1.990 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν από το 2015 στην Πελοπόννησο

1.990 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν από το 2015 στην Πελοπόννησο

– Αποκλείεται να δημιουργηθούν δομές για μετανάστες σε Μεσσηνία και Λακωνία  
Μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα και αφορούσε στο πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής μεταναστών  υπηκόων τρίτων χωρών και τα σχετικά μέτρα επανένταξης στη χώρα τους.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, ενώ ομιλητές ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Δανιήλ Εσδράς, ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ στην ελληνική κυβέρνηση και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζει η πόλη τα συμβάντα μεταναστών που φθάνουν εδώ, καθώς και στην άριστη συνεργασία των Αρχών, ώστε η παραμονή τους να γίνεται υπό τις ιδανικότερες συνθήκες.

Σχετικά με το πρόγραμμα επαναπατρισμού των μεταναστών, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι πρόκειται για έκφραση πολιτισμού, ενώ ως Δήμος δεσμεύτηκε ότι θα γίνεται ενημέρωση στους μετανάστες ότι υπάρχει κι αυτή η λύση, δηλαδή εθελοντικά να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Από την πλευρά του, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Ευάγγελος Φωτόπουλος, χαρακτήρισε την εκδήλωση ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς έτσι θα ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς και θα μπορούν να προτείνουν στους μετανάστες και αυτή τη διέξοδο, διότι τους προσφέρει μια νέα αρχή στη χώρα τους.
 
Οι αφίξεις μεταναστών στην Πελοπόννησο
Μιλώντας ο κ. Φωτόπουλος για την κατάσταση στην Πελοπόννησο, είπε ότι εμπλέκεται σε μικρότερη ένταση, ενώ συχνό φαινόμενο είναι να φθάνουν στην Περιφέρεια μετανάστες μέσω θαλάσσης. Από το 2015 έως σήμερα στην Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί 37 περιστατικά αφίξεων, ενώ ο συνολικός αριθμός των μεταναστών είναι 1.990 άτομα. Αφού, δε, γίνεται καταγραφή τους, μεταφέρονται στις κατάλληλες δομές.
Επίσης, ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε ότι είναι καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους, αφού ποτέ δε θα μπορέσουν να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ειδικά εθελοντικά κι όχι αναγκαστικά. 
 
«Να υπάρξει αλληλεγγύη και συνεννόηση στην Ε.Ε για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό»
Τοποθετούμενος ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι εθελούσιες επιστροφές μεταναστών έχουν αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος πραγματικά επιτελεί σπουδαίο έργο στη χώρα μας.

Ο κ. Φιλιππάκος εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντική στην όλη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού η εθελούσια επιστροφή, αφού έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις καλύτερης διαχείρισης του ζητήματος.
Το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, όπως ξεκαθάρισε, είναι θέμα που δε θα λυθεί αύριο, αλλά θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να τελειώσει. Έτσι, ο ίδιος συνέστησε οργανωμένες δράσεις με περισσότερη αλληλεγγύη, ειδικά σε επίπεδο Ευρώπης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να δει συνολικά τα ζητήματα κατανομής των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δοθούν καλύτερες και αποτελεσματικότερες λύσεις.
 
Οι υπάρχουσες δομές και το ενδεχόμενο δημιουργίας αντίστοιχης στη Μεσσηνία
Σε ερώτηση για τις δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο γ.γ. του υπουργείου απάντησε ότι έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο, ενώ παρατηρούνται κάποια θέματα στα νησιά, καθώς λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας υπάρχουν ζητήματα με τη μετακίνηση των μεταναστών προς την ενδοχώρα. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και σε λίγο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με τη βελτίωση διαχείρισης των μεταναστών στα νησιά.
Αναφορικά με τις ροές προς τη Μεσσηνία και τους γειτονικούς νομούς, ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι αυτές αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και για το λόγο αυτό συνεχάρη τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξος ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει και υπάρχει εξέλιξη ως προς την αντιμετώπιση.
Τέλος, για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου στην περιοχή μας, ο γ.γ. του υπουργείου είπε ότι δε συντρέχει κανένας λόγος. Επίσης, πως δεν υπάρχει σκέψη να δημιουργηθούν νέες δομές σε Μεσσηνία και Λακωνία και όσοι διαδίδουν τέτοια πράγματα, απλά παίζουν παιχνίδια, ενώ εξήγησε ότι καταργήθηκαν δομές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Δανιήλ Εσδράς: 50.000 μετανάστες επέστρεψαν εθελοντικά στη χώρα τους
Με τη σειρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ στην ελληνική κυβέρνηση και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο, Δανιήλ Εσδράς, ανέφερε οι εθελοντικές επιστροφές πρέπει να είναι η ισορροπία σε σχέση με τις ελεύσεις στην Ελλάδα. Με το πρόγραμμα αυτό έχουν ήδη επαναπατριστεί εθελοντικά 50.000 άνθρωποι, για τους οποίους ο ΔΟΜ γνωρίζει ότι γύρισαν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην πατρίδα τους.

Ο κ. Εσδράς σημείωσε ακόμη ότι όσοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους έχουν τη δυνατότητα εκεί να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, διότι τους παρέχονται κίνητρα. Αυτό δε θα γινόταν αν έμεναν στην Ελλάδα, καθώς εδώ δε θα μπορούσαν ούτε να νομιμοποιηθούν ούτε να προχωρήσουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όσο για τις εθνικότητες όσων επιθυμούν να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους, είναι κυρίως άνθρωποι από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και άλλες αφρικανικές χώρες.
 
Οι συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης και Φιλοξενίας
Όταν ζητήθηκε από τον κ. Εσδρά να σχολιάσει τις συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Κράτησης ή Φιλοξενίας, ο ειδικός απεσταλμένος απάντησε ότι στα νησιά είναι, κυρίως, ανοιχτά κέντρα.
Ειδικότερα, όμως, για τη Μόρια, σημείωσε πως αυτή η δομή έγινε για συγκεκριμένους λόγους και ανήκε στα περίφημα hot spot, που πλέον έχουν καταργηθεί μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία. Έτσι, οι άνθρωποι μένουν εκεί μέχρι να πάρουν άσυλο ή, αν δεν πάρουν, να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.
Το ζήτημα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Εσδρά, είναι ότι όταν γίνεται η δεύτερη συζήτηση για να δοθεί σε κάποιον άσυλο, μεσολαβεί μεγάλη καθυστέρηση, που μπορεί να πάρει μέχρι και 10 μήνες. Ως εκ τούτου, όλο αυτό το διάστημα ο αιτών άσυλο θα παραμείνει στη Μόρια ή σε αντίστοιχη δομή στα γειτονικά νησιά.
Κλείνοντας την απάντησή του, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθημερινά φθάνουν στη χώρα κι άλλοι μετανάστες, με συνέπεια να δημιουργείται αυτή η συσσώρευση σε δομές που έγιναν για λιγότερους και, φυσικά, για μικρότερο διάστημα παραμονής.
Κατά τη γνώμη του, λύση δεν είναι να δημιουργηθούν νέα κέντρα ή να μετακινηθούν μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά να δίδεται γρηγορότερα η απάντηση του δεύτερου βαθμού για άσυλο. 
 
Τι πρέπει να κάνει κάποιος μετανάστης που θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του
Σχετικά με το πώς ένας μετανάστης μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να απευθυνθεί στο ΔΟΜ, με τα κοντινότερα γραφεία της Πελοποννήσου να είναι στην Πάτρα και την Κόρινθο, ενώ ο κ. Εσδράς εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ένα ακόμα γραφείο θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα.
Επίσης, πληροφορίες κάποιος μετανάστης μπορεί να πάρει από τους Δήμους, την Περιφέρεια ή να επικοινωνήσει κατευθείαν με το ΔΟΜ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση