Ο Εγκέλαδος τρόμαξε και τη Μεσσηνία – Τσουνάμι 12 εκατοστών στον Κυπαρισσιακό (βίντεο)

Ο Εγκέλαδος τρόμαξε και τη Μεσσηνία – Τσουνάμι 12 εκατοστών στον Κυπαρισσιακό (βίντεο)

ΑΝΤΕΞΕ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΣΤΑ 6,8 ΡΙΧΤΕΡ 
«Κουνήθηκε» και η Μεσσηνία από το σεισμό στο Ιόνιο
Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε η Ζάκυνθος μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ενώ Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπήρχαν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα, αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.
Τέλος, ενημέρωση και για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
  

ΤΡΙΦΥΛΙΑ  
Γερό ταρακούνημα από τον Εγκέλαδο  
-42 σεισμικές δονήσεις σε 14 ώρες με 6.8R να σείεται ο τόπος  
«Στον αέρα» πετάχτηκε με τη μεταμεσονύκτια επίσκεψη του Εγκέλαδου στο Ιόνιο και η Τριφυλία, αφού το ταρακούνημα ήταν γερό. Ο ισχυρός – κύριος – σεισμός σημειώθηκε στη 1 παρά 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής και, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν εντάσεως 6.8 της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του ήταν 56,9 χλμ ΝΔ της Ζακύνθου και είχε εστιακό βάθος 11 χλμ. Από τότε και για τις επόμενες περίπου 14 ώρες στο Ιόνιο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου σημειώθηκαν συνολικά 42 σεισμικές δονήσεις. Ο κύριος σεισμός είχε και ένταση και διάρκεια, ενώ «ακούστηκε» κι ένα βουητό για κάποια (αρκετά) δευτερόλεπτα και αυτό ήταν υπεραρκετό για να «ξυπνήσει» μες στη νύχτα η Τριφυλία και οι κάτοικοι της περιοχής να είναι έντρομοι, αφού πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια γίνεται στην περιοχή αισθητή σεισμική δόνηση με τέτοια ένταση.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε- και, όπως λένε και οι ειδικοί επιστήμονες, θα έχει διάρκεια- στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών, της Αφρικανικής και Ευρασιατικής, καθώς είναι σε εξέλιξη φαινόμενο υποβύθισης της μίας.
Ο κόσμος στην Τριφυλία, όπως είναι φυσιολογικό, τρόμαξε από το σεισμό αλλά και τη σεισμική ακολουθία. Ευτυχώς, μεγάλες ζημιές δεν προκλήθηκαν, ωστόσο σημειώθηκαν μικρές πτώσεις κεραμιδιών από χαλάσματα και αποκολλήσεις σοβάδων, επίσης από χαλάσματα.
Όπως ενημέρωσε η ΔΕΥΑ Τριφυλίας, «μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην περιοχή μας, σε ορισμένες πηγές από όπου υδρεύεται ο Δήμος Τριφυλίας έχει παρατηρηθεί καθίζηση ποσότητας χώματος από τα γύρω τοιχώματα, με αποτέλεσμα το νερό να μην είναι κατάλληλο για πόση έως ότου καθαρίσουν οι πηγές. Παρακαλούμε να μη γίνεται άσκοπη χρήση του ύδατος για τις επόμενες δύο ημέρες».
 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, «ισχυρός υπήρξε ο σεισμός στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ζακύνθου, ο οποίος έγινε αντιληπτός στην Καλαμάτα. Πολλοί Καλαματιανοί ανησύχησαν και βγήκαν στους δρόμους, ενώ το Δημαρχείο άνοιξε ώστε να γίνει αντιληπτή η κατάσταση σε όλη την περιφέρεια του Δήμου. Ευτυχώς, παρατηρήθηκαν κατά κύριο λόγο μικροζημιές σε σοβάδες».
 
Προκάλεσε μικρά τσουνάμι
Επίσης, εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι. Πάντως, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους, όπως και τελικά έγινε.
Όπως ενημέρωσαν Λέκκας και Τσελέντης, καταγράφηκαν δυο μικρά τσουνάμι στην Ελλάδα και ένα στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο σεισμός προκάλεσε μίνι-τσουνάμι 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρισσίας και ακόμη ένα τσουνάμι κατέγραψαν οι Ιταλοί.
Ο καθηγητής ανέφερε πως δεν υπάρχουν φόβοι για άλλο τσουνάμι, ενώ αυτό που περιμένουν οι σεισμολόγοι είναι ένα μετασεισμό περίπου 6 ρίχτερ τις επόμενες μέρες.
Με την σειρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως υπήρξε τσουνάμι 15-29 εκατοστών στην Κυπαρισσία και το Κατάκολο Ηλείας. Ωστόσο, τόνισε πως δεν υπάρχει ανησυχία από τώρα και στο εξής για άλλο τσουνάμι.


 
Αισθητός στη μισή Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες
«Είναι μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός. Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια, ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη», είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο σεισμός έγινε, επίσης, αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.
Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, η Πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.
 
Ο μεγαλύτερος σεισμός από το 1953
Η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες,  που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα νησιά.
 
Το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού
Ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και σύμφωνα με τους σεισμολόγους Λέκκα και Χουλιάρα, πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Το μέγεθός του, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είναι 6,4 Ρίχτερ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο η δόνηση είναι λίγο μεγαλύτερη και τώρα προχωρούν σε επανυπολογισμό. «Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ, αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε».
 
Τι είχε υποστηρίξει ο Τσελέντης 
Το φαινόμενο blowout και η επίδραση των γεωτρήσεων στο ρήγμα του Ιονίου 
Πριν από 1,5 χρόνο, ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κατέθεσε μια άποψη που προκάλεσε πολλές συζητήσεις σχετικά με τους σεισμούς. Ήταν η εποχή που είχε ανακοινωθεί η έναρξη γεωτρήσεων στο Κατάκολο και ο κ. Τσελέντης είχε πει πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων, αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Τόνισε ότι δεν αποκλείει φαινόμενο blowout, όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δε γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν είναι αντίθετος με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Όμως, ζήτησε αυτή η εκμετάλλευση να γίνει σωστά, και όχι όπως πάνε. «Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν» σημείωσε.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας ήταν κατηγορηματικός ως προς την πρόκληση σεισμών από τις γεωτρήσεις.
Απαντώντας τότε σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Κόσμος της Πάτρας», τόνισε: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς ασεισμική, στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δε γίνονταν καθόλου σεισμοί. Και δε λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας, γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει τη γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο.
Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικά γελοία περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε. Πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μία λεπτομερής μικροζωνική μελέτη του βυθού. Πρέπει με τεχνικές να δούμε πού είναι τα σεισμογόνα ρήγματα και, δεύτερον, εφόσον τοποθετηθεί η γεώτρηση και αρχίσει η πρώτη φάση της άντλησης, να υπάρχουν δίκτυα τοπικά, υπάρχουν σήμερα τέτοιες τεχνικές με συστοιχία σεισμικών ραντάρ, με τα οποία εντοπίζουμε πολύ μικρούς σεισμούς.
Για παράδειγμα βλέπω σήμερα σεισμούς στην Κεφαλλονιά, της τάξης του 0,2 Ρίχτερ στα 200 χιλιόμετρα. Επομένως, πρέπει κατά τη διάρκεια της άντλησης να παρακολουθούμε, μήπως έχουμε ενεργοποίηση κάποιου κοντινού ρήγματος και μήπως έχουμε μετατόπιση επικέντρου προς την περιοχή της γεώτρησης. Και αυτό το γελοίο επιχείρημα που ακούω από τους ανθρώπους κάποιων εταιρειών, τα παπαγαλάκια τα λεγόμενα, ότι επειδή έχουν εύκαμπτα στελέχη γεωτρήσεων, δεν πρόκειται να σπάσουν, μα δε μιλάω εγώ για σπάσιμο του σωλήνα της γεώτρησης, μιλάω για αστοχίες στον περιβάλλοντα χώρο».
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου