Forum Γενικής Ιατρικής το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα

Forum Γενικής Ιατρικής το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα

Το Forum Γενικής Ιατρικής θα γίνει από τις 24 ως τις 26 Νοεμβρίου στο “Horizon Blu Hotel” στην Καλαμάτα υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Π.Ε. Μεσσηνίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου μοριοδοτείται με 15 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CME-CPD Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Η ίδρυση του Ινστιτούτου ήταν μια έμπνευση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δρος Μ. Βλασταράκου, που αναγνώρισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου με συμβουλευτικό ρόλο στον ΠΙΣ.
Ως κύρια ευθύνη το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία οργάνωσης, επεξεργασίας και σύνταξης της Εθνικής Πρότασης για την Υγεία. Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα ότι οι λειτουργοί της Υγείας πέρα από πολιτικά χρώματα και συντεχνιακές αγκυλώσεις, θα πρέπει να ομονοήσουν σε μια πρόταση τεχνικά εφαρμόσιμη και ορθολογιστικά σχεδιασμένη προς τα οικονομικά της μεγέθη με όλα τα προβλεπόμενα βέβαια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αφού ολοκληρωθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα την καταθέσει στον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα.
Σε κάθε Τομέα συμμετέχουν οι πλέον εξειδικευμένοι επιστήμονες στο αντικείμενο και με την ανάλογη βέβαια εμπειρία. Οι πρώτες εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα και ο σχεδιασμός ενεργειών έχουν ήδη κατατεθεί και οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.
Η πρώτη τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου της Αθήνας 15-17 Δεκεμβρίου του 2016 και ήταν το Forum Παθολογίας 2016. Εκεί συζητήθηκαν θέματα ηλεκτρονικής υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς).
Η επόμενη εκδήλωση που διοργανώνεται είναι το Forum Γενικής Ιατρικής 2017 που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Horizon Blue από 24-26 Νοεμβρίου,  υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του Ινστιτούτου, επικούρου καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη.
Την ευθύνη του Επιστημονικού Προγράμματος είχαν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής κ.κ. Ανάργυρος Μαριόλης και Ευάγγελος Φραγκούλης αντίστοιχα, με τη συνεργασία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής κ. Μποδοσάκη Πρόδρομου Μερκούρη και του καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Χρήστου Λιονή.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολύ επίκαιρα, μια που και πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχεδιασμό της που αφορά στην έναρξη λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο Γενικός Ιατρός είναι ο αντικειμενικός επιστημονικός της στυλοβάτης της και, επομένως, θα συζητηθεί κατά πόσο στο Ελληνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο ρόλος του Γενικού Ιατρού θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών της Διακήρυξης της Alma Ata του Παγκόσμιου Υγείας στη Χώρα μας.
Επίσης, θα συζητηθούν μέχρι πού θα εκτείνονται οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, ο ρόλος του γενικού ιατρού στην πρόληψη καθώς και στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στην καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του. Τα συμβόλαια του οικογενειακού ιατρού, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η σχέση του γενικού ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποτελούν άλλα θέματα που θα συζητηθούν.
Τέλος, με την αναφορά του πόσο ο σημαντικός είναι ο ρόλος του στη διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα και στην αναγκαιότητα οργάνωσης και συμμετοχής του γενικού ιατρού σε ερευνητικά προγράμματα θα ολοκληρώσουν τις εργασίες του συνεδρίου. Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί δορυφορικές διαλέξεις για φάρμακα αιχμής στη θεραπευτική αναπνευστικών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη.
Η πόλη της Καλαμάτας επελέγη γιατί είναι εύκολα προσπελάσιμη και από τους όμορους νομούς της Μεσσηνίας, ώστε να γίνει δυνατή η συμμετοχή συναδέλφων και από τους νομούς αυτούς σε επίπεδο Περιφερειακό.
Η εγγραφή και συμμετοχή στις εργασίες του Forum είναι δωρεάν και η παρακολούθηση πάνω από 60% των ωρών του προγράμματος μοριοδοτείται με 15 μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CME-CPD Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Τα έξοδα διοργάνωσης του Forum δε θα επιβαρύνουν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μια που υποστηρίζεται με χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες μετά τη σχετική έγκριση τόσο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) όσο και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΕ).
Υπεύθυνος διοργάνωσης του Forum είναι ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, γενικός γραμματέας, Ινστιτούτο Μελετών Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.