Το… ασχημόπαπο που θα γίνει κύκνος

Το… ασχημόπαπο που θα γίνει κύκνος

Αν η Καλαμάτα κερδίσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
 
-Το Δημοτικό Συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία ενέκρινε προχθές το στρατηγικό σχεδιασμό
 
 
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την υποψηφιότητα της πόλης ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021 και ακούγοντας από τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Διεκδίκησης, Έκτορα Τσατσούλη, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Πολύδωρο Καρυοφύλλη, τα όσα θετικά θα αποκομίσουμε, αν το Νοέμβριο κερδίσουμε τη Ρόδο και την Ελευσίνα, σκεφτόμουν:
Θυμάται κανείς μέσα στην αίθουσα ποια ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα το 2011; Τι αποκομίσαμε ως συμπεράσματα από τις υποψηφιότητες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας; Πόσες πόλεις στον κόσμο «μεταμορφώθηκαν» εσαεί με το στέμμα στο κεφάλι;
Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι κανείς, στο δεύτερο ρεμούλα, αρπαχτές, λοβιτούρες και στο τρίτο ελάχιστες. Γιατί, λοιπόν, η Καλαμάτα να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, τη στιγμή, μάλιστα, που από τα 30 εκατομμύρια που έχουν προϋπολογιστεί να ξοδευτούν, δεν έχει εξασφαλισμένο ούτε ένα ευρώ;
Οι δύο προαναφερθέντες, αλλά και ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε, αφού τα λεφτά υπάρχουν… Επειδή αυτή η διαβεβαίωση με πήγε σε άλλους συνειρμούς του ευρύτερου πολιτικού φάσματος, οι φόβοι μου όλο και μεγάλωναν. Εδώ μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι έχω στενή οπτική γωνία και δεν μπορώ να δω το μεγάλο κάδρο.
Ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βοηθήσει οικονομικά η κυβέρνηση, διότι, όπως τόνισε, το 2021 η Καλαμάτα, εφόσον κερδίσει τον τίτλο, δε θα εκπροσωπεί απλά τον εαυτό της, αλλά θα είναι η εθνική και η ευρωπαϊκή εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.
Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του Περιφερειακού Συμβουλίου για στήριξη της Καλαμάτας, όπως και Δήμων της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, όπως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Πολύδωρος Καρυοφύλλης, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι, τελικά, το κόστος θα είναι αρκετά μικρότερο από τα 30.000.000 ευρώ, ενώ τόνισαν ότι πρόκειται για επένδυση που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα κέρδη, αρκεί να υπάρχει σοβαρή διαχείριση και στρατηγική.
Επίσης, ο κ. Τσατσούλης σημείωσε ότι θα υπάρξει σημαντική οικονομική υποστήριξη από τους ομογενείς και, μάλιστα, αναφέρθηκε σε αναμενόμενη στήριξη από το Ίδρυμα Κλίντον, στη διοίκηση του οποίου ανέφερε ότι συμμετέχει Μεσσήνιος ομογενής.
 
Το αφήγημα…
Ο κ. Καρυοφύλλης σημείωσε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ότι στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού φεστιβάλ, αλλά ενός έργου πολιτισμού που θα διατρέξει την Καλαμάτα από το Νοέμβριο, οπότε και θα γίνει η επιλογή της πόλης, έως και το 2025. «Ο προσανατολισμός μας είναι διεθνής. Στόχος μας είναι κάποιος που θα έρθει στην Καλαμάτα να μπορεί να ζήσει τον πολιτισμό της Ευρώπης, φιλτραρισμένο, όμως, μέσα από τον πολιτισμό και την ιστορία της Καλαμάτας» εξήγησε.
Επίσης, αναφέρθηκε στη διασύνδεση του καλλιτεχνικού σχεδιασμού με τις ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης. Αγροτικά προϊόντα, καινοτομία, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, τουρισμός είναι το ευρύτερο πλαίσιο που θα συνθέσει το πολιτιστικό «προϊόν» της Καλαμάτας. Για όλα αυτά υπάρχει πρόνοια διασύνδεσης, προκειμένου η πολιτιστική πρωτεύουσα να μην είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά μια ευρύτερη πολιτιστική διαδικασία, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Καλαμάτα.
Δηλαδή, όσα δεν κατάφερε να κάνει δεκαετίες τώρα η τοπική και η κεντρική εξουσία, θα τα κάνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα…
 
Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, η βασικότερη ένσταση ήταν η οικονομική: έπρεπε η Δημοτική Αρχή, στην προχθεσινή συνεδρίαση, να ανακοινώσει συγκεκριμένα χρήματα, συγκεκριμένους χορηγούς αυτής της προσπάθειας. Επιπλέον, στάθηκε στο γεγονός ότι η ραχοκοκαλιά του όλου εγχειρήματος «δε ζυμώθηκε» όσο έπρεπε με τους διάφορους τοπικούς θεσμούς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, δια του εκπροσώπου της Τάσου Νιάρχου, άσκησε έντονη κριτική στο θεσμό, αναρωτώμενη: «Ποια ευρωπαϊκά ιδεώδη μάς ζητούν να συμφωνήσουμε: της Γαλλικής και της Οκτωβριανής Επανάστασης ή του νεοφιλελευθερισμού, της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών εργασίας; Επίσης, σημείωσε ότι προέχουν οι βασικές ανάγκες των πολιτών σε έργα υποδομής και όχι πολιτιστικές παρλάτες.
Για τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, που αποχώρησε από τη συνεδρίαση, η υποψηφιότητα της Καλαμάτας είχε υπονομευθεί από καιρό με τη χειραγώγηση των επιτροπών, με την απαξίωσή τους, με τις συνοπτικές και ετεροχρονισμένες διαδικασίες αναθέσεων, με την υποχρηματοδότηση, με τις πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, με τις διαβουλεύσεις και τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και πιθανόν με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και παζάρια.
Η «Αλλαγή» και η «Ελληνική Δράση», δια στόματος Θόδωρου Μπρεδήμα και Γιώργου Δημητρούλια αντίστοιχα, τάχθηκαν στο πλευρό της γενικής ιδέας που είναι η υποψηφιότητα, αν και κατέθεσαν κάποιες ενστάσεις.
Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να περιμένουμε την 11η Νοεμβρίου για να μάθουμε αν η Καλαμάτα θα φορέσει ευρωπαϊκό κοστούμι ή όχι…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη