Χώρος στην Καλαμάτα για Τοπική Μονάδα Υγείας

Χώρος στην Καλαμάτα για Τοπική Μονάδα Υγείας

Με αντικείμενο τη λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με το δήμαρχο ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο Δημήτρης Κωστακιώτης, υποδιοικητής και ο Αντώνης Ραγκαβάς, διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ.
Στη συνάντηση, παρουσία άλλων αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, εξετάσθηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, ενώ ο Δήμος θα φροντίσει να παραχωρηθεί κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία ΤΟΜΥ στην Καλαμάτα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νίκας ξενάγησε τους επισκέπτες στο κτήριο Β΄ του νέου Δημαρχείου, όπου – μεταξύ άλλων – στεγάζονται το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό – Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ εκεί θα εδρεύει και το Κέντρο Κοινότητας, με χώρο δράσης όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) θα λειτουργούν με πληθυσμό ευθύνης (10-12.000 άτομα) και θα στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί).
Οι μονάδες αυτές θα αποτελούν το νέο «κύτταρο» του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Θα έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής, και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.
Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.
Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά το δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δομή αυτή αποτελεί τη θεσμική αποτύπωση της αλλαγής, που οραματίζεται και σχεδιάζει για το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει ένα διαχρονικό έλλειμμα το οποίο είναι η απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Απουσία που αφήνει μόνο του τον πολίτη και ασθενή να βρει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει, σε ποια ειδικότητα θα απευθυνθεί, ακόμη και τι φάρμακα ή τι εργαστηριακές εξετάσεις θα καταναλώσει.
Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ασυνέχεια στη φροντίδα υγείας του πολίτη, απουσία πρόληψης, ανορθολογική χρήση υπηρεσιών υγείας, κατασπατάληση πόρων. Ιδίως τα χρόνια της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται σε ουρές στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, σε αύξηση στην ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας και σε μία ολιγοπώληση και του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη