Η στήριξη και ομαλή επανένταξη στην κοινωνία των αποφυλακισμένων και η προστασία των ανηλίκων, με στόχο και στις δύο περιπτώσεις να μην υποτροπιάσουν, είναι οι βασικοί τομείς που θα κινηθούν τόσο η Επιτροπή Κοινωνικής Υποστήριξης Αποφυλακισμένων, που ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όσο και η Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων που ξεκίνησε να επαναλειτουργεί στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.
Αυτές οι δύο δομές ήταν και ο βασικός λόγος της επίσκεψης προχθές το απόγευμα στην Καλαμάτα του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη, ο οποίος συνοδευόταν από τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη –Αμανατίδη.
Υπηρεσία Επιμελητών
Η κα Κοζομπόλη σε δηλώσεις της τόνισε ότι η λειτουργία και των δύο επιτροπών είναι πολύ σημαντική, διότι Εισαγγελείς και Δικαστές Ανηλίκων έχουν πολλά καθήκοντα και έτσι οι επιτροπές αυτές θα λειτουργούν βοηθητικά και συμπληρωματικά.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη των επιτροπών και οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές με τον γενικό γραμματέα, η κα Κοζομπόλη, σημείωσε ότι τέθηκαν από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης ζητήματα που θα εξετάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του ο κ. Φυτράκης αναφέρθηκε αρχικά στην επαναλειτουργία τον τελευταίο χρόνο της Υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων. Όπως είπε αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ μίλησε για θετικά βήματα που έχουν γίνει αυτή την περίοδο λειτουργίας του, τονίζοντας ότι παράγει σημαντικό έργο.
«Καταγράψαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για βελτιώσεις και συγκρατώ τις δυσκολίες που έχουμε στη στελέχωση. Υποσχέθηκα στους ανθρώπους ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα τα δούμε άμεσα», είπε ο κ. Φυτράκης.
Για αποφυλακισμένους
Για τη συγκρότηση της Επιτροπής Κοινωνικής Υποστήριξης Αποφυλακισμένων, ο γενικός γραμματέας ευχαρίστησε την περιφέρεια και την τοπική αντιπεριφερειάρχη για την πρωτοβουλία.
«Οι επιτροπές κοινωνικής υποστήριξης είναι ένας θεσμός που προβλέπεται στο σωφρονιστικό κώδικα. Ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό να λειτουργούν σε μερικές πόλεις όπως τη Λάρισα και στην Αττική. Η Καλαμάτα σε αυτό το σημείο πρωτοπορεί και οφείλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου. Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τα μέλη της σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, ανάπτυξης δημιουργικών δραστηριοτήτων, ενίσχυσης των ευκαιριών επαγγελματικής επανένταξης όσων βγαίνουν από τη φυλακή, προκειμένου και η κοινωνία να προστατεύεται αλλά και οι ίδιοι να έχουν ευκαιρίες για μια κανονική ζωή, αποφεύγοντας το έγκλημα και το περιθώριο», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, ο κ. Φυτράκης σημείωσε ότι είναι ένας θεσμός που είχε ατονίσει για πολλά χρόνια.
«Τώρα ενεργοποιήθηκε και έχει πλούσιο ρόλο που μπορεί να αναπτύξει για την προστασία των ανηλίκων, με την πρόληψη της παραβατικότητας, την αποφυγή της θυματοποίησης και ευρύτερα αναπτύσσοντας δράσεις που προστατεύουν τα παιδιά και τους ανήλικους από το να περιθωριοποιηθούν και να πέσουν στο έγκλημα», πρόσθεσε και ευχαρίστησε θερμά όλους τους τοπικούς φορείς, το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, την περιφέρεια, το Δήμο και κυρίως όπως είπε την κα Κοζομπόλη.
Στελέχωση
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών ο γενικός γραμματέας είπε ότι είχε μια πολύ γόνιμη συνάντηση και συνεργασία με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
«Τον ενημέρωσα, σχετικά με τις σκέψεις και τις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου, αλλά ο συνάδελφός μου που ασχολείται με την δικαιοσύνη, με ενημέρωσε λεπτομερώς πόσο σοβαρές προσπάθειες έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο, λαμβάνοντας πολύ στα σοβαρά όλες τρις παρατηρήσεις, προτάσεις και υποδείξεις. Έχουν καταβληθεί ήδη σημαντικές προσπάθειες και ελπίζουμε σύντομα θα έχουμε καλά αποτελέσματα και στη στελέχωση των γραμματειών από δικαστικούς υπαλλήλους και στο επίπεδο βελτίωσης της απονομής της δικαιοσύνης, με κάλυψη πιθανών κενών. Οφείλω ωστόσο να πω ότι οι δυσκολίες είναι υπαρκτές σε όλη τη Ελλάδα. Η προσπάθεια από το Υπουργείο είναι να καλύπτονται στο μέτρο του δυνατού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα κενά, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την απονομή της δικαιοσύνης. Οι προσπάθειες αυτές ειδικά στην Καλαμάτα είναι εξαιρετικά ισχυρές και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Γίνονται προσπάθειες στελέχωσης, αλλά δεν έδωσε σαφείς υποσχέσεις ο Γ.Γ. του Υπ. Δικαιοσύνης στην Καλαμάτα
