Απεργούν σήμερα οι Δικαστικοί Υπάλληλοι


Η καθυστέρηση στους διορισμούς επιτείνει τα προβλήματα στις υπηρεσίες της Καλαμάτας  
Τα σοβαρά κενά υπαλλήλων στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας και η σημερινή απεργία που έχει κηρύξει πανελλαδικά η Ομοσπονδία τους με θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας.
Σήμερα οι δικαστικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ δε θα εκδικασθούν υποθέσεις, αν ο γραμματέας Έδρας συμμετέχει στην απεργία.
 
Τους έδιωξαν
Όπως σημείωσε η γραμματέας του Μεσσηνιακού Συλλόγου Γεωργία Κούτρα, τα θέματα που συζητήθηκαν είναι η σημερινή απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, οι εκλογές του Συλλόγου την 1η Νοεμβρίου, οι αγωγές που έχουν κατατεθεί από τους υπαλλήλους για τα επιδόματα Χριστουγέννων -Πάσχα και καλοκαιριού, καθώς και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ 1Κ για το διορισμό δικαστικών υπαλλήλων.
Η κα Κούτρα αναφέρθηκε ξεχωριστά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, όπου υπηρετεί, καθώς το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έχει οξυνθεί, ιδιαίτερα μετά τη «βίαιη» αποχώρηση δύο ατόμων που είχαν καταλάβει τις θέσεις με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Αμφότεροι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τον έναν να κατέχει διδακτορικό  και την κοπέλα μεταπτυχιακό.
Διορίσθηκαν με τους προσωρινούς πίνακες στις αρχές Ιουνίου, όμως στις 11 Οκτωβρίου βγήκαν οι οριστικοί πίνακες, οι οποίοι «πέταξαν» τον μεν πρώτο από τη 76η θέση στην 15.000η θέση και τη δεύτερη από την 125η θέση στην 11.000η! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, παρά τα έξοδα που είχαν υποβληθεί ώστε να υπηρετήσουν στην Καλαμάτα.
«Τώρα βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα και είναι να έρθουν τρία άτομα στο Ειρηνοδικείο. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας και δε γνωρίζουμε αν τελικά θα αποδεχθούν το διορισμό τους ή όχι. Από το υπουργείο  βέβαια μας ενημέρωσαν ότι κινούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψή τους. Ξέρουμε, όμως, ότι μια κοπέλα στο Πρωτοδικείο δε θα αποδεχθεί. Σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν το διορισμό τους, θα πρέπει να περιμένουμε τους αναπληρωματικούς και σίγουρα θα περάσει πάλι μεγάλο διάστημα μέχρι να έρθουν να ορκισθούν και να αναλάβουν καθήκοντα», τόνισε η κα Κούτρα.
Μάλιστα, αναφερόμενη στους δύο υπαλλήλους που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, είπε πως ήταν μεγάλο πλήγμα, καθώς είχαν μάθει πολύ καλά το αντικείμενο που τους είχε ανατεθεί, είχαν τις γνώσεις και βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την υπηρεσία του Ειρηνοδικείου.
 
Ελλείψεις προσωπικού
Γενικότερα, για τα κενά στις δικαστικές υπηρεσίες είπε πως στο Ειρηνοδικείο έπρεπε να υπηρετούν 15 γραμματείς, αλλά στην πραγματικότητα υπηρετούν 4 συν 2 που έχουν πάρει με απόσπαση σε Εισαγγελία και Πρωτοδικείο. Επίσης, από άλλα τρία άτομα που φαίνεται ότι υπηρετούν, οι δύο είναι με άδεια κύησης και ανατροφής τέκνου και ο τρίτος με απόσπαση στο Εφετείο.
«Ο κόσμος θέλει να πάρει τα πιστοποιητικά που ζητάει, η εφορία πιέζει, αντικείμενα, όπως οι διαθήκες, τα υπερχρεωμένα, οι αποποιήσεις, είναι δουλειά που πρέπει να γίνει γιατί υπάρχουν και προθεσμίες, ενώ υπάρχει και μεγάλη αύξηση στα αιτήματα του κόσμου για νομική βοήθεια λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Ο όγκος της δουλειάς είναι πολύ μεγάλος», κατέληξε η κα Κούτρα.
Πρόσθεσε δε, ότι και στις άλλες δικαστικές υπηρεσίες επικρατεί λίγο-πολύ η ίδια κατάσταση έλλειψης προσωπικού και με αρκετά κενά στις οργανικές τους θέσεις, ενώ θα γίνουν οι ανάλογες προτάσεις στην Ομοσπονδία τους και δεν απέκλεισε να ζητήσουν την κήρυξη απεργίας για να επισπευσθούν οι διορισμοί.

Της Βίκυς Βετουλάκη