Δύο νέοι στη Μεσσηνία πρωτοπορούν στα αρωματικά φυτά

Δύο νέοι στη Μεσσηνία πρωτοπορούν στα αρωματικά φυτά

Στη δημιουργία μίας καινοτόμου εταιρείας στον τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών προχώρησαν το 2016 δύο νέοι άνθρωποι από τη Μεσσηνία, ο Βασίλης Νίκας και ο Χρήστος Κουτσοδημητρόπουλος, σύμφωνα με τον Γιώργο Αργυρίου σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”. .
Η Messinian Hub – herbal products & more δραστηριοποιείται στον τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) –προερχόμενα κατ’ αποκλειστικότητα από το μικροκλίμα του όρους Ταϋγέτου-, με αντικείμενο την αναπαραγωγή, την καλλιέργεια, την τυποποίηση και την προώθηση των φυτών αυτών σε δίκτυα χονδρικής πώλησης (Β2Β).
Η αναπαραγωγική δραστηριότητα που αφορά στη ρίγανη, το τσάι βουνού, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το θρούμπι, λαμβάνει χώρα στην περιοχή τη Μεσσηνίας. Η προσπάθειά τους επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας EGG (enter.grow.go), μιας κοινοπραξίας της Τράπεζας Eurobank και του ομίλου Corallia. 
Μέσω του προγράμματος αξιοποίησαν τις υπηρεσίες ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, έχοντας διακριθεί για δύο συνεχόμενα χρόνια.
Αυτή η διάκριση στηρίχθηκε στο καινοτόμο επιχειρηματικό στοιχείο της ιστοκαλλιέργειας, μεθόδου εργαστηριακής αναπαραγωγής μεγάλου αριθμού γενετικά όμοιων φυτών, το οποίο μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθότι απαιτούνται αυξημένα κεφάλαια για την υλοποίησή του.
 
Χρηματοδότηση
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας και των συνεργασιών στο σύνολό τους, η εταιρεία έχει ήδη δίκτυο πωλήσεων σε Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία και Αυστραλία, ώστε να μπουν γερές βάσεις ρευστότητας και αναχρηματοδότησης», τονίζει στην «ΥΧ» ο 32χρονος Βασίλης Νίκας και συμπληρώνει: «Επιπλέον, όπως είναι φυσικό, η εταιρεία αναζητά συνεχώς επιπρόσθετες πηγές, όπως ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας, διαγωνισμούς επάθλου, crowdfunding εργαλεία, αγγέλους επενδυτές ή επενδυτικά σχήματα μεγαλύτερης κλίμακας».
Η εταιρεία έχει διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας (π.χ. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Reward crowdfunding «KatanaProject»), ενώ αυτό το διάστημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο πρώτου γύρου επένδυσης.
 
Ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας
Η συλλογή αυτοφυών βοτάνων με φαρμακολογική δράση είναι μια δραστηριότητα συνυφασμένη με την ελληνική ύπαιθρο και την παράδοση στο βάθος των αιώνων. Μάλιστα, η φύση έχει σταθεί ιδιαίτερα γενναιόδωρη στον τόπο μας, χαρίζοντάς του μια πλούσια γκάμα από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Ωστόσο, η καλλιέργειά τους για συστηματική εμπορία, που συνδέεται με τη μεταποίησή της σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι κάτι σχετικά καινούργιο για τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και, όπως παρατηρούν οι γνώστες του κλάδου, με χρονική υστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες. 
Είναι γνωστό ότι, στη χώρα μας, τα αυτοφυή ΑΦΦ έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν γίνει αντικείμενο εμπορίου από την αρχαιότητα. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει έναν πολύ σημαντικό αριθμό ειδών με κυριότερα τη ρίγανη, το θυμάρι, το θρούμπι, το φασκόμηλο, το γλυκάνισο, το μάραθο (μαραθόσπορος), το χαμομήλι, τη δάφνη, τη μέντα, τον δυόσμο, το φλισκούνι, τη λεβάντα, το μελισσόχορτο και, τέλος, τα μοναδικά και πολύ γνωστά τοπικά προϊόντα κάποιων περιοχών της Ελλάδας όπως τη μαστίχα της Χίου, τον κρόκο της Κοζάνης, το δίκταμο της Κρήτης και το τσάι του βουνού της Βρύναινας (Ν. Μαγνησίας).
Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών έδειξαν ότι τα παραπάνω ΑΦΦ μπορούν να αποτελέσουν τις νέες δυναμικές και πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες. Προϋπόθεση σε αυτό ήταν και παραμένει η πολύ καλή οργάνωση και γνώση των τεχνικών, από την καλλιέργεια μέχρι τη μεταποίηση και εμπορία των επώνυμων προϊόντων, από τους ίδιους τους παραγωγούς.