Ερωτήματα για τα δημόσια έργα στη Μεσσηνία


Με αφορμή και την υπόθεση με τα καρτέλ των εργολάβων
 
Εάν είχε βρεθεί κάποιος, τις προηγούμενες ημέρες, στους διαδρόμους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όταν επρόκειτο να διεξαχθούν διαγωνισμοί για δημόσια έργα, θα έβλεπε δεκάδες ενδιαφερομένους.
Μάλιστα, θα πίστευε ότι για τα έργα που επρόκειτο να δημοπρατηθούν θα γινόταν… χαμός Κυρίου από προσφορές. Κι όμως, από τους δεκάδες, αυτοί που συμμετείχαν ήταν λίγοι.
Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με το καρτέλ στα μεγάλα δημόσια έργα και για την έρευνα που γίνεται, σημειώνουμε: Από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις συνεννοούνταν για τα ακόλουθα: α) τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό, β) τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων, γ) τη μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, δ) την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών και ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών, με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων.
Για πολλούς τα συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού «ταιριάζουν γάντι» και με την κατάσταση που επικρατεί με τα δημόσια έργα στη Μεσσηνία, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Γνωρίζουμε έργα του Δήμου Καλαμάτας που εκτελέσθηκαν ή εκτελούνται από κοινού από εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, κάλλιστα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι τα όποια συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ισχύουν μόνο για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες και η Μεσσηνία κατοικείται από… ανθρώπους αγγελικά πλασμένους. Γιατί όχι εξάλλου; Μέχρι να δει το φως της δημοσιότητας κάποια ανάλογη έρευνα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το παραμικρό.
Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται το υπουργείο Υποδομών να θέσει κανόνες για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τους διαγωνισμούς που γίνονται, για τους αναδόχους, αλλά και για την ποιότητα των έργων που παραδίδονται.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη