Πράξη Εφαρμογής Ασπροχώματος: «Στημένο» παιχνίδι, γνωστό το αποτέλεσμα…


Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η αδιέξοδη λύση υλοποίησής της με το Π.Δ. του ’85

Αρκετά ήταν τα τηλεφωνήματα που δέχθηκα χθες το πρωί από δημότες που ήθελαν να μάθουν τα τεκταινόμενα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης του Ασπροχώματος.
Η ερώτηση ήταν: «Κορόιδεψαν και πάλι τους εαυτούς τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ή ανέλαβαν τις ευθύνες τους». Ρητορικά ρωτούσαν, μια και γνώριζαν ότι η μικροπολιτική και πάλι θα θριαμβεύσει.
Παίρνουν μιαν απόφαση – που ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού οι νόμοι και το Σύνταγμα της χώρας άλλα προβλέπουν – όμως “χαϊδεύουν αφτιά” και μελλοντικούς ψήφους.
Εξάλλου, όταν θα έρθει η ώρα να κριθούν για το έργο τους, θα πουν, πολύ απλά, ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά υπερκείμενες αρχές είχαν άλλη γνώμη. Έτσι θα πετύχουν να έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη.
Εν προκειμένω, με ευρεία πλειοψηφία αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85, που δίνει έλλειμμα γης 128 στρέμματα! Βέβαια και επ’ αυτού υπήρξε… λύση, αφού ισχυρίστηκαν ότι ήδη υπάρχει “στοκ” κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι ικανοποιούν όσους θέλουν να μείνουν εκεί.
Η ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής με τον τελευταίο νόμο του 2014, ο οποίος μηδενίζει το έλλειμμα γης, για την ευρεία πλειοψηφία δεν έχει καμία σημασία. Κι ας επιμένουν το Τεχνικό Επιμελητήριο και η Διεύθυνση Πολεοδομίας.
Εξάλλου, τους εκπροσώπους τους πολλοί χλεύασαν προχθές. Άραγε, τι τα χρειαζόμαστε τα Πολυτεχνεία και τις σπουδές, όταν κι ένας απόφοιτος Δημοτικού Σχολείου, προχθές, είχε έτοιμη λύση;

Η συζήτηση του θέματος
Στην έναρξη της διαδικασίας το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Ασπροχώματος, Βασίλης Πολίτης και οι πρώην πρόεδροι, Δημήτρης Τσίχλης και Παναγιώτης Κονταξής, που τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος του 1985.
Μάλιστα, στις τοποθετήσεις τους άφησαν αιχμές κατά εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.
Η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Κική Μωρακέα, υπογράμμισε ότι η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα, που δεν καλύπτονται από αυτά που ζητούν οι κάτοικοι και από αυτά που περιλαμβάνει η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ενώ εκτίμησε ότι με την απόφαση που ελήφθη οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για τους ιδιοκτήτες της περιοχής.
Η διευθύντρια της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, με τεκμηριωμένο λόγο, σημείωσε ότι οι ιδιοκτήτες του Ασπροχώματος πάνω-κάτω θα χάσουν τα ίδια, είτε η εισφορά σε γη γίνει με το Π.Δ. του ’85 είτε με το νόμο του 2014. Κι αυτό, γιατί, όπως συνέχισε, με το Π.Δ. του ’85 οι εισφορές σε γη μπορεί πράγματι να είναι μικρότερες, ωστόσο οι εισφορές σε χρήμα θα είναι μεγαλύτερες.
Η διαφορά είναι, όπως επισήμανε, ότι με το Π.Δ. του ’85 θα υπάρχει μια πολεοδομική μελέτη που δε θα μπορεί να εφαρμοστεί λόγω ελλείμματος γης, ενώ με το νόμο του 2014 η μελέτη θα είναι άμεσα εφαρμόσιμη λόγω του μηδενικού ελλείμματος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του θέλησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο, όπως σχολίασε, αν και δήλωσε ξεκάθαρα ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 θα υπάρξει πρόβλημα με το 35% περίπου των ιδιοκτησιών.
Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι τα προβλήματα αυτά είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με αποχαρακτηρισμούς κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και άλλους τρόπους.
Ακόμη μίλησε για «φωτεινούς εγκέφαλους» που πήγαν και έβαλαν για πολεοδόμηση στο Ασπρόχωμα 1.500 στρέμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα προβλήματα με το έλλειμμα γης, ενώ άφησε αιχμές για εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ότι δε μίλησαν όταν συνέβη αυτό (1999).
Η μείζων μειοψηφία καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ζήτησε την εφαρμογή του νόμου του 2014 για τις εισφορές σε γη. Διαφοροποιήθηκε, ωστόσο, ο Παναγιώτης Αλούπης, που ψήφισε υπέρ του Προεδρικού Διατάγματος του ’85.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης, αρχικά πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή, προκειμένου να έχει επαφές για το θέμα με το αρμόδιο υπουργείο.
Στη συνέχεια ο σύμβουλος της παράταξής του, Στάθης Σταματόπουλος, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ του νόμου 2014, θέση που ακολούθησε ολόκληρη η παράταξη (εκτός του Παναγιώτη Αλούπη).
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, επίσης καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα σε μια πολεοδομική μελέτη είναι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, γιατί αυτοί δίνουν ποιότητα στη ζωή των κατοίκων. Από τη στιγμή που αυτό γίνεται με το νόμο του 2014, δεν είναι δυνατόν να μην τον υποστηρίξει.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, υπερψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, υπογραμμίζοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα του ’85 είναι μονόδρομος.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, τασσόμενος κατά του ελλείμματος γης, ενώ ο επικεφαλής της «Ελληνικής Δράσης», Γιώργος Δημητρούλιας, την υπερψήφισε.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη