Ανάσα για τους Δήμους και τους μηχανικούς, ιδρύονται ξανά οι νομαρχιακές πολεοδομίες

Ανάσα για τους Δήμους και τους μηχανικούς, ιδρύονται ξανά οι νομαρχιακές πολεοδομίες

Ταλαιπωρία, προβλήματα και γκρίνια έχει δημιουργήσει η απόφαση για την αυτόνομη πολεοδομική λειτουργία του δήμου Μεσσήνης, από τη στιγμή που ο δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να σταματήσει την όποια βοήθεια στη λειτουργία του όμορου δήμου.
Ενδεικτικά όσων έχουν ανακύψει τα σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει υποπέσει στην αντίληψη του Συλλόγου περιπτώσεις πολιτών και μηχανικών για υποθέσεις που ανήκουν στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Μεσσήνης και που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούνταν από την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Καλαμάτας, να συναντούν την άρνηση και των δύο Υπηρεσιών να τις εξυπηρετήσουν, να τις πρωτοκολλήσουν ή να ασχοληθούν μαζί τους.
Ο Σύλλογος είχε προβλέψει την παρούσα ασυνεννοησία από τον Μάρτιο, όταν προχώρησε σε συναντήσεις με τον δήμαρχο Μεσσήνης και την Υπηρεσία Δόμησης Καλαμάτας, για την συγκρότηση Πολεοδομίας στον Δήμο Μεσσήνης, και των ζητημάτων που προβλέπονται και απορρέουν από την οργάνωσή του, μετά και από την δημοσιοποίηση της επικείμενης απόσυρσης της συνδρομής του Δήμου Καλαμάτας από τα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Μεσσήνης.
Από τον ΣΥΜΕΛΕΜ έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή και δημόσια η προτροπή και η ενθάρρυνση ώστε να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό γραφείο στην Μεσσήνη, αφού θα προωθήσει τις μελέτες του δήμου, θα εξυπηρετήσει άμεσα τους ιδιώτες, θα υπάρξει ανταποδοτικότητα από το όφελος του ΚΗ’ ψηφίσματος που ήδη εισπράττεται και θα αποσυμφορήσει την Πολεοδομία Καλαμάτας, αν και είναι κατανοητές οι αρχικές αδυναμίες που παρουσιάζονται από την υποστελέχωση σε μηχανικούς του δήμου.
Είναι αδιανόητο και για τον δήμο Μεσσήνης και για τον δήμο Καλαμάτας, να αρνούνται να εξυπηρετήσουν δημότες και μηχανικούς και να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ομαλή μεταβατική περίοδο, μετακινώντας το κοινό ως μπαλάκι από την μια Υπηρεσία στην άλλη. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της Πολεοδομίας Μεσσήνης και διευθέτησης του κενού που παρουσιάζεται στην παρούσα φάση, σχηματίζοντας τριτοκοσμικές εικόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού.
Ο Σύλλογος κατέθεσε γραπτά αιτήματα και προς τις δύο αρμόδιες Υπηρεσίες, με τα εξερχόμενα υπ’αριθμ. 30/2017 και 31/2017, προσδοκώντας σε άμεση διευθέτηση. Παρακαλούμε προς άμεση αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει, γιατί οι τελευταίοι που ευθύνονται για την παρούσα απαράδεκτη κατάσταση είναι οι πολίτες και οι μηχανικοί».
  
Λύση στο πρόβλημα 
Την επανίδρυση των παλαιών «νομαρχιακών» πολεοδομιών, για όσους δήμους δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν δική τους πολεοδομία, προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή. Η αιτία είναι απλή: επτά χρόνια από την ψήφιση τον «Καλλικράτη», στην πλειονότητά τους οι δήμοι εξακολουθούν να μην έχουν ιδρύσει δικές τους υπηρεσίες. Ενώ δεν λείπουν και οι «παρεμβάσεις» των δημάρχων στο έργο των υπαλλήλων. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής, το οποίο υπογράφει ο Γιώργος Λιάλιος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, “το σχέδιο νόμου περί αυθαιρέτων και δόμησης, που κατατέθηκε προχθές για έλεγχο στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, προβλέπει την επαναφορά της αρμοδιότητας σε ανώτερο επίπεδο, εφόσον οι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει. «Στις περιπτώσεις που οι δήμοι δεν έχουν συστήσει, ή αδυνατούν να συστήσουν υπηρεσία δόμησης, ή διαθέτουν υπηρεσία δόμησης που δεν καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της, συστήνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μια υπηρεσία δόμησης με χωρική αρμοδιότητα των προαναφερόμενων δήμων ανά περιφερειακή ενότητα», αναφέρεται. Οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών δόμησης καθώς και τα κριτήρια για τη κατ’ ελάχιστον στελέχωση αυτών θα οριστούν με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα; Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη e-poleodomia, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 141 πολεοδομίες. Σε πολλές περιφερειακές ενότητες (νομοί), όλοι οι δήμοι εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από μία μόνο υπηρεσία:
Οι δυσλειτουργίες των πολύ μεγάλων ή πολύ μικρών πολεοδομικών γραφείων απασχόλησαν και τον Συνήγορο του Πολίτη και την ΕΜΔΥΔΑΣ, που ζήτησαν πολλάκις τη στελέχωση των υπηρεσιών.
Όμως το πρόβλημα στις νέες πολεοδομίες δεν είναι μόνο η ελλιπής στελέχωση, αλλά κάποιες φορές… και οι «παρεμβάσεις» των δημάρχων! Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2017 ο γενικός διευθυντής Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Γιώργος Γκανασούλης χρειάστηκε να εκδώσει εγκύκλιο (έπειτα από συγκεκριμένη καταγγελία για επέμβαση δημάρχου), υπενθυμίζοντας ότι μόνο οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης είναι αρμόδιοι από τον νόμο και «κάθε εμπλοκή, ενέργεια ή παρέμβαση αναρμόδιων οργάνων στις ανωτέρω διαδικασίες, ουδεμία ισχύ έχει»…

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης