Γιώργος Πασχαλίδης: «Το Μοντέλο Tri-Anthropo-TypePaschalidis προσφέρει τη γνώση για να συνυπάρχουν οι άνθρωποι ευτυχισμένοι»

Γιώργος Πασχαλίδης: «Το Μοντέλο Tri-Anthropo-TypePaschalidis προσφέρει τη γνώση για να συνυπάρχουν οι άνθρωποι ευτυχισμένοι»

Ο καταξιωμένος ακαδημαϊκός, διδάκτωρ Ψυχολογίας, μιλά στο «Θάρρος» λίγο πριν από την αποψινή του διάλεξη στην Καλαμάτα
 
 
Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη, 31 Αυγούστου, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ θα δέχεται κόσμο για συζήτηση στο ξενοδοχείο Rex, από τις 5.30  το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.
Ο Γιώργος Πασχαλίδης είναι ακαδημαϊκός, διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.), πρύτανης του παραρτήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας «NOOSFERA» στην Ελλάδα, αντιπρύτανης της Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας «NOOSFERA» στη Ρωσία και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Συνδέσμου Αεροδιαστημικής, Ναυτικής, Ιατρικής Ακραίων Συνθηκών και Περιβαλλοντικής Ιατρικής» της Ρωσίας, βραβευμένος για την προσφορά του στον άνθρωπο και την επιστήμη από την UNESCO Ελλάδας, το Βατικανό και πολυάριθμα συνέδρια.
Επίσης, είναι ερευνητής και συγγραφέας 26 βιβλίων, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική, την πολωνική, την ιταλική και τη ρωσική γλώσσα. Οι έρευνές του τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του Μοντέλου Tri-Anthropo-Type Paschalidis, με πολλαπλές εφαρμογές σε πεδία, όπως την Ιατρική, την Εκπαίδευση, τον Αθλητισμό, την Ψυχολογία, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Λίγο πριν βρεθεί στην πόλη μίλησε στο «Θάρρος» για την ανακάλυψη του μοντέλου «Tri-Anthropo-Type Paschalidis» και για το πώς αυτό λειτουργεί…
 
-Κύριε Πασχαλίδη, πολλές φορές όταν συναντάμε έναν άνθρωπο για πρώτη φορά εκφράζουμε συμπάθεια ή αντιπάθεια. Είναι, ωστόσο, δυνατόν να έχει μια βάση όλο αυτό;
Πράγματι νιώθαμε μια συμπάθεια ή αντιπάθεια κάθε φορά που συναντούσαμε κάποιον για πρώτη φορά, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε γιατί συνέβαινε αυτό. Η απάντηση βρίσκεται στον Τύπο προσωπικότητας στον οποίο ανήκε ο απέναντί μας και, κατά συνέπεια, στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Εάν ο Τύπος του ήταν ίδιος με το δικό μας, βρίσκαμε ασυνείδητα κοινά σημεία, οπότε μας ήταν συμπαθής. Εάν, για παράδειγμα, ανήκαμε και οι δύο στον Α Τύπο, όντας λακωνικοί μπορούσαμε να συνεννοηθούμε χωρίς πολλές κουβέντες και να γίνουμε κατανοητοί ο ένας για τον άλλον. Εάν, όμως, ο ένας ανήκε στον Α Τύπο και ο άλλος στον Β, θα υπήρχε μια έλλειψη επικοινωνίας, επειδή ο μεν Α Τύπος δεν αντέχει τα πολλά λόγια και με μια λέξη εννοεί τα πάντα, ο δε Β αρέσκεται στη συζήτηση και την ανάλυση. Οπότε θα υπήρχε μια αίσθηση ασυμβατότητας.
Μέσω του Μοντέλου τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε γιατί οι άλλοι μέχρι τώρα μας ήταν συμπαθείς ή αντιπαθείς. Και όχι μόνο. Τώρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, επειδή γνωρίζοντας τον Τύπο του απέναντί μας, γνωρίζουμε το χαρακτήρα του και ξέρουμε τι έχει ανάγκη για να του το προσφέρουμε. Έτσι και μας είναι συμπαθής, αλλά κι εμείς γινόμαστε συμπαθείς για εκείνον.
Το Μοντέλο, μέσω της αυτογνωσίας που προσφέρει, μας δίνει τη δυνατότητα από την πρώτη κίνηση που θα κάνουμε, από τον πρώτο λόγο που θα πούμε να αποφύγουμε όσα μπορεί να προσβάλλουν ή να ενοχλήσουν τους γύρω μας. Θα βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θα μάθουμε να σεβόμαστε, ώστε οι άλλοι να μας αγαπάνε και να μας συμπαθήσουν. Μέσω της ετερογνωσίας που προσφέρει, έχουμε πλέον τη λύση, εφόσον γνωρίζουμε και ποιοι πραγματικά είναι οι άλλοι, να τους φέρουμε κοντά μας, για να τους συμπαθήσουμε και να συνυπάρχουμε αρμονικά.
 
-Τι ακριβώς είναι το Μοντέλο Tri-Anthropo-TypePaschalidis που ανακαλύψατε;
Το Μοντέλο των τριών ανθρώπινων Τύπων είναι ένα καινοτόμο νευροβιολογικό μοντέλο με ψυχοκοινωνικές ερμηνείες που αποκαλύπτει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και μεταφράζει τη νευροβιολογία της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα. Εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε άνθρωπος επεξεργάζεται τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται, σκέπτεται, συμπεριφέρεται, αντιδρά, συνυπάρχει και επικοινωνεί με τους γύρω του, ανάλογα με τον Τύπο προσωπικότητας στον οποίο ανήκει (Α, Β ή Γ) και ο οποίος καθορίζεται από τη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου του.
Το Μοντέλο προσφέρει στον άνθρωπο αυτογνωσία και ετερογνωσία. Μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε το χαρακτήρα μας, τον πραγματικό μας εαυτό και πώς να συμπεριφερόμαστε για να είμαστε αγαπητοί στους άλλους. Επιπλέον, τώρα γνωρίζουμε και πώς να συμπεριφερθούμε στους γύρω μας για να τους προσεγγίσουμε, να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά και να συνεργαστούμε μαζί τους χωρίς να πιεζόμαστε. Και έτσι, όχι μόνο θα τους αποδεχόμαστε εμείς, αλλά θα είμαστε αποδεκτοί και από εκείνους.
Το Μοντέλο μέσω της αυτογνωσίας και ετερογνωσίας που προσφέρει, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εφόσον εξηγεί στον καθένα τις ανάγκες που έχει ο ίδιος, τις ανάγκες που έχουν οι γύρω του, αλλά και τις ανάγκες της εκάστοτε θέσης στην οποία βρίσκεται, π.χ. του φίλου, του συντρόφου, του συνάδελφου, του δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, να αποδώσει στο επάγγελμά του, να προσεγγίσει με τον κατάλληλο τρόπο το σύντροφο και τα παιδιά του. Τώρα με την εφαρμογή του Μοντέλου μπορούμε σε όλη μας τη ζωή να είμαστε ευτυχισμένοι. Ευτυχισμένοι με εμάς, με τα παιδιά μας, με τους γύρω μας. Αυτή θα είναι και μια ζωή γεμάτη Αρμονία. Το Μοντέλο δίνει λύση σε όλα μας τα προβλήματα και απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα.
 
-Ποιος είναι ο σκοπός και ποιος ο στόχος των ομιλιών που πραγματοποιείτε σ’ όλη τη χώρα;
Στόχος μου είναι να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το Μοντέλο και να το γνωρίσει σε βάθος. Στις ομιλίες μου αναλύω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κάθε Τύπος και εξηγώ τα κίνητρα, τις ανάγκες και τα αδύναμα σημεία του χαρακτήρα του. Με αυτόν τον τρόπο δίνω στους ανθρώπους τη λύση για την προσωπική ευτυχία και την επαγγελματική επιτυχία. Για μένα τον ίδιο αυτές οι ομιλίες εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό. Μέσω της παρατήρησης και δομημένων συνεντεύξεων που κάνω με όσους συμμετέχουν, εξάγω συμπεράσματα που εξελίσσουν την έρευνά μου, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.
 
-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, τελικά, ο κάθε άνθρωπος να καταφέρει να γίνει ο κυρίαρχος του εαυτού του ή ακόμα και να αλλάξει το χαρακτήρα του;
Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές και στο συγγραφικό μου έργο, μέχρι τώρα η λειτουργία του εγκεφάλου ήταν αυτή που καθόριζε τις κινήσεις και τις συμπεριφορές μας. Ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου του κάθε Τύπου «παρέσυρε» τη σκέψη του σε συγκεκριμένα μοτίβα.
Τώρα με υλικό τη γνώση που παρέχει το Μοντέλο και με εργαλείο τη σκέψη μας μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συνάψεις στον εγκέφαλό μας, νέα νευρωνικά μονοπάτια, τα οποία θα μας οδηγήσουν μακριά από τις ακρότητες του Τύπου μας, από τα λάθη στα οποία μέχρι τώρα μας «ωθούσε» ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Έτσι, μπορούμε τώρα να εξαλείψουμε τις αδυναμίες του χαρακτήρα μας και να φέρουμε στην επιφάνεια έναν καινούριο εαυτό, απαλλαγμένο από τις ακούσιες συμπεριφορές που επέβαλε ο Τύπος μας και μας οδηγούσε σε επιζήμιες επιλογές και αντιδράσεις.
Το Μοντέλο δεν κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε Τύπους. Αντίθετα, τους βοηθά να ελευθερωθούν από τον Τύπο στον οποίο ανήκουν και να ξεπεράσουν τα μοτίβα σκέψης που τους επέβαλε ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου τους. Μόνο έτσι μπορεί ο καθένας να γίνει ξεχωριστός και μοναδικός.
Αυτός ήταν και από πάντα ο στόχος του Θεού, να γίνουμε όλοι ξεχωριστές προσωπικότητες. Γι’ αυτό ξεχώρισε τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα όντα και του έδωσε τη γνώση. Στα ζώα υπάρχει ομοιότητα και ομαδοποίηση, παρατηρούμε ότι αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, έχουν την ίδια συμπεριφορά. Στον άνθρωπο, όμως, ο Θεός έχει δώσει τη δυνατότητα να φύγει από την ομάδα και να γίνει ξεχωριστός, ανώτερος, δημιουργός. Να γίνει ένας μικρός Θεός, να δημιουργεί και όχι να καταστρέφει.
 
-Βρίσκεστε συχνά στην πόλη μας, την Καλαμάτα… Τι θα κερδίσει ένας άνθρωπος αν έρθει να παρακολουθήσει μιαν ομιλία σας;
Θα κερδίσει την ευτυχία του και την αρμονική συνύπαρξη με τους γύρω του. Επειδή μέχρι τώρα στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων παρατηρούσαμε ότι για να συνυπάρχουν δύο άνθρωποι υποχωρούσε ο ένας και επιτίθεντο ο άλλος. Ή, καλύτερα, επιτίθεντο και οι δύο, προκειμένου να επικρατήσει ο ισχυρότερος. Τώρα, με το Μοντέλο Tri-Anthropo-TypePaschalidis, δίνεται σε όλους η γνώση για να συνυπάρχουν ευτυχισμένοι με τους άλλους. Να συνυπάρχουν ευτυχισμένοι, όχι μόνο για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό των παιδιών τους, της οικογένειάς τους και, τελικά, όλης της ανθρωπότητας.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη