Ο Γ. Κατρούγκαλος στο “Θάρρος”: Προτεραιότητα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στη Μεσσηνία

Ο Γ. Κατρούγκαλος στο “Θάρρος”: Προτεραιότητα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στη Μεσσηνία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Θάρρος”, ξεκαθαρίζει τόσο τη θέση του για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Μεσσηνία, αλλά και απαντά σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο το γενικότερο πλαίσιο όσο και για τις προτεραιότητες που υπάρχουν στην κυβέρνηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Ο κ. Κατρούγκαλος αποδομεί την, τελευταίας εσοδείας, ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δήθεν ανομία που κυριαρχεί στην χώρα και υποστηρίζει ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, όπου η Ελλάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, βγαίνει από τον…κορσέ των μνημονίων, θα μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων τάξεων.
Θέτει, δε, ως προτεραιότητα για τη Μεσσηνία, τον επανασχεδιασμό του αγροτικού τομέα, βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου.

Κύριε Υπουργέ υπάρχει νόμος και τάξη στην χώρα ή έχει δίκαιο η αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για φαινόμενα ανομίας;
Η Ελλάδα πάντα ήταν και παραμένει μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Η Αστυνομία μας, επίσης, ήταν και παραμένει από τις πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, όπως με τον καλύτερο τρόπο δείχνουν οι τελευταίες επιτυχίες της.
Η ΝΔ προβάλλει σήμερα το αφήγημα της ανομίας γιατί κατέρρευσε το προηγούμενο αφήγημα, περί της δήθεν επικείμενης οικονομικής καταστροφής της χώρας, της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και των πρόωρων εκλογών. Η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διαφορετικών αποχρώσεων σενάρια καταστροφολογίας αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη θετικής πρότασης για την έξοδο από την κρίση. Πώς θα ήταν, άλλωστε, δυνατό αυτοί που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού να μεταμορφωθούν σε τρία χρόνια οι επίδοξοι σωτήρες της;
 
Με την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 θα τελειώσει η εποχή των μνημονίων ή θα συνεχιστεί η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας με κάποιο διαφορετικό τρόπο;
Η έξοδος από την επιτροπεία των μνημονίων αποτελεί εθνικό στόχο όχι μόνον για την οικονομία, αλλά πάνω από όλα για την δημοκρατία. Μόνο εκτός μνημονίων μπορούμε να αποκαταστήσουμε την τραυματισμένη κυριαρχία της χώρας μας. Βεβαίως, όπως όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, και μετά τον Αύγουστο του 2018 θα εξακολουθούμε να υπαγόμαστε στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, μέχρις ότου νέοι προοδευτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη τους τροποποιήσουν. Όπως όμως βλέπουμε ήδη να κάνει η Πορτογαλία, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους με δικές μας πολιτικές, που δεν θα υπόκεινται στον καθημερινό έλεγχο και τα καυδιανά δίκρανα των δανειστών.
 
Τι να περιμένουν οι Μεσσήνιοι για τα επόμενα χρόνια; Υπάρχουν έργα ή δράσεις που θα υλοποιηθούν στο νομό;
Θα συνεχίσουμε, προφανώς, τις παρεμβάσεις στις υποδομές, και όχι μόνον τις οδικές, αλλά και αυτές που αφορούν στην βελτίωση του αγροτικού κεφαλαίου, όπως οι υδατικές. Θέλω όμως να εστιάσω την απάντηση μου στις παρεμβάσεις μας για την αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με το σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής με χρονικό ορίζοντα το 2021, το οποίο θα συζητηθεί ευρύτατα με όλους τους κοινωνικούς φορείς στο επικείμενο Περιφερειακό Συνέδριο.
Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού είναι ο αγροτικός τομέας, μέσα από τον οποίο παράγονται προϊόντα ανώτερου ποιοτικού επιπέδου όπως το λάδι, η ελιά, το σύκο.
Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κατακερματισμένης παραγωγής, επιλέγοντας τη συλλογική παραγωγή αγροτικών προϊόντων μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, τα οποία ύστερα από την κατάλληλη μεταποιητική διαδικασία και προώθησή τους ως επώνυμα πια προϊόντα (brands), θα συντελέσουν στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας.
 Ως υπεύθυνος για την οικονομική διπλωματία της χώρας είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το σημαντικό ενδιαφέρον για παρόμοια προϊόντα  σε μεγάλες αγορές, που δεν μπορούμε σήμερα να ικανοποιήσουμε.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση μέσα από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας περιόδου 2014-2020», στηρίζει τις επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών.
Επιπλέον, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την καταπολέμηση «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αλυσίδων χονδρικής, αποτελεί  τη βάση για την προστασία τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή ενώ σε ό,τι αφορά στην πιστοποίηση προϊόντων ελληνικής προέλευσης, ήδη από τον Ιούνιο του 2017, εκδόθηκαν οι κανονισμοί απονομής ελληνικού σήματος στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές.
Τέλος, εθνικοί πόροι και προγράμματα ΕΣΠΑ υποστηρίζουν τους παραγωγούς μέσω χρηματοδοτήσεων, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Στήριξης Νέων Αγροτών» στο οποίο εντάχθηκαν πολλοί δικαιούχοι στο Νομό Μεσσηνίας με ενισχύσεις οι οποίες κυμάνθηκαν από 17.000 έως 22.000 ευρώ.
 
Ακούγονται πολλά από διάφορες πλευρές. Είναι οριστικό και αμετάκλητο ότι θα είστε εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στο νομό Μεσσηνίας; 
Ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις μου ότι θα είμαι υποψήφιος, συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού μας και όχι μόνον παραπλανητικές πληροφορίες για το αντίθετο. Επαναλαμβάνω, ελπίζω για τελευταία φορά, ότι θεωρώ ηθική και πολιτική υποχρέωσή μου να είμαι υποψήφιος στο Νομό Μεσσηνίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.    

Του Αντώνη Πετρόγιαννη