Από ισόβια σε 12 χρόνια η ποινή Μαροκινού για συνέργεια σε δολοφονία


Ποινή καθείρξεως 12 ετών επέβαλε χθες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας σε Μαροκινό που είχε καταδικασθεί σε ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε ληστεία και άγρια δολοφονία ομοεθνούς του στη Νεάπολη Λακωνίας το 2012.
Ο Μαροκινός είχε καταδικασθεί ισόβια ως συναυτουργός άλλου ομοεθνούς του, ο οποίος φέρεται να είναι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας. Το δικαστήριο χθες μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ληστεία. Του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς τότε ήταν 20 χρόνων, και του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως 12 ετών.
 
Δολοφονία
Ο αστυνομικός από τη Νεάπολη που κατέθεσε χθες στο δικαστήριο είπε πως στις 20 Ιουλίου του 2012 πήγε στο Τμήμα Μαροκινός, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον κατηγορούμενο και του είχε πει ότι ένας άλλος ομοεθνής τους σκότωσε μπροστά στα μάτια του το συγκάτοικό του. Ότι αυτός έχει φοβηθεί, έφυγε με το λεωφορείο και είναι στους Μολάους.
Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τους είπε ότι ο δράστης σκότωσε με μαχαίρι το συγκάτοικό του, για να του πάρει τα χρήματα. Επίσης, τους είπε ότι ο δράστης αναχώρησε από την περιοχή με λεωφορείο για την Ηλεία.
Οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα κοντά σε ξεροπόταμο, όπου ήταν και το κατάλυμα των Μαροκινών, αλλά ο ιατροδικαστής δε διαπίστωσε τραύματα από μαχαίρι, αλλά τραύματα που έγιναν με το πίσω μέρος τσεκουριού.
Κατά τη δεύτερη εξέταση του Μαροκινού, ο αστυνομικός είπε ότι άρχισε να αλλάζει κάποια πράγματα. Αντί για ξημερώματα που τους είχε πει ότι έγινε ο φόνος, τους είπε ότι έγινε το απόγευμα. Ότι ο δράστης είχε και τσεκούρι, ενώ πως όταν πήγε να επέμβει, ο δράστης τού είπε να καθίσει ήσυχα, γιατί θα σκοτώσει κι αυτόν. Από το θύμα ο δράστης πήρε χρήματα, ένα κινητό τηλέφωνο και τα έγγραφά του.
 
Απλή συνέργεια
Ακολούθως, ο δράστης και ο κατηγορούμενος πήγαν μαζί μέχρι την πλατεία και από εκεί, σύμφωνα με μαρτυρία και ταξιτζή, επιβιβάσθηκε πρώτος στο ταξί ο δράστης, ενώ 150 μέτρα παρακάτω επιβιβάσθηκε και ο κατηγορούμενος. Το ταξί τούς άφησε στο χωριό Ελίκα.
Ο κατηγορούμενος τους είπε ότι στην Ελίκα χώρισαν με το δράστη, τον οποίο και η Αστυνομία ποτέ δεν μπόρεσε να εντοπίσει.
Στην απολογία του ο νεαρός Μαροκινός είπε ότι στην Ελλάδα έφθασε το 2011. Περιέγραψε τη δολοφονία, ενώ είπε ότι είχε φοβηθεί πολύ απ’ όσα είδε και από τις απειλές του δράστη, γι’ αυτό και δεν πήγε στην Αστυνομία και τον ακολούθησε, ενώ στην Ελίκα που έφθασαν του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δε θα μιλήσει και γι’ αυτό τον άφησε.
Η εισαγγελέας κα Νικολοπούλου, στην αγόρευσή της, αναφέρθηκε στα περιστατικά, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος  κατά τη διάρκεια της δολοφονίας επέδειξε ανοχή και μη εναντίωση σε ό,τι συνέβαινε, ενώ δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το θάνατο του συμπατριώτη του, ειδοποιώντας είτε την Αστυνομία είτε το νοσοκομείο.
Μάλιστα, όπως είπε, με τον τρόπο που ενήργησε, συνέδραμε ψυχικά το δράστη και έδειξε διάθεση συγκάλυψης. Πρότεινε να κηρυχτεί ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία, και η πρότασή της έγινε δεκτή από δικαστές και ενόρκους.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη