Ο πεζόδρομος της Αριστομένους γίνεται…Κολωνάκι

Ο πεζόδρομος της Αριστομένους γίνεται…Κολωνάκι

Ξεκίνησε από το κτήριο ιδιοκτησίας Ν. και Στρ. Ανδρεάκου, απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο, ο ρυθμός αποκατάστασης των διατηρητέων στον πεζόδρομο της Αριστομένους, γεγονός που, πολύ σύντομα, πρόκειται να αλλάξει την όψη της περιοχής, μεταβάλλοντάς την στην εμπορικότερη της Καλαμάτας.
Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συντήρησης των εικαστικών στοιχείων του κτηρίου και αμέσως μετά θα προχωρήσουν και οι οικοδομικές εργασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στην αρχή το κτήριο προοριζόταν για εγκατάσταση και λειτουργία καταστήματος ειδών ένδυσης από τον ισπανικό κολοσσό Zarra, νεότερες θέλουν την χρήση του ως ξενοδοχείο.
Για ενοικίαση, επισκευή και αξιοποίηση προχωράει το κτήριο Δημητρούλια (στον όροφο είναι το παλιό ξενοδοχείο “Ακρόπολις”), ενώ ήδη από το Φθινόπωρο πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο το “Βασιλικόν”.
Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και η διαγωνιστική διαδικασία από το δήμο Καλαμάτας για την αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου “Αχίλλειον”, αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον στην πρώτη δημοπρασία. Η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στα 24.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.000 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης το ποσό αυτό αποτελεί περίπου το 8% της αντικειμενικής αξίας του κτίσματος.
Η διάρκεια της μίσθωσης καθορίζεται από τη χρήση του κτηρίου: Για όλες τις συμβατές με το ΓΠΣ χρήσεις στα 25 χρόνια και κατ’ εξαίρεση για τουριστική χρήση στα 50 χρόνια. Σε περίπτωση μικτής χρήσης θα ισχύει η διάρκεια των 25 και 50 χρόνων, για τμήματα του κτηρίου. Το ανασταλτικό – αποτρεπτικό στοιχείο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, φέρεται να είναι το μεγάλο κόστος της πλήρους επισκευής του διατηρητέου κτηρίου.
Όπως προβλέπεται, η δημοπρασία αναμένεται να επαναληφθεί με τους ίδιους όρους, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Και αν πάλι δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η αλλαγή των όρων, για να γίνει πιο ελκυστική η εκμίσθωσή του.
Παράλληλα, υπάρχει και το κτήριο “Αλειφέρη” το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως πολυκατάστημα, ενώ, πληροφορίες θέλουν επενδυτή από την Αθήνα να ενδιαφέρεται και για άλλα κτήρια, κυρίως, του δήμου Καλαμάτας. Μάλιστα, αναμένεται να έχει και συνάντηση με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη