Μελετούν επί 3 χρόνια την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Καλαμάτας


 Άλλα έλεγε η Δημοτική Αρχή πριν 3 χρόνια και άλλα σήμερα
 
 Με αφορμή τα όσα δυσάρεστα, για κατοίκους και επισκέπτες, συνέβησαν το περασμένο Σάββατο, με την πρωϊνή διακοπή του νερού στο μεγαλύτερο μέρος της Καλαμάτας, η Δημοτική Αρχή, απαντώντας στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, αλλά και στην κοινή γνώμη, σημειώνει τα εξής:
“Η Καλαμάτα υδρεύεται με νερό από το Πήδημα, το οποίο προσάγουν δύο αγωγοί: ο ονομαζόμενος Φ300, κατασκευής περιόδου 1930, που δεν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ο ονομαζόμενος Φ600, κατασκευής 1978, που αντιμετωπίζει πολλές φορές προβλήματα διαρροών λόγω έλλειψης καθοδικής προστασίας, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης του μετάλλου από το οποίο αποτελείται και, κατά συνέπεια, τις διαρροές.
Και οι δύο αγωγοί είναι του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας. Παρά την παλαιότητά τους, έλλειψη νερού δεν παρατηρείται, δεδομένης και της αξιοποίησης από τη ΔΕΥΑΚ και το Σύνδεσμο ορισμένων γεωτρήσεων.
Για την επίλυση του προβλήματος, έχει αρχίσει εδώ και μία τριετία η εκπόνηση μελέτης σχετικά με την κατασκευή αγωγού διαμέτρου 800 χιλιοστών, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Το έργο αυτό είναι μεγάλο και, με τιμές προ τριετίας περίπου, είναι ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ με το ΦΠΑ, γι’ αυτό και σκοπός του Δήμου Καλαμάτας και του Συνδέσμου και της ΔΕΥΑΚ είναι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Επίσης, έχει ξεκινήσει η μελέτη διασύνδεσης του αντλιοστασίου Πηδήματος με τις πηγές Αγίου Φλώρου, για την εξασφάλιση άφθονου πόσιμου ύδατος.
Τα Δ.Σ του Συνδέσμου και της ΔΕΥΑΚ και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα Νομικά Πρόσωπα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να επιλύουν προβλήματα, όταν αυτά εμφανίζονται και να διασφαλίζουν στους πολίτες το ύψιστο αγαθό του νερού, αν είναι δυνατόν χωρίς απρόοπτα. Ζητούμε συγγνώμη, πάντως, για την ολιγόωρη ταλαιπωρία του προηγουμένου Σαββάτου”.
Επί του θέματος δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την κατάσταση του αγωγού στο Κάστρο. Από το φωτογραφικό υλικό, που έχουμε ση διάθεσή μας, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν ήταν έξω από την κανονικότητα που βρίσκεται ο αγωγός. Σε πολλά σημεία του φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα και το γεγονός του Σαββάτου, δεν ήταν παροδικό.
Το 2013 σε κοινή συνέντευξη τύπου, του τότε προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης και της ΔΕΥΑΚ, δεν φάνηκε, σε καμιά στιγμή ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί, μετά από τρία (χρόνια). Συνηθίζεται σε μια τέτοια εκδήλωση, το γεγονός να είναι θέμα κάποιων εβδομάδων ή και μήνα.
Σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε, γράψαμε σχετικά: ” Στην τελική ευθεία για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής στο ΕΣΠΑ βρίσκεται η αντικατάσταση του προβληματικού αγωγού που σήμερα φέρνει νερό στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τα περίχωρα από το Πήδημα.
Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης ανέθεσε στη ΔΕΥΑΚ την εκπόνηση μελέτης αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού Φ600 από το Πήδημα έως την Καλαμάτα, καθώς και του κλάδου του από το Ασπρόχωμα μέχρι τη Μεσσήνη.
 Η ΔΕΥΑΚ ανέλαβε αυτήν την ευθύνη έναντι συμβολικού τιμήματος 40.000 ευρώ, ενώ η εκπόνηση της μελέτης από ιδιωτικό γραφείο θα κόστιζε περίπου 500.000 ευρώ.
Η εκπόνηση της μελέτης ολοκληρώνεται και η υποβολή αιτήματος προς υπαγωγή του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης έχει αναλάβει τη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου και ο Δήμος Μεσσήνης τη μελέτη κόστους – οφέλους, ενώ η ΔΕΥΑΚ όλο το υπόλοιπο τμήμα της μελέτης.
Σημειώνεται πως οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν και από τις 5 συναρμόδιες υπηρεσίες. Ο φάκελος πρόκειται να υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στην υπηρεσία ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τρίπολη, για την έκδοση της τελικής γνωμοδότησης επί των περιβαλλοντικών όρων.
Κατόπιν, θα ζητηθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, προοπτική σχετικά με την οποία είχε γίνει λόγος κατά την επίσκεψη του Π. Τατούλη στο Δημαρχείο και τη συνάντησή του με το δήμαρχο Π. Νίκα στις 11 Ιουνίου.

 Του Αντώνη Πετρόγιαννη