Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου από τον Κώστα Πουλάκη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου από τον Κώστα Πουλάκη

Μπαίνει «φρένο» στις θητείες των αιρετών  
Μια εκδήλωση άκρως σημαντική για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στην Καλαμάτα.
Την εκδήλωση οργάνωσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Αδέσμευτη Κίνηση Μεσσήνης», «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας», «Ε.ΣΥ. ΠΡΩΤ.Α. ΠΥΛΟΥ», καθώς και η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία ΠΕΔ Πελοποννήσου», όπως και οι περιφερειακές παρατάξεις «Δημοκρατική Πελοποννησιακή ΣΥΝ Εργασία- Πράξη Ανάπτυξης», «Πελοποννησιακή Ένωση», «Πελοπόννησος Οικολογική» και η «Πελοπόννησος Πρώτα».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Πουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα σήμερα» και όχι «κάποιου είδους “ιδεοληψία” της κυβέρνησης», ενώ ανέλυσε τις προτάσεις τις οποίες δημοσιοποίησε πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί στο ΥΠΕΣ και οι οποίες καταλαμβάνουν όλο το φάσμα των αυτοδιοικητικών θεμάτων.
Όπως υποστήριξε, οι προτάσεις αυτές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ επιδιώκει να διεξαχθεί ένας ευρύς δημοκρατικός διάλογος το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι προτάσεις του γ.γ. ήταν χωρισμένες σε τέσσερις άξονες. Ειδικότερα, στον πρώτο άξονα ήταν η  ενίσχυση της αυτοτέλειας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ. Όπως τόνισε ο κ. Πουλάκης, πρόκειται για τα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών και το επίπεδο των παρεχόμενων σε αυτούς υπηρεσιών, που – ως γνωστόν – αποτελούν πολιτική προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού.
Δεύτερος άξονας για το γ.γ. είναι η οργανωτική και θεσμική ανασυγκρότηση των ΟΤΑ και η εμβάθυνση της Τοπικής Δημοκρατίας, ένας άξονας πιο  «πολιτικός», αφού, όπως υποστήριξε, αφορά σε όλα τα θέματα οργανωτικής και θεσμικής ανασυγκρότησης των ΟΤΑ και την εμβάθυνση της Τοπικής Δημοκρατίας.
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τη διαφάνεια, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο στόχαστρο της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρήθηκε, με αποτέλεσμα να δοκιμαστούν τα όρια της οικονομικής της αυτοτέλειας, που αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα.
Από την άλλη, βέβαια, πλευρά υποστήριξε ότι επιτεύχθηκε, έστω «δια ροπάλου», ένα συμμάζεμα των οικονομικών των ΟΤΑ. Ο στόχος, επομένως, των προτεινόμενων αλλαγών είναι, χωρίς να επιστρέψουμε στο κακό, ενίοτε ασύδοτο σε κάποια σημεία παρελθόν, να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά κυρίως την πραγματική οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ.
Τελευταίος άξονας είναι ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμός των Δήμων και των Περιφερειών.
Ο τελευταίος αυτός άξονας των προτάσεων που κατέθεσε η επιτροπή είναι σε άμεση συνάρτηση με τη νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και το στόχο της δίκαιης ανάπτυξης, που έχει θέσει ως κεντρικό η κυβέρνηση.
 
Ανώτατο όριο θητείας για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης
Παράλληλα, μια απόφαση που θα αλλάξει τα δεδομένα ειπώθηκε δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, που επιχειρεί να θεσπίσει ανώτατο όριο θητείας για τους αιρετούς των ΟΤΑ
Ειδικότερα, το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε μίας: δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία.
Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης αποφάσεων από τη Δημοτική Αρχή που δε θα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή.
Συγκεκριμένα, ενδεχομένως μια παράταξη να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, ακόμα κι αν δε λαμβάνει ποσοστό άνω του 45%, ενώ θα προωθηθούν ασφαλιστικές δικλείδες, «έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσλειτουργίες στα ζητήματα των αποφάσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς των Δήμων που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό, το πρόγραμμα τεχνικών έργων κ.τ.λ.».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση