Τα DVD αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση πυρκαγιάς του “Please Don’t Tell”

Τα DVD αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση πυρκαγιάς του “Please Don’t Tell”

Συνεχίζεται αύριο η δίκη με τις καταθέσεις βασικών μαρτύρων
 
 
Η ώρα που καλείται η δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις σε μια υπόθεση που απασχόλησε έντονα την Καλαμάτα και συζητήθηκε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια, με διάφορα σενάρια να αναλύονται και υποθέσεις να απασχολούν ακόμα και τον αθηναϊκό Τύπο, ήρθε. Πρόκειται για την καταστροφή από πυρκαγιά του νυχτερινού κλαμπ “Please Don’t Tell” στην οδό Ύδρας στην Καλαμάτα στις 8 Ιανουαρίου του 2017, σε ώρα που αυτό δε λειτουργούσε.
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, παραπέμπεται ένα άτομο. Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα με τις καταθέσεις τον ιδιοκτητών του κτηρίου, ενώ θα συνεχισθεί αύριο με τις καταθέσεις των βασικών μαρτύρων του κατηγορητηρίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί σε 3 DVD και ένα CD που περιλαμβάνει η δικογραφία, τα οποία συνοδεύονται από 104 φωτογραφίες.
Πάντως, σύμφωνα και με το δικηγόρο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Περικλή Ξηρογιάννη, από την έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για εμπρησμό, ενώ ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Μαργέλης, πιστεύει ότι «κάποιοι στην Καλαμάτα έχουν χάσει τον ύπνο τους».
 
Πυρκαγιά
Η φωτιά στις 8 Ιανουαρίου του 2017, ημέρα Κυριακή, έγινε αντιληπτή λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ, όταν πυκνοί μαύροι καπνοί «έπνιξαν» την περιοχή, ενώ προφανώς έκαιγε για αρκετή ώρα μέσα στο κτήριο χωρίς να έχει φανεί κάτι προς τα έξω.
Οι 18 πυροσβέστες με τα 7 οχήματα που έφθασαν στο σημείο άμεσα, καθώς η Πυροσβεστική απέχει μόλις 2 τετράγωνα, δεν μπόρεσαν να μπουν στο κτήριο, καθώς η φωτιά είχε πάρει μεγάλη έκταση λόγω των εύφλεκτων υλικών.
Επειδή το νυχτερινό κέντρο γειτνιάζει με πολυκατοικίες και επιχειρήσεις, το βάρος δόθηκε στην προστασία τους και η Πυροσβεστική πάλευε επί ώρες.
Τελικά, όλο το κτήριο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ από την πυρκαγιά κατέρρευσε η σκεπή, καθώς και τμήμα της πρόσοψης. Οι ζημιές εκτιμήθηκε τότε ότι ξεπέρασαν τα 700.000 ευρώ.
 
Δηλώσεις δύο πλευρών
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος «άναψε φωτιά με τρόπο που δεν εξακριβώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, εντός του κτηρίου».
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Μαργέλης, η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην Καλαμάτα και πρόσθεσε: «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί δικαστικά. Προσδοκώ ότι θα “μιλήσουν” τα DVD και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι στην Καλαμάτα έχουν χάσει τον ύπνο τους».
Από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, όμως, ο δικηγόρος Περικλής Ξηρογιάννης, τόνισε πως η δίκη αφορά μια δικογραφία, όπου από τα έγγραφα της Πυροσβεστικής δεν έχει διαπιστωθεί καν αν πρόκειται για εμπρησμό. «Είναι μια φωτιά που ξέσπασε σε ένα πάρα πολύ παλιό κτήριο, με παλαιότατες προφανώς εγκαταστάσεις. Η Πυροσβεστική σχημάτισε μια δικογραφία όπως είχε υποχρέωση, η οποία περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων και τη δική της έκθεση αυτοψίας. Από τη δική της έκθεση αυτοψίας δεν προκύπτει κανένα απολύτως στοιχείο για εμπρησμό. Όσον αφορά κάποιες καταθέσεις μαρτύρων, αυτές θα κριθούν από το δικαστήριο για το αν είναι αληθείς ή όχι», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη