Ο συστηματικός έλεγχος και το τεστ ΠΑΠ σώζουν ζωές

Ο συστηματικός έλεγχος  και το τεστ ΠΑΠ σώζουν ζωές

Μειωμένα τα περιστατικά με ευρήματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Καλαμάτα. Εμβόλιο, συστηματικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου και προφυλακτικό σημαίνει ολοκληρωμένη προφύλαξη.
Πάνω σε αυτό τον άξονα κινήθηκε η ενημέρωση για τη σημασία του τεστ Παπανικολάου στο τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, από την κα Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, επισκέπτρια Υγείας και την κα Βασιλική Τσιγώνια, μαία, οι οποίες πλαισιώνουν την Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας μαζί με την κα Βασιλική Κορογώνα.
Στην κατάμεστη αίθουσα του τμήματος, παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού, Δήμητρας Ψαρούλη, γυναίκες όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, αλλά και να θέσουν ερωτήματα στα οποία έλαβαν υπεύθυνες και σαφείς απαντήσεις.
Αξιοσημείωτη ήταν η αμεσότητα και το φιλικό κλίμα που δημιούργησαν οι δύο εισηγήτριες, σπάζοντας τον πάγο στο θέμα ταμπού για πολλές γυναίκες. Όπως τόνισαν, η σχέση των γονιών με τα νέα παιδιά πρέπει να είναι άμεση, πρόσφορη κι ενημερωτική, ώστε να μη φοβούνται να ζητούν βοήθεια. Κάποιοι γονείς προβάλλουν απαγορεύσεις στα παιδιά τους στο θέμα των σχέσεων, εθελοτυφλώντας στα προβλήματα που προκύπτουν.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως πρόκειται για επιτακτική ανάγκη οι γυναίκες να προβαίνουν σε έλεγχο και ανίχνευση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέσω του τεστ ΠΑΠ, διαδικασία με την οποία εντοπίζονται κι άλλες ιογενείς λοιμώξεις.
Ο γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ ΠΑΠ, όταν γίνεται σε ετήσια βάση, μειώνει την ικανότητα ευρήματος καρκίνου στον τράχηλο ή άλλων λοιμώξεων, αφού μπορούν να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστούν. Είναι σημαντικό ότι τα περιστατικά με ευρήματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Καλαμάτα είναι ελάχιστα.  Όπως ανέφερε η κα Β Τσιγώνια, «ο στόχος μας είναι να μην έχουμε κανένα». 
Εκτενής ήταν η αναφορά για το HPV εμβόλιο στις νεαρές κοπέλες. Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, αφορά κυρίως αγόρια και κορίτσια, και ο εμβολιασμός προσφέρει ευρεία και υψηλή προστασία.
Όπως τόνισαν, οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, με τηλεφωνικό ραντεβού, από ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.
Επίσης, η κα Παπαδόπουλου, απευθυνόμενη στο «Θάρρος», ενημέρωσε: «Συστηματικά επισκεπτόμαστε σχολεία, όπου λύνουμε απορίες, θίγουμε θέματα πρόληψης που αφορούν αγόρια και κορίτσια. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου το πρωί, θα γίνει ενημέρωση των παιδιών στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας».
Τέλος, οι εκπαιδεύτριες, νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Αικατερίνη Τσατά και Κωνσταντίνα Δαμηλάτη, οι οποίες συντόνισαν την εκδήλωση, δήλωσαν ότι σύντομα στο τμήμα της Καλαμάτας θα γίνει ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
 
Της Νίκης Γιαννακοπούλου