Πώς γίνεται καθαρισμός και διαμόρφωση αιγιαλού – παραλίας;


Αντικρίζοντας την εικόνα των χωματουργικών μηχανημάτων βαρέος τύπου στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας, λουόμενοι αντέδρασαν και μετέφεραν και στο «Θ» την άποψη και τα ερωτήματά τους για όσα συνέβαιναν.
Οιοσδήποτε μπορεί να έχει οιανδήποτε γνώμη, άποψη και θέση. Υπάρχει, ωστόσο, εκτός από την αισθητική και ουσιαστική διάσταση του θέματος, και η πραγματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ισχύουσα νομοθεσία: «ΚΥΑ Αριθμ.: ΔΔΠ 0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ Βαθμού», στο Άρθρο 7 – Υποχρεώσεις ΟΤΑ Α’ Βαθμού ρητά ορίζεται: «Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών. Λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων των άρθρων 2 και 13 του Ν. 2971/2001, επιτρέπονται, αποκλειστικά προς διευκόλυνση της πρόσβασης και κυκλοφορίας των λουομένων και για την ασφάλεια αυτών κατά την παραμονή τους εντός των προαναφερθέντων κοινοχρήστων χώρων, κατασκευές μη μόνιμου χαρακτήρα που περιοριστικά προβλέπονται στο συνημμένο Παράρτημα “Τεχνικές προδιαγραφές κατασκευών – διαμορφώσεων για απλή χρήση εντός αιγιαλού παραλίας – περιορισμοί – συστάσεις”, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι ΟΤΑ Α’ βαθμού έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου».
Στο Παράρτημα «Τεχνικές προδιαγραφές κατασκευών-διαμορφώσεων για απλή χρήση εντός αιγιαλού παραλίας – περιορισμοί – συστάσεις» (άρθρο 13 του Ν. 2971/2001), μεταξύ άλλων, ορίζεται: «[…] Σε κάθε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού – παραλίας εφαρμόζονται οι ελάχιστες δυνατές διαμορφώσεις, ώστε να διατηρείται η μορφολογία των ακτών και η ακεραιότητα της ακτογραμμής. Δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθαρισμό της άμμου […]».
Τελικά, η όποια παρέμβαση στην παραλία και τον αιγιαλό είναι ζήτημα αισθητικής, ουσίας, περιβαλλοντικό ή και ισχύουσας νομοθεσίας;

Του Ηλία Γιαννόπουλου