Στο 2ο ενημερωτικό καφέ μας προσκαλεί το Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer

Στο 2ο ενημερωτικό καφέ μας προσκαλεί το Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer

Τρεις περίπου μήνες μετά την ίδρυσή του το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Άνοια, με τον αποκαλυπτικό συνοπτικό τίτλο ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α., έχει ήδη διοργανώσει μια πρώτη επιτυχημένη ανοικτή συνάντηση και ετοιμάζεται για μία ακόμη. Το προσεχές Σάββατο στο ξενοδοχείο Elite θα πραγματοποιηθεί ο «2ος καφές άνοιας», που απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν το πρόβλημα, κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες, αλλά και γιατρούς.
Χθες το μεσημέρι στο Rex εκπρόσωποι του ΜΕ.Σ.Ε.Ν.Α. αναφέρθηκαν στην προσεχή εκδήλωση, καλώντας τον κόσμο να παραβρεθεί, ενώ παρατέθηκαν μερικά χρήσιμα στοιχεία που αφορούν στα χαρακτηριστικά της άνοιας και την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης.  
Ο νευρολόγος Γιάννης Νινιός, άνοιξε την ενημερωτική συνάντηση εξηγώντας: «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι υπάρχουν προβλήματα με την άνοια και να ασχοληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με το θέμα αυτό. Έχουμε στις 27 του μηνός συγκέντρωση στο Elite, για να συζητήσουμε τα θέματα της άνοιας, να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και ο κόσμος ο ιατρικός –θέλουμε γιατρούς και μέχρι τώρα δεν έχουμε πολλούς, για να μας υποστηρίξουν κι εμάς.
Είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται και έχει ανάγκες ο κόσμος της πόλης και καλό είναι να ξέρουμε τι εστί άνοια, τι είναι και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν καλή στον 1ο καφέ, ενώ υπάρχουν φυλλάδια και τηλέφωνα όπου μπορεί να μας βρει.
Το βασικό είναι να το μάθει ο κόσμος, θέλουμε πολύ κόσμο και υποστήριξη και χωρίς υποστήριξη δεν κάνουμε τίποτα. Περισσότερο θέλουμε να μαθευτεί από την κοινωνία της Καλαμάτας και τους παρακαλώ πάρα πολύ να έρθουν το Σάββατο στον καφέ του Elite, να συζητήσουμε, να μας πουν το πρόβλημά τους και βρούμε λύσεις, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επίσης νευρολόγος, πρόσθεσε: «Η άνοια είναι πλέον μια πολύ διαδεδομένη και παραγνωρισμένη νόσος. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί φτάνουν σε προχωρημένα στάδια και ουσιαστικά είναι αδιάγνωστοι, πολύς κόσμος δεν ξέρει τι έχει κι εδώ ακριβώς έρχεται ο πολύ σημαντικός ρόλος της ενημέρωσης του κόσμου. Δηλαδή, να μπορεί να εστιάσει όσο γίνεται στα πρώτα συμπτώματα της άνοιας, γιατί είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και αντιμετώπιση.
Η άνοια είναι μια νόσος για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, ακόμα και η αιτία της είναι εν πολλοίς άγνωστη, αλλά υπάρχει συμτπωματική θεραπεία και θεραπεία μη φαρμακευτική, που ίσως είναι και η πιο σημαντική, από τη συμπαράσταση του κόσμου, από τη βοήθεια που παρέχουν οι φροντιστές στον ανοϊκό ασθενή.
Για όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε όσο πιο έγκαιρα να γίνεται η επισήμανση και η αντιμετώπιση της νόσου.
Η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος του αλτσχάιμερ, είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας και κυρίως αυτή αντιμετωπίζουμε λόγω της συχνότητάς της.
Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι η απώλεια της πρόσφατης μνήμης, δηλαδή βλέπουμε ότι ο ασθενής αρχίζει να ξεχνά πρόσφατα δεδομένα, ενώ θυμάται πολύ καλά παλιότερες μνήμες και ιστορίες που θυμόταν νέος κ.τ.λ.
Βέβαια, καλό να υπάρχει η εγρήγορση ότι δεν είναι μόνο η μνήμη που πλήττεται. Καμιά φορά μπορεί να μην εκδηλωθεί ως απώλεια μνήμης. Ακόμα και μια διαταραχή του λόγου, δηλαδή ο άνθρωπος να δυσκολεύεται να μιλήσει, να βρει τις λέξεις, να αρθρώσει λόγο, μπορεί να είναι σύμπτωμα επερχόμενης νόσου αλτσχάιμερ. Ακόμα διάφορες άλλες δυσκολίες, όπως στον προσανατολισμό, στην κινητικότητα, πράγματα που πολλές φορές περνάνε απαρατήρητα και αποδίδονται στην ηλικία ή σε αφηρημάδα, σε άγχος ή σε κατάθλιψη.
Η άνοια είναι μια εκφυλιστική νόσος, για την οποία δεν υπάρχει ίαση προς το παρόν, αλλά εστιάζουμε όσο μπορούμε στο να τη φρενάρουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών. Βέβαια γίνονται έρευνες συνεχώς, οι οποίες είναι πολλά υποσχόμενες και κάποτε ίσως δώσουν αποτελέσματα και στον τομέα της ίασης» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Η συναισθηματική φόρτιση της Αμαλίας Βαλσαμάκη, η οποία φροντίζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το σύζυγό της, ο οποίος πάσχει από άνοια, είναι ενδεικτική των δυσκολιών και της ψυχολογικής πίεσης που συνεπάγεται η παρουσία ενός τέτοιου ασθενή στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ η Μαρία Αθανασάκη, επίσης φροντιστής ανοϊκού ασθενούς, προσκάλεσε με τη σειρά της τον κόσμο στην αυριανή εκδήλωση: «Ήρθα εδώ για να σας καλέσω το Σάββατο 27 Μαΐου από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 2.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Elite το 2ο καφέ της άνοιας, μετά το 1ο που κάναμε τον προηγούμενο μήνα και είχε επιτυχία. Σας καλούμε να ‘ρθείτε μαζί μας, να συμβουλευτείτε τους γιατρούς μας και να αγκαλιάσετε τα πρόσωπα που έχουν άνοια και θέλουν αγάπη- αυτό είναι το φάρμακο, η αγάπη στο συνάνθρωπό μας.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6980-718300, από τις 11.00 το πρωί έως τη 1.00 μ.μ. από Δευτέρα-Παρασκευή. Όποιος θέλει να γραφτεί εθελοντικά στο σωματείο μας, μπορεί να το κάνει στο δικηγορικό γραφείο του κ. Φωτεινάκη» κατέληξε η εκπρόσωπος του Μεσσηνιακού Σωματείου Επαφής με τη Νόσο Alzheimer και την Άνοια.
Χ.Ε.