Φεστιβάλ Γιόγκα στην Καλαμάτα- Μια Μάστερ μιλά στο «Θάρρος»

Φεστιβάλ Γιόγκα στην Καλαμάτα- Μια Μάστερ μιλά στο «Θάρρος»

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι είναι Μάστερ της Γιόγκα και διδάσκαλος της γιογκικής επιστήμης. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1970 δίδαξε για πρώτη φορά τη Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Καλαμάτα.
Το 1977, λοιπόν, ίδρυσε το Κέντρο Γιόγκα στην Παιανία  (Σατυανάντασραμ Ελλάδος) και από τότε ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να διαδώσει το μήνυμα του πνευματικού της δασκάλου, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, στους ανθρώπους όλων των χωρών, φυλών, θρησκειών και πολιτισμών.
Την Κυριακή θα βρεθεί ξανά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα,  προκειμένου να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Γιόγκα που θα γίνει στην πόλη. Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της και σας την παρουσιάζει:
 
Πείτε μας τι σημαίνει το όνομά σας;
Σουάμι σημαίνει ένα άτομο που έχει το νου υπό τον έλεγχό του ή βρίσκεται στο δρόμο να το αποκτήσει. Ένας Σουάμι έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις ανθρώπινες αδυναμίες αντί να τις αποφεύγει. Η διαδικασία που έχει εφαρμόσει πάνω στον εαυτό του διαρκεί πολλά χρόνια, στα οποία το άτομο ανοίγεται προοδευτικά, ώστε να συμμετάσχει όλο και περισσότερο στο καθετί στη ζωή.
Σιβαμούρτι είναι το γιογκικό όνομα που μου έδωσε ο γκουρού μου, Σουάμι Σατυανάντα, και συνδέεται με την επίγνωση της φύσης του πνεύματος. Είναι μια πνευματική ταυτότητα. Το πνευματικό όνομα συνδέει το νου με την εσωτερική μας ψυχή.
 
Τι είναι η γιόγκα;
Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια παγκόσμια κουλτούρα, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων, πάνω από 5.000 π.Χ. Έχει αποδειχθεί με ευρήματα ότι υπήρξε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς (Ευρώπης, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής) και διατηρήθηκε στην Ινδία μέχρι και σήμερα.
Είναι επιστήμη και μέσω των τεχνικών της μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τους προσωπικούς του περιορισμούς, να επιφέρει αρμονία και ισορροπία στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα και να αφυπνίσει το λανθάνον δυναμικό μέσα του.
Αρχικά με την τακτική άσκηση στη γιόγκα σε μια σχολή γιόγκα, μπορεί κανείς να αναπτύξει καλή υγεία, ζωτικότητα και ευεξία και σταδιακά  να απομακρύνει την ένταση και το άγχος στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Στη συνέχεια, όταν η γιόγκα μεταφερθεί στην καθημερινή μας ζωή, τότε αρχίζουμε να ζούμε πιο συνειδητά. Γινόμαστε πιο ικανοί να διατηρούμε την εσωτερική μας ισορροπία σε αντίξοες καταστάσεις, να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τα ανεβοκατεβάσματα της ζωής και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
Τέλος, για κάποιον που θα ήθελε να εμβαθύνει στη πρακτική της γιόγκα, μπορεί να αρχίσει να αφυπνίζει το λανθάνον δυναμικό του, που κορυφώνεται στο τελικό στόχο της γιόγκα, στην ανακάλυψη του αληθινού μας Εαυτού.
 
Ακούμε για διάφορα είδη γιόγκα. Ποια είναι αυτά;
Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Σουάμι Σατυανάντα, η λέξη «γιόγκα» είναι μια πολύ γενική έκφραση, όπως η λέξη «εκπαίδευση». Υπάρχουν διάφορες σχολές στην εκπαίδευση. Το ίδιο και στην γιόγκα, υπάρχουν περισσότερες σχολές. Η επιστήμη της γιόγκα συνδέεται με κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι στη γιόγκα, άλλος ασχολείται με το σώμα, άλλος με το νου, το συναίσθημα και τη διάνοια.
 
Πόσοι είναι οι κλάδοι της γιόγκα και με ποιους ασχολείστε εσείς;
Η Σατυανάντα Γιόγκα που διδάσκω είναι ένα σύστημα που αναπτύχτηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και μία σειρά δασκάλων της παράδοσής μας και ενσωματώνει πρακτικές από όλους τους κλάδους της γιόγκα, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία παράδοση.
Στην παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα οι βασικοί κλάδοι χωρίζονται στην εξωτερική και εσωτερική. Υπάρχει η εξωτερική γιόγκα, Bahiranga yoga. Με αυτήν γίνεσαι παρατηρητής και κυρίαρχος των πράξεών σου, της συμπεριφοράς, των σκέψεων και του λόγου σου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται η χάθα γιόγκα, ράτζα γιόγκα και κρίγια γιόγκα.
Η χάθα γιόγκα είναι για καλύτερη φυσική υγεία. Δημιουργεί ενδοκρινική, νευρική, ενεργειακή και παραψυχική ισορροπία. Θα λέγαμε ότι είναι η πιο γνωστή γιόγκα σήμερα, αν και δε διδάσκεται σε όλο της εύρος, αλλά κατακερματισμένα. Γιατί η χάθα γιόγκα δεν είναι μόνο πρακτικές για το σώμα και την αναπνοή, όπως τείνουν να πιστεύουν οι άνθρωποι σήμερα στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Η ράτζα γιόγκα είναι για την καλύτερη νοητική υγεία και ισορροπία. Είναι γνωστή σαν το βασιλικό μονοπάτι της γιόγκα, η γιόγκα του διαλογισμού, το εσωτερικό ταξίδι μέσα στο νου. Περιλαμβάνει το σύστημα του Πατάντζαλι, που χωρίζει τα εξελικτικά στάδια σε οκτώ βαθμίδες. Οι βαθμίδες είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κώδικες συμπεριφοράς, οι σωματικές στάσεις, ο έλεγχος της ενέργειας μέσω των τεχνικών αναπνοής, η απόσυρση της επίγνωσης από τις 5 αισθήσεις, η συγκέντρωση, ο διαλογισμός, το σαμάντι. Με τη ράτζα γιόγκα αρχίζετε να αναπτύσσετε την πλευρά εκείνη της ύπαρξής σας που σας επιτρέπει να γίνετε ο παρατηρητής, ο ντράστα.
Η κρίγια γιόγκα είναι για την αφύπνιση του λανθάνοντος δυναμικού. Με αυτήν συνδέεται κανείς με την παραψυχική συνειδητότητα και ανακαλύπτει την εσωτερική πνευματική του διάσταση. Αυτή η γιόγκα αφορά στους ανθρώπους που έχουν πνευματικές αναζητήσεις.
Πέρα από την εξωτερική, υπάρχει η εσωτερική γιόγκα, Antaranga yoga, που περιλαμβάνει την κάρμα γιόγκα, την μπάκτι γιόγκα και την γκιάνα γιόγκα. Ο στόχος αυτών των γιόγκα είναι η διαχείριση των χαρακτηριστικών που είναι εγγενή και γενετικά ενσωματωμένα στην προσωπικότητα και τη φύση του ανθρώπου.
Κάρμα Γιόγκα είναι η γιόγκα της αποτελεσματικότητας στη δράση, η δράση με επίγνωση που μας αποκαλύπτει τους προγραμματισμούς του νου, βάσει των οποίων δρούμε ή αντιδρούμε. Είναι η γιόγκα του δυναμικού διαλογισμού.
Μπάκτι Γιόγκα, για τη θετικότερη έκφραση των συναισθημάτων μας, την εκλέπτυνση και ανάπτυξη της συναισθηματικής μας προσωπικότητας. Εξαγνίζει και αφυπνίζει τις ποιότητες της καρδιάς.
Γκυάνα Γιόγκα είναι η γιόγκα της γνώσης που μέσω της διερεύνησης μας οδηγεί από τη διάνοια στη διαίσθηση και την εσωτερική μας φύση.
Αυτό που έχει να κάνει κανείς είναι να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία μέσα από τους διάφορους κλάδους της γιόγκα για να εξισορροπήσει την καρδιά (συναισθήματα), το κεφάλι (σκέψεις) και τα χέρια (δράσεις), προκειμένου να βρει μια θετική και δημιουργική έκφραση, για όλες τις πλευρές της προσωπικότητας του.
 
Μπορεί ο κάθε άνθρωπος να κάνει ή υπάρχουν κάποια κριτήρια;
Όλοι οι τύποι ανθρώπων μπορούν να κάνουν γιόγκα, αρκεί να ενδιαφέρονται. Υπάρχουν τεχνικές για όλες τις ιδιοσυγκρασίες. Βέβαια, ο λόγος που κάποιος κάνει γιόγκα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο στόχος διαφέρει. Για παράδειγμα, άλλος κάνει γιόγκα για υγεία, άλλος για καλή σωματική κατάσταση, για ηρεμία και απαλλαγή από το άγχος, για συγκέντρωση του νου, για επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων, για διαλογισμό, για γνώθι σαυτόν.
 
Μετά την Καλαμάτα πήγατε στην Παιανία, όπου φτιάξατε το Σατυανάντα Άσραμ. Τι είναι αυτό;
Το Σατυανάντασραμ ιδρύθηκε το 1977, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που εγκαινιάστηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι το 1985. Είναι ένα από τα μοναδικά στο είδος του στην Ευρώπη και μπορεί κανείς να μείνει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζήσει από κοντά τα οφέλη του παραδοσιακού γιογκικού τρόπου ζωής.
Στο Άσραμ μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια όπως αποτοξίνωσης, σεμινάρια για την υγεία και τη διατήρηση της θετικότητας, κρίγια γιόγκα και τάτβα σούντι, Τσάκρα Σούντι, δηλαδή σεμινάρια εξαγνισμού των ενεργειακών κέντρων. Επίσης, προσφέρονται Σαββατοκύριακα ή ημέρες με πρακτικές διαλογισμού, hatha yoga retreats, σεμινάρια συναισθηματικής διαχείρισης, σεμινάρια εμβάθυνσης στη γιόγκα και διαχείρισης του νου, νάντα γιόγκα, κουνταλίνι γιόγκα, κάρμα γιόγκα και άλλα.
Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση σε υποψήφιους εισηγητές στο σύστημα Σατυανάντα. Το Σαντυαναντασραμ Ελλάδος συνδέεται με το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Επιστήμη της Γιόγκα (Bihar Yoga Bharati, BYB), στο Μονγκύρ, του Μπιχάρ, της Ινδίας.
 
Φέτος κάνετε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτή της Καλαμάτας…
Φέτος γιορτάζονται τα 40 χρόνια της Σατυανάντα γιόγκα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, κατά τη διάρκεια του 2017, θα πραγματοποιηθεί σειρά δημόσιων ομιλιών με ελεύθερη είσοδο και με θέμα “Γιόγκα: η Επιστήμη της Ζωής”.
Ήδη επισκεφθήκαμε 11 συνολικά ελληνικές πόλεις και πρόκειται να πάμε σε άλλες 3 πόλεις, προκειμένου να τιμήσουμε το έργο του γκούρου μου, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, ο οποίος το 1984 είχε περιέλθει σε αυτές πόλεις, δίνοντας σειρά δημόσιων ομιλιών, διαδίδοντας τη γιόγκα.
Στο πλαίσιο των εορτασμών διοργανώνεται και το Retreat Yoga στην πόλη της Καλαμάτας, στο Elite Resort Hotel Kalamata (23-28/8/2017), καθώς και το Φεστιβάλ Σατυανάντα Γιόγκα στον ίδιο χώρο, με ελεύθερη είσοδο, την Κυριακή 27 Αυγούστου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site satyanandayoga.gr.