Υποκατάστημα της περιφερειακής τράπεζας και σύντομα θέλει η Περιφέρεια στην Πελοπόννησο

Υποκατάστημα της περιφερειακής τράπεζας και σύντομα θέλει η Περιφέρεια στην Πελοπόννησο

Στην ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, στοχεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ένα από τα δυνατά όπλα που θέλει να έχει έτοιμο για το εκλογικό 2019 είναι η ίδρυση και λειτουργία περιφερειακής τράπεζας, στο πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen.
Οι επαφές έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται, στις αρχές του νέου έτους να ετοιμάζεται και το πρώτο υποκατάστημα στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Το «σπόρο» έριξε για πρώτη φορά ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας, παρουσία του Πρωθυπουργού και Υπουργών. Σύντομα θα δείξει αν μπορεί να ανθίσει κιόλας, ώστε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ερημοποίησης και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, που θέλει να πετύχει η Περιφέρεια.
 
Περιφέρεια και φορείς
«Βασική συνιστώσα σε κάθε εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών είναι η ύπαρξη και η λειτουργία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ώστε να αυξηθεί ο κύκλος οικονομίας και να μειωθεί το επίπεδο της ανεργίας, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.  Οι πολιτικές επιλογές της περιφερειακής αρχής της Πελοποννήσου έχουν πάντοτε ως κοινή συνισταμένη την ανάπτυξη του περιφερειακού θεσμού και την εναρμόνιση των πολιτικών της εργαλείων με την αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση της λειτουργίας της χώρας ως δίκτυο Περιφερειών, ώστε οι λύσεις στα προβλήματα και οι αναπτυξιακές προκλήσεις να λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Σε συνέχεια αυτών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της, έχει αποφασίσει την ίδρυση περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, τα οποία έχουν επιτυχημένα υποστηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη της Γερμανίας εδώ και 200 χρόνια», εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ερωτώμενη για το τι σημαίνει για την Πελοπόννησο η ίδρυση περιφερειακής τράπεζας.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η πλειοψηφία των μετοχών του περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα ανήκει στην περιφερειακή αρχή και στο μετοχικό του κεφάλαιο μπορούν να συμμετάσχουν άλλοι φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα, κυρίως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 
Ασφάλεια καταθέσεων
«Βασική επιδίωξη αυτής της πολιτικής επιλογής της Περιφέρειας είναι να ιδρύσει έναν αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό φορέα, ο οποίος θα εξασφαλίζει την ασφάλεια των καταθέσεων και θα χρηματοδοτήσει την περιφερειακή της ανάπτυξη και κυρίως την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της.
Ο φορέας αυτός θα έχει μεν ως αυτονόητο στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, αλλά όχι τη μεγιστοποίηση του κέρδους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο, αφενός τη διάχυση περισσοτέρων κεφαλαίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας αφετέρου, τη μη αξίωση απαγορευτικών εγγυήσεων από αυτές. Παράλληλα θα έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της αειφορίας και του πολιτισμού της περιφέρειας.
Στην ουσία η ανάπτυξη του μοντέλου αυτού υπηρετεί τη θεσμική λειτουργία των Περιφερειών, δεδομένου ότι συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού τους, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική τους αυτοτέλεια, όπως το Σύνταγμα της Ελλάδος έχει θεσπίσει.
Δημιουργεί παράλληλα συνθήκες ανάπτυξης της άμιλλας μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών και της υιοθέτησης καλών πρακτικών, ώστε να αναπτύξουν ισόρροπα και βιώσιμα τις περιφερειακές τους οικονομίες.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της τράπεζας και αποτρέπονται οι πολιτικές παρεμβάσεις, εφόσον διαχωρίζεται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς από τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», διευκρίνισε.
 
Sparkassen
Με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου αυτού η περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την ηγεσία του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, η οποία υποστηρίζει τη διαδικασία τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης της πρότασης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
Υπάρχει επίσης στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικών Ιδρυμάτων), ώστε η αίτηση της περιφέρειας για την ίδρυση του Χρηματοπιστωτικού Περιφερειακού Ιδρύματος να είναι πλήρως σύμφωνη με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχει διαμορφωθεί από την περιφέρεια και το Ίδρυμα των Sparkassen τεκμηριώνει την σκοπιμότητα και εφικτότητα του σχεδίου αυτού και παράλληλα καταδεικνύει τη ρεαλιστική δυνατότητα επιτυχίας της τράπεζας αυτής για την ενίσχυση των καταθέσεων και την παροχή χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η επιτυχής πιλοτική λειτουργία της Περιφερειακής Τράπεζα στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει καλή πρακτική σε εθνικό επίπεδο, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να υιοθετηθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Ένεκα της ιδιαίτερης σημασίας του θέματος ίδρυσης Περιφερειακής Τράπεζας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτό ετέθη ως αντικείμενο υψηλής προτεραιότητας από τον Περιφερειάρχη προς διαβούλευση κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Περιφέρεια τον Φεβρουάριο 2018.
Ο συμμετέχων Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση και τις θέσεις του Περιφερειάρχη, ενώ, κατά την κοινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – Περιφερειάρχη, και κατά την συζήτηση του θέματος αυτού ο κ. Πρωθυπουργός απεδέχθη την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του», κατέληξε η κα Νικολάκου.

Της Βίκυς Βετουλάκη