Νέο ξενοδοχείο στην Αριστομένους: Πλειοδοτική διαδικασία και για το “Αχίλλειον”

Νέο ξενοδοχείο στην Αριστομένους: Πλειοδοτική διαδικασία και για το “Αχίλλειον”

Πρώτα το μέλλον του πέρασε από…σαράντα κύματα.
Κατά καιρούς η Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει σε διάφορες δηλώσεις για τον τρόπο που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί. Τελικά, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας τους προηγούμενους μήνες, το “Αχίλλειον”, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, σχεδιάζεται να έχει την τύχη του κτηρίου “Βασιλικόν”, αλλά και αυτού που βρίσκεται Φαρών και Ασίνης. Δηλαδή, τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.
 Για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλαμάτας προγραμματίζει ο δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωσή του με σκοπό την πλήρη επισκευή – ανακαίνιση και αξιοποίηση του διατηρητέου. Μάλιστα, σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την κατάρτιση των όρων διακήρυξης.
Σύμφωνα με αυτούς η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στα 24.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.000 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης το ποσό αυτό αποτελεί περίπου το 8% της αντικειμενικής αξίας του κτίσματος.
Η διάρκεια της μίσθωσης καθορίζεται από τη χρήση του κτηρίου: Για όλες τις συμβατές με το ΓΠΣ χρήσεις στα 25 χρόνια και κατ’ εξαίρεση για τουριστική χρήση στα 50 χρόνια. Σε περίπτωση μικτής χρήσης θα ισχύει η διάρκεια των 25 και 50 χρόνων, για τμήματα του κτηρίου.
Όπως σημειώνεται στους όρους, η δημοπρασία θα είναι φανερή, προφορική και πλειοδοτική και θα διενεργηθεί στις 25 Ιουνίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Καλαμάτας (2ος όροφος)- οδός Αθηνών 99, γραφείο 213, σύμφωνα με τη διακήρυξη.
Μάλιστα, δίνεται στον υποψήφιο επενδυτή περίοδο χάριτος 3 ετών, προκειμένου να προβεί σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του κτηρίου. Άλλωστε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίες, διότι το συγκεκριμένο κτήριο έχει και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αλλά αποτελεί και ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη