Η ομάδα γευσιγνωσίας Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει, χάρις στην προσπάθεια των μελών της, να είναι μία από τις πλέον έγκυρες και ποιοτικές στο χώρο αυτό. Εξάλλου, οι συνεργασίες τους με ιδρύματα και εταιρείες τυποποίησης στη Μεσσηνία, η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, η συμμετοχή μελών της σε παγκόσμια πάνελ γευσιγνωσίας, τα συνεχή σεμινάρια σε αγρότες, έχουν δώσει στην ομάδα μια μοναδική προστιθέμενη αξία. Κι αυτό κεφαλοποιείται πολλαπλά τόσο για την περιοχή όσο και για το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ομάδα είναι η μοναδική τριτοβάθμιου ιδρύματος στην Ελλάδα, που έχει αναγνωριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Το προηγούμενο διάστημα, μέλη της ομάδας, βρέθηκαν στα γραφεία της “Καθημερινής” και του περιοδικού “Γαστρονόμου”, όπου αποφάσισαν να “διδάξουν” στους δημοσιογράφους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών, μέσω ελληνικών φαγητών.
Για τη μοναδική αυτή εμπειρία ο αρχισυντάκτης του “Γαστρονόμου” Άγγελος Ρέντουλας και η φωτογράφος Κατερίνα Καμπίτη “μίλησαν” με τον τρόπο τους ο καθένας στον “Γαστρονόμο”.
“Για πρώτη φορά σε ελληνικό περιοδικό, δοκιμάζουμε και καταγράφουμε ποιες ποικιλίες ελαιολάδου ταιριάζουν με ποιες τροφές. Η δοκιμή έγινε σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Χέρια λαδωμένα, λαδιές σε ρούχα και χαρτιά, γεύση σαστισμένη, ουρανίσκος σαν βομβαρδισμένος. Τεσσεράμισι ώρες δοκιμές ελαιολάδων ήταν αυτές, δεν ήταν παίξε γέλασε.
Παρασκευή 18 Μαΐου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, στο κτίριο της «Καθημερινής», στο εστιατόριο του πέμπτου ορόφου, σε συνεργασία με τον δρα Βασίλη Δημόπουλο, γεωπόνο, αναπληρωτή καθηγητή στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, διευθυντή και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας στο άνωθεν ίδρυμα, και με την κ. Άννα Μηλιώνη, υπεύθυνη ποιότητας και επικοινωνίας του Εργαστηρίου, σύσσωμη η συντακτική ομάδα του «Γαστρονόμου», με καλεσμένη μας τη συνεργάτιδα του περιοδικού σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, κάναμε το πρώτο για τις ανάγκες ελληνικού περιοδικού οργανωμένο olive oil – food pairing ή –επί το ελληνικότερον– την πρώτη ορισμένων προδιαγραφών προσπάθεια να καταγράψουμε ποιες ποικιλίες ελαιολάδου ταιριάζουν με ποιες τροφές. Ποιο λάδι αναδεικνύει την ντομάτα, το ψάρι, ποιο δένει καλύτερα με τη γεύση του ψητού κρέατος, ποιο ανεβάζει την πράσινη σαλάτα.
Τεσσεράμισι ώρες δοκιμών, συζήτησης, κόντρα δοκιμών, πώς να μη λαδωθείς; Μικρό το κακό, το κέρδος μεγάλο. Όφελος ουσιαστικό, φύγαμε από ένα υψηλού επιπέδου μάθημα, από ένα «πείραμα» με πολύτιμα συμπεράσματα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τα λαδερά ως αφορμή
Με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας έχουμε μια άτυπη συνεργασία χρόνων. Τη δουλειά τους πρωτογνωρίσαμε μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησαν στη συνάδελφο Μαρία Βασιλοπούλου ο δρ Δημόπουλος και η κ. Μηλιώνη. Έκτοτε, η Μαρία, ο σύνδεσμός μας, τους «ενοχλεί» συχνά πυκνά με τις απορίες μας περί ελαιολάδου. «Πώς το αποθηκεύουμε σωστά;» «Πόσες φορές μπορούμε να τηγανίσουμε στο ίδιο λάδι;» «Ξαναχρησιμοποιείται το περίσσιο ελαιόλαδο από τα λαδερά που μαγειρεύονται με τον μανιάτικο τρόπο, δηλαδή κονφί, μέσα σε μεγάλη ποσότητα λαδιού;»
Προτού προλάβουμε να καλοδιατυπώσουμε την τελευταία ερώτηση, η κ. Μηλιώνη μάς πρότεινε τη γευστική δοκιμή για να καταγράψουμε από κοινού τις αρμονίες ελληνικών ποικιλιών λαδιών – βασικών τροφίμων.
Ευκαιρίας δοθείσης, να πω πως από πέρυσι η επιλογή των ελαιολάδων που βραβεύουμε με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Πολύ πριν την τυφλή γευσιγνωσία στην οποία συμμετέχουν έμπειροι γευσιγνώστες, ακαδημαϊκοί, παραγωγοί, food writers κ.λπ., στέλνουμε στους υπευθύνους του Εργαστηρίου «ανώνυμα» δείγματα από τα ελαιόλαδα που έχουμε επιλέξει, ήτοι χωρίς να φαίνονται οι μάρκες (σε αριθμημένα μπουκαλάκια που μας προμηθεύουν οι ίδιοι) και μετά από γευσιγνωστικούς ελέγχους μάς ενημερώνουν για την καταλληλότητα ή μη των υπό δοκιμή ελαιολάδων.
Ναι, υπάρχουν λάδια που δεν παίρνουν το πράσινο φως, που δεν είναι λ.χ. έξτρα παρθένα ελαιόλαδα όπως δηλώνεται στην ετικέτα τους! Αυτά απορρίπτονται, μόνο όσα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις περνούν στην τελική φάση της τυφλής γευσιγνωσίας”…
Α.Π.
Κορωνέικη στη χωριάτικη, Μεγαρίτικη στο ψάρι
