Πνιγήκαμε για να γίνουν αντιπλημμυρικές μελέτες

Πνιγήκαμε για να γίνουν αντιπλημμυρικές μελέτες

Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για τον αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» (Κόρινθος – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη) υπήρξε αύξηση του κόστους και συγκεκριμένα κατά 16%. Με λίγα λόγια, 84 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.
Τώρα, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε ότι για την καλύτερη προστασία του οδικού άξονα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε όλο το μήκος του, εκτός από αυτές που εκτελούνται ήδη στο Δήμο Καλαμάτας, παρεμβάσεις που αφορούν και στον περιμετρικό της Καλαμάτας.
Βέβαια, εκείνο που θα πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος είναι γιατί όλες αυτές οι μελέτες προβλέπονται σήμερα, κατόπιν εορτής, και όχι κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Θεωρούμε ότι είναι πιο λογικό να… μαγειρέψεις πριν πεινάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ypodomes.com, σειρά από μελέτες αντιπλημμυρικών έργων αναλαμβάνει η παραχωρησιούχος “Μορέας Α.Ε.” για τον οδικό άξονα Κόρινθος-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη.
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, προβλέπεται από το άρθρο 18.6 της Σύμβασης Παραχώρησης η δυνατότητα ανάθεσης συμπληρωματικών εργασιών στον Παραχωρησιούχο (οι οποίες περιλαμβάνουν και την εκπόνηση των μελετών), μιας και οι εργασίες αυτές κατέστησαν αναγκαίες από απρόβλεπτα γεγονότα που ανέκυψαν μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, ενώ δεν μπορούν να διαχωριστούν από τη Σύμβαση Παραχώρησης από τεχνική και οικονομική άποψη, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο Δημόσιο ή όσες από αυτές μπορούν, είναι απολύτως αναγκαίες για την ολοκλήρωση της Σύμβασης Παραχώρησης.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η υλοποίησή τους διασφαλίζει την προστασία του σώματος του αυτοκινητόδρομου από φαινόμενα διάβρωσης και φθορά συνεπεία των εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων, ενισχύει την απρόσκοπτη απορροή των μη διαχωριζομένων αποδεκτών και την προστασία αυτών και του περιβάλλοντος και αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα σε εκτεταμένες επιφάνειες γης.
Οι συγκεκριμένες μελέτες που αφορούν στο σύνολο του άξονα, θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη του παραχωρησιούχου και θα είναι αδαπάνως για το Δημόσιο και περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές, γεωτεχνικές, στατικές, οριοθέτηση υδατορεμάτων, καθώς και απαιτούμενες κτηματολογικές μελέτες σε περιπτώσεις απαλλοτρίωσης.
Οι μελέτες περιλαμβάνουν αναλυτικά τις θέσεις:
ΧΘ30-ΧΘ60: Καθαρισμοί κοίτης 17 τάφρων και ρεμάτων, έργα συγκράτησης φερτών, έργα διευθέτησης και επένδυσης με στρώμνες.
ΧΘ99,300: Έξοδος Σήραγγας Ραψομμάτη, πλησίον ομώνυμου οικισμού.
ΧΘ103,300: Ρέμα Ταβανόρεμα, Οικισμός Περιβόλια.
ΧΘ138,875 –140,380: Μετωπικά Διόδια Θουρίας, Οικισμός Πηδήματος.
ΧΘ147: Αεροδρόμιο Πόλεως Καλαμάτας, Περιοχή μεταξύ Round About συνδετήριας οδού Σπερχογείας στη συμβολή με τη Επαρχιακή Οδό Μεσσήνης – Ασπροχώματος και το Αεροδρόμιο και Επαρχιακή Οδός Μεσσήνης Ασπροχώματος (Περιοχή μεταξύ Round About συνδετήριας οδού Σπερχογείας στη συμβολή με τη Επαρχιακή Οδό Μεσσήνης – Ασπροχώματος και το Ποταμό Άρι).
ΧΘ152,8: Περιμετρική Οδός Πόλεως Καλαμάτας/ Ρέμα Βαθιά Λαγκάδα.
ΧΘ155,3: Περιμετρική Οδός Πόλεως Καλαμάτας/ Ποταμός Νέδοντας.
ΧΘ153,543-154,476: Περιμετρική Οδός Πόλεως Καλαμάτας/ Ρέματα
Ελαφογκρέμη, Λαγκαδά, Καραμπογιά.
ΧΘ156,296: Περιμετρική Οδός Πόλεως Καλαμάτας/ Ρέμα Καλαμίτσι.
ΧΘ157,086-158,311: Περιμετρική Οδός Πόλεως Καλαμάτας / Ρέματα Πολιτέικο, Κερεζένια.
Α.Π.