Γάμος Πανεπιστημίου με ΤΕΙ Πελοποννήσου -«Βγήκαν μαχαίρια» για την προίκα

Γάμος Πανεπιστημίου με ΤΕΙ Πελοποννήσου -«Βγήκαν μαχαίρια» για την προίκα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό το σχέδιο νόμου στο οποίο περιέχεται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου. Έτσι, λοιπόν, έγιναν γνωστές και επίσημα οι λεπτομέρειες του «παντρέματος», με τους περισσότερους να εκπλήσσονται με την ένταξη τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί από τη στιγμή που η αρμόδια επιτροπή είχε αρχίσει το σχέδιο συγχώνευσης, από χθες εντείνονται και, μάλιστα, υπήρξε κατάληψη στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Τρίπολης, οι καθηγητές του οποίου έχουν ανεβάσει κείμενο διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα του, ρίχνοντάς της ουσιαστικά μαύρο.
Αξίζει για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μέχρι να δημοσιευτεί το σχέδιο νόμου έγιναν πολλά «μαγειρέματα». Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Πατρών δήλωνε ανένδοτο στην απορρόφηση των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ήρθε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Χθες, δε, συνεδρίασε η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πατρών, αντιδρώντας και για αυτή τη λύση.
Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα είναι αυτό της Σπάρτης, με τους φορείς εκεί να διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση του Τμήματος Νοσηλευτικής, ωστόσο τους δόθηκε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας για να κοπάσουν οι αντιδράσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμα αντιδράσεις και ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές, όπως σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Παιδείας θέλει να ολοκληρώσει τη συγχώνευση όσο πιο γρήγορα γίνεται.
 
Πρυτάνεις
Το «Θάρρος» μίλησε με τους πρυτάνεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, με αμφοτέρους να δηλώνουν αισιόδοξοι, αλλά και επιφυλακτικοί για το πώς θα λειτουργήσει το νέο ίδρυμα.
Πάντως, τους δύο επικεφαλής των ιδρυμάτων «πονοκεφαλιάζει» το τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, καθώς πλέον θα γίνει ένα με τα άλλα δύο ιδρύματα.
 
Ιωάννης Καπόλος:”Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που θέλει στήριξη” 
Ο πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Ιωάννης Καπόλος, δήλωσε ότι το πολυνομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της επιτροπής, ενώ τον ίδιο βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η μεταφορά της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη στην Τρίπολη.
Όπως παρατήρησε, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις από τις προτάσεις της επιτροπής, όπως με τα τμήματα των Μηχανικών που είχαν προτείνει στην Τρίπολη, αλλά αφού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα έρθει η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, αυτό δημιουργεί κάποιες αναταράξεις, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα λυθούν.
Σε ερώτηση για την περίπτωση της Σχολής της Πάτρας, ο κ. Καπόλος απάντησε ότι, αν υπάρξουν δεσμεύσεις για κτηριακές υποδομές και προσωπικό, ώστε να μπορέσουν τα τμήματα αυτά να λειτουργήσουν αυτοτελώς, τότε δεν τον βρίσκουν κάθεται αντίθετο. Ωστόσο, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη διοίκηση των εν λόγω τμημάτων.
Βλέποντας το εγχείρημα επιστημονικά, ο κ. Καπόλος είπε ότι από την αρχή είχε δηλώσει ότι συμφωνεί με τον ενιαίο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πλέον μένει να εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει και να στηριχτεί. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με νέα τμήματα, αλλαγές νοοτροπίας, αλλά ο ίδιος δήλωσε θετικός, αρκεί να μην υπάρξουν και προβλήματα στο προσωπικό.
 
Οι ελλείψεις στο προσωπικό και τι θα γίνει μετά την ενοποίηση
Σε ερώτηση για το τι γίνεται σε θέματα εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, απάντησε ότι πάντα τα ιδρύματα είχαν ελλείψεις σε προσωπικό. Ειδικά, δε, τα περιφερειακά, είχαν περισσότερες ελλείψεις στο διοικητικό προσωπικό.
Κατά τον πρύτανη του ΤΕΙ, αυτή η συγχώνευση θα δώσει λύση και στην έλλειψη προσωπικού, αρκεί βέβαια, όπως είπε, να γίνει σωστή διαχείρισή του.
Τον πρώτο καιρό, σχολίασε, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής, αλλά επανέλαβε ότι έχει σημασία να το στηρίξουν το εγχείρημα όσοι θέλουν να το πραγματοποιήσουν.
Όσο για τα μέλη ΔΕΠ, ο κ. Καπόλος είπε ότι στα νέα τμήματα θα ανοίξουν και νέες θέσεις, με το κάθε τμήμα να έχει 8 θέσεις ΔΕΠ. Άρα, στην Καλαμάτα θα υπάρξουν πάνω από 40 νέα μέλη ΔΕΠ.
 
Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο της Καλαμάτας
Ζητώντας από τον κ. Καπόλο να μας μιλήσει για την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στην Καλαμάτα, παρατήρησε ότι το πνεύμα τους, με βάση και το νόμο, είναι να διεκδικήσουν προγράμματα και να μπορέσουν να ασχοληθούν περισσότερο με το ερευνητικό κομμάτι και λιγότερο με το διδακτικό. Έτσι, θα αναπτυχθεί περισσότερο η έρευνα και μακάρι, όπως είπε, να μπορέσει το Κέντρο να σταθεί, και σημαντικό γι’ αυτό είναι να υπάρξει χρηματοδότηση.
 
Πώς θα είναι από την επόμενη μέρα τα τμήματα του ΤΕΙ Πελοποννήσου
Αν, λοιπόν, το σχέδιο νόμου ψηφιστεί και δεν υπάρξουν αλλαγές, στην Καλαμάτα θα λειτουργούν τα υπάρχοντα τμήματα του ΤΕΙ, που πλέον θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, ενώ θα δημιουργηθεί το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (2019-2020).
Όσο για το Τμήμα του ΤΕΙ που λειτουργεί στη Σπάρτη, γίνεται Ψηφιακών Συστημάτων και εντάσσεται στη νέα Σχολή.
 
Αθανάσιος Κατσής: “Συμφωνώ με τις αντιδράσεις για το Τμήμα Πληροφορικής”  
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, δήλωσε ευχαριστημένος από τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, αλλά αρκετά επιφυλακτικός έως και αρνητικός με τα τμήματα της Πάτρας που θα συγχωνευτούν στο νέο ίδρυμα.
Όπως σημείωσε, μέχρι στιγμής είναι αρνητικός, αφού δεν υπήρξε σωστή διαβούλευση, οργάνωση και προετοιμασία.
Όσο για τις αντιδράσεις που έχουν ήδη προκληθεί, είπε ότι τις λαμβάνει υπ’ όψιν, ενώ δεν έκρυψε ότι συμφωνεί με αυτές για το Τμήμα Πληροφορικής στην Τρίπολη.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση