Η «καρδιά της τουριστικής εκπαίδευσης» για τρεις μέρες «χτυπά» στην Καλαμάτα

Η «καρδιά της τουριστικής εκπαίδευσης» για τρεις μέρες «χτυπά» στην Καλαμάτα

Ξεκίνησε χθες το 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με τον αριθμό των συμμετασχόντων να ξεπερνά τους 1.200, αριθμός που θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερος αν χωρούσαν στην αίθουσα.
Οι συμμετέχοντες «μαθητές» είναι από όλη την Ελλάδα και, κυρίως, από ΙΕΚ, δημόσια και ιδιωτικά, ενώ τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη. Όσο για την Πέμπτη, είναι αφιερωμένη στους ήδη επαγγελματίες του τομέα του τουρισμού.

Το «παρών» στην έναρξη, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα και Ελένη Αλειφέρη, η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόριος Τάσιος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος.
 
Δηλώσεις
Μιλώντας για το Σχολείο Τουρισμού ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόριος Τάσιος, ανέφερε ότι είναι μια προσπάθεια χρήσιμη τόσο για την περιοχή όσο και για όλη τη χώρα.

Ο ίδιος, όπως είπε, προέρχεται από τη Χαλκιδική, όπου με τους διοργανωτές της Καλαμάτας πραγματοποίησαν πριν από δύο μήνες Σχολείο Τουρισμού.
Όσο για το κενό που υπάρχει και καλύπτει το συγκεκριμένο σχολείο, ο κ. Τάσιος σχολίασε ότι προσφέρει αμεσότητα για εξελίξεις που τρέχουν και είναι αδύνατο να καλυφθούν με ένα απλό σεμινάριο.
Αναφερόμενος στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, είπε ότι δεν είναι τυχαίο που εδώ δημιουργήθηκε η Costa Navarino και έδωσε διαφορετική προσέγγιση σε όλο το νομό, ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή γίνονται σημαντικές προσπάθειες. Ωστόσο, πρόσθεσε, χρειάζεται κι άλλη δουλειά, κυρίως γύρω από τους επαγγελματίες, ενώ ζήτησε οι αυτοδιοικητικοί «να αγκαλιάσουν» τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Όσο για τη σχέση κράτους-επαγγελματιών, ο κ. Τάσιος είπε ότι ο τουρισμός στο σύνολό του έχει αποδείξει ότι είναι «η πραγματική ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας». Πρόσθεσε, δε, ότι πριν από 15 χρόνια ο τουρισμός ήταν στο 8% του ΑΕΠ και πλέον είναι στο 25%, με έσοδα, μάλιστα, ύψους 100 δισ. κατά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Καμία από τις κυβερνήσεις, όπως είπε, πριν από το 2013 δεν είχε δείξει το ανάστημά της για το συγκεκριμένο προϊόν. Μετά, όμως, το 2013 φαίνεται το ζήτημα να έχει μπει σε άλλη κοινωνική διάσταση, ενώ μιλώντας για το υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Τάσιος είπε ότι ναι μεν η κα Κουντουρά κάνει μια καλή δουλειά στην προβολή της χώρας, αλλά μέχρι εκεί. Δεν ασχολείται με αυτά που «πονούν» τον Έλληνα ξενοδόχο, γι’ αυτό, όπως είπε, η Ομοσπονδία έχει απευθύνει πρόσκληση- πρόκληση να δει τα μέλη της με «διαφορετικό μάτι», μιας και τα ζητήματα είναι πολλά. Ειδικότερα, το τουριστικό πακέτο επιβαρύνεται πολύ, με τον ανταγωνισμό να έχει επανέλθει, και αν τελικά η χώρα θέλει καλύτερες μέρες, πρέπει να δει η κυβέρνηση τον τουρισμό με άλλη ματιά.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο πρόεδρος Βαγγέλης Ξυγκώρος δήλωσε ότι είναι δίπλα στο Σχολείο για ακόμα μια χρονιά και, μάλιστα, αυτή η σχέση γίνεται πιο έντονη, διότι φέτος μαζί με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου διοργανώνουν σεμινάρια γαστρονομίας για επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.
Μιλώντας για το μέλλον, ο κ. Ξυγκώρος δήλωσε ότι σίγουρα θα προκύψουν σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού.
Όσο για το τι έχει κάνει ή δρομολογήσει το Επιμελητήριο στον τουρισμό, πέραν της έξτρα μέρας στο Σχολείο Τουρισμού, βασικότερο όλων είναι ο σχεδιασμός «για να ακουστεί κάποια στιγμή η φωνή των επαγγελματιών». Σχέδιο που, όπως είπε, θα έρθει σε διαβούλευση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει ένα πλάνο για το πού θέλουμε να πάει η περιοχή μας, τώρα και στο μέλλον, αφού «δυστυχώς, έχουμε μείνει πολύ πίσω».

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, μίλησε για μια πρωτοβουλία που πλέον έχει γίνει θεσμός, ενώ ξεκίνησε από κινητοποίηση δυνάμεων που πιστεύουν στον εαυτό τους και ότι «όπως είναι η κατάσταση στους θεσμούς και στην Πολιτεία θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση πάνω τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες». Δήλωσε, δε, χαρούμενη που αυτό το δυναμικό εγχείρημα ξεκίνησε από τη Μεσσηνία.
Μιλώντας για τον τουρισμό, είπε ότι αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, ενώ κλείνοντας θέλησε να προβλέψει ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα εξελιχτεί σε κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο.
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι το Σχολείο αποτελεί πλέον πλοηγό για το υπουργείο Τουρισμό, εξ ου και πλέον το αγκάλιασε και το προωθεί.
Στη συνέχεια θέλησε να ενημερώσει τους μαθητές του Σχολείου για το κατόρθωμα, όπως το χαρακτήρισε, της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εδραιωθεί στον τουρισμό. Αναφερόμενος στα βήματα, είπε ότι αρχικά δημιουργήθηκε το Brand «Μαγική Μεσσηνία», κάτι που ήταν πολύ σημαντικό, ενώ έπειτα μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια δημιούργησε πρόγραμμα προώθησης του τουριστικού πακέτου.

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια μπήκε σε λογική εξωστρέφειας και στοχευμένα αγκάλιασε αγορές, στην αρχή της Αγγλίας και έπειτα της Γερμανίας, ενώ θα ακολουθήσουν οι σκανδιναβικές χώρες.
Μιλώντας για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης, αλλά της ΣΔΙΤ. Εκεί, όπως είπε, η Περιφέρεια έχει κάνει κάποιες παρεμβάσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έπειτα από εκείνες της Κρήτης και του Ν. Αιγαίου, είναι η τρίτη σε απορρόφηση προσωπικού στον τουρισμό, κάτι που δείχνει πολλά για την αξία του στην περιοχή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση