Εγκαίνια στο εκλογικό κέντρο του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Εγκαίνια στο εκλογικό κέντρο του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Το εκλογικό του κέντρο εγκαινίασε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών». Το εκλογικό κέντρο φιλοξενείται στο διατηρητέο κτήριο, στο χώρο πολιτισμού ΓΑΙΑ, στην οδό Αγ. Ιωάννου 3 (πλησίον Αγ. Αποστόλων), δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος ο κ. Αντωνόπουλος στο τραγικό συμβάν την Κυριακή του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το σαϊτοπόλεμο, σημείωσε: “Δυστυχώς η μέρα της Λαμπρής συνοδεύτηκε από ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που αφορά στην απώλεια της ζωής ενός δημότη την ώρα της εργασίας του σε προγραμματισμένη εκδήλωση από τη δημοτική επιχείρηση “Φάρις” και το Δήμο Καλαμάτας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.
Στη συνέχεια τόνισε: “Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας, μετά και τις τελευταίες αλλαγές και κυρίως την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, αντιμετωπίζει το μέλλον με αβεβαιότητα και ο λόγος δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές δε συνοδεύτηκαν με τη μεταφορά πόρων στην αυτοδιοίκηση.
Η ανασφάλεια και η απώλεια θέσεων εργασίας και τα συσσωρευμένα προβλήματα των απανωτών μνημονίων πήγαν το Δήμο μας και τους δημότες πολλά χρόνια πίσω. Υπάρχουν δεκάδες άλυτα προβλήματα που ζήσαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και συναντάμε σε όλες τις γειτονιές του Δήμου.
Δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Είμαστε δίπλα στο δημότη και κοιτάμε μπροστά! Αυτό είναι το σύνθημά μας σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όλα για μας ξεκινούν από τη χάρτα των δικαιωμάτων του δημότη και την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους, που έχουμε καταθέσει και αποτελεί το συμβόλαιο συνεργασίας μας με τους δημότες.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα ο συνήγορος του δημότη να είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Καταστρατηγείται ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της Αρχής. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα μάθαμε καλά το “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”.
Η ενεργοποίηση του πολίτη μέσα από θεσμοθετημένα όργανα (συνήγορος του δημότη, επιτροπή διαβούλευσης και άλλες θεσμικές δράσεις) θα γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα για την αυτοδιοίκηση, ακόμα και με προαιρετική δράση. Ο δημότης θα συμμετέχει ή θα ερωτάται στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων.
Θα υπάρχει διοικητική μέριμνα και δημιουργία δομών εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και αξιολόγηση με τα κριτήρια του νόμου των εργαζομένων στο Δήμο και όχι του δημάρχου.
Επίσης, κοινωνική μέριμνα με υποστήριξη και αναβάθμιση των δομών του Δήμου. Κατάργηση του πολιτιστικού τέλους, μείωση δημοτικών τελών καθαριότητας, συνεργασία με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας για την αποτελεσματικότερη συνδρομή στις ευπαθείς ομάδες.
Απαιτείται αναβάθμιση, συντήρηση και προστασία των αθλητικών δομών του Δήμου. Όπως και η υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στα δημοτικά γυμναστήρια.
Θα υπάρξει έμφαση στον Πολιτισμό και στην ανάδειξη – προστασία – αρχαιολογικών χώρων και φυσικού περιβάλλοντος. Θα αναβιώσουμε έθιμα και εκδηλώσεις που προβάλουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας και όχι τη βαρβαρότητα.
Επίσης, θα προχωρήσουμε σε κατασκευή ναυτικού μουσείου, αναβίωση των ανθεστηρίων με παρέλαση, κατασκευή ενυδρείου στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας για αύξηση της επισκεψιμότητας τους χειμερινούς μήνες και ανάδειξη του θαλάσσιου πλούτου της Μεσογείου.
Το τεχνικό πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μια σειρά έργων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, κυρίως της δεύτερης προγραμματικής περιόδου 2021- 2027, με μια σειρά στοχευμένων μελετών και εκδηλώσεων ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, μελετάμε και προτείνουμε την ανάπλαση της παραλιακής οδού Ναυαρίνου μέχρι τη συμβολή της με την Κρήτης, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη των κάθετων οδών πρόσβασης. Επαναφορά της μελέτης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το τομεακό πρόγραμμα για τις μεταφορές του υπουργείου, για τη λειτουργία μονοσήμαντης γραμμής τραμ από Φιλοξένια μέχρι τη δημοτική αγορά Καλαμάτας, μέσω των υφιστάμενων σταθμών του ΟΣΕ.
Σχεδιάζουμε την ανάδειξη, προστασία αλλά, κυρίως, την οικονομική ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Δήμου. Για τον Ταΰγετο προτείνουμε τη λειτουργία του γραφείου του φορέα διαχείρισης στο παλιό Ξυλοπριστήριο, και μια σειρά από επιμέρους έργα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού Καλαμάτας και επεξεργασία – αδρανοποίηση – και μεταφορά της λυματολάσπης που σήμερα αδειάζει ο Δήμος στη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας. Βιολογικούς καθαρισμούς και συνδέσεις σε όλα τα διαμερίσματα.
Κυκλοφοριακή μελέτη μετά και την οριστικοποίηση του ΓΠΣ του 2011 αλλά και την ολοκλήρωση του νέου περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και άλλων βασικών οδών της πόλης. Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ουσιαστική διόρθωση του ΓΠΣ και επέκταση του χωρικού σχεδιασμού στη Θουρία, τα Αρφαρά και τον Άρι. Υλοποίηση της πράξης εφαρμογής στη βόρεια συνοικία και επιτάχυνση των πολεοδομικών μελετών σε Ασπρόχωμα και Κηπούπολη. Με μέριμνα για την απορροή των υδάτων μέσα από επικαιροποιημένες, υδραυλικές μελέτες σε ζώνες πλημμύρας εντός του Δήμου Καλαμάτας που είναι στο κόκκινο.
Αξιοποίηση του Λιμένα Καλαμάτας με ένταξη έργων από το Master plan, αλλά κυρίως την ετοιμότητά του να δεχθεί πλοία κρουαζιέρας μέχρι το 2021. Ίδρυση δημοτικού κυνοκομείου και κτηνιατρείου, φροντίδα για τα αδέσποτα της πόλης.
Δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης και σε συνεργασία με ελεύθερους χώρους ιδιωτών. Επιστροφή όλων των δημοτικών πάρκινγκ στο Δήμο.
Επέκταση και ίδρυση νέων κοιμητηρίων με σεβασμό στους νεκρούς και τον πολιτισμό μας. Μεταφορά του κεντρικού κοιμητηρίου στον Αϊ Γιάννη τον Καρβούνη ή εναλλακτικά στο νέο στρατόπεδο.
Το νερό θα χρησιμοποιείται ως δημόσιο αγαθό για όλους, όσοι δεν μπορούν να το πληρώσουν αποδεδειγμένα θα το πληρώνει ο Δήμος. Έτσι θα σταματήσουν οι κλοπές και οι παράνομες συνδέσεις. Θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση του βιολογικού και του δικτύου που εμφανίζει σοβαρά προβλήματα.
Προτείνεται η εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης της Μ. Μαντίνειας. Η προστασία της ακτής από τη Βέργα μέχρι το Αλμυρό και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Η αποσυμφόρηση της οδού Καλαμάτας – Κιτριές με ολοκλήρωση και επικαιροποίηση της εκπονηθείσας μελέτης.
Ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα με καλαματιανά προϊόντα. Καθιέρωση Φεστιβάλ Ελιάς Καλαμών και Ελαιολάδου με διεθνή προβολή. Δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων για την συντήρηση και ανάληψη εργασιών μικρής κλίμακας κυρίως στις κοινότητες αλλά και για την εξυπηρέτηση των δομών φιλοξενίας του Δήμου, όπως είναι τα παλιά δημοτικά σχολεία η αλλά δημοτικά ακίνητα”.
Α.Π.