τις περιοχές με αμμοθίνες και τις παράκτιες δασικές περιοχές. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή και όλες τις άλλες ζώνες (σ.σ. πλην αυτών που προαναφέρεται απαγόρευση) η δόμηση επιτρέπεται με αρτιότητα 20 στρ. για 120 κλίνες για τουριστικές μονάδες και 200 τ.μ. για κατοικία.
Και ως προς αυτό, όμως, είναι αβέβαιη η κρίση του ΣτΕ, καθώς θεωρητικά, με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται εκτός δόμηση.
Στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, όπως προαναφέρεται, εκτός από τη γεωργική δραστηριότητα, θα επιτρέπονται η κατοικία και τα ξενοδοχεία.
Και στις δύο περιπτώσεις το 80% του οικοπέδου θα πρέπει να διατηρηθεί στη φυσική του μορφή. Η δόμηση θα πρέπει να απέχει 50 μέτρα από τον αιγιαλό (παρότι η νομοθεσία έχει ως ελάχιστο όριο τα 100 μ.) ή τις αμμοθίνες.
Όπως και στο χθεσινό φύλλο του «Θ» σημειώσαμε, το τι λέγεται στην Τριφυλία και δη στην Κυπαρισσία, το Καλό Νερό και την Ελαία, σχετικά με το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, δεν έχει προηγούμενο. Οι απόψεις των κατοίκων φαίνονται μοιρασμένες και η κοινωνία δείχνει διχασμένη.
Απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας πρέπει να επιλέξει εάν θα διαλέξει το δρόμο του ρεαλισμού και της αλήθειας ή εάν θα καταφύγει στον άκρατο λαϊκισμό, τις άναρθρες κραυγές, την κινδυνολογία και καταστροφολογία, που σίγουρα – κάτι τέτοιο – θα ευθύνεται για όσα δεινά επέλθουν!
Κοινή απαίτηση κατοίκων και συλλογικών φορέων είναι απόψε να παρουσιαστούν όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο Π.Δ. Να ειπωθεί όλη η αλήθεια, χωρίς συν και πλην! Να γίνει σοβαρή συζήτηση, με επιχειρήματα που να στέκουν. Η προοπτική της περιοχής δε συνάδει με πολιτική σπέκουλα, ισοπεδώσεις και αφορισμούς. Το μέλλον είναι κοινό για όλους. Και τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον και τα προστατευόμενη είδη. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό ή δε θέλουν κάποιο στο Δήμο Τριφυλίας να το αποδεχτούν – ίσως, αναρωτιούνται οι πολίτες, και λόγω άνομων συμφερόντων ή πιθανώς, σκοπιμοτήτων, όπως οιοσδήποτε μπορεί να εικάζει –, τότε αυτοί, μάλλον, με τη στάση τους θα βάλουν ταφόπλακα και όχι το όποιο σχέδιο Π.Δ. Ούτε οι αφίσες, ούτε οι μαύρες σημαίες, ούτε τίποτα τέτοιο δε συνάδει με την προοπτική και την ανάπτυξη! Βελτιώσεις, τροποποιήσεις, διορθώσεις επί του σχεδίου Π.Δ., σοβαρές, μελετημένες και συγκεκριμένες πρέπει να προταθούν. Όλα τα λοιπά θα είναι απλώς φτηνός και άκρατος λαϊκισμός!