Ξεκίνησε εκ νέου η δίκη για τον εμπρησμό στο «Please Don’t Tell»

Ξεκίνησε εκ νέου η δίκη για  τον εμπρησμό στο «Please Don’t Tell»

Αίσθηση προκάλεσαν για άλλη μια φορά τα όσα κατέθεσαν βασικοί μάρτυρες

Εκ νέου ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη για την καταστροφή από πυρκαγιά του νυχτερινού κλαμπ «Please Don’t Tell» στην οδό Ύδρας στην Καλαμάτα, στις 8 Ιανουαρίου του 2017, σε ώρα που αυτό δε λειτουργούσε.

Κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση είναι ένας άντρας, που όμως αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη φωτιά.

Η υπόθεση είχε αρχίσει να εκδικάζεται τον Οκτώβριο του 2019, με τα όσα ακούσθηκαν από μάρτυρες για τη «νύχτα» της Καλαμάτας και για έναν «κηρυγμένο πόλεμο» που φαίνεται να διατηρείται ακόμα και σήμερα, να προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Τότε, όμως, δεν ολοκληρώθηκε η εκδίκαση, καθώς μάρτυρας μετά την προβολή βίντεο από την επίμαχη νύχτα είπε πως όταν του είχαν δείξει ένα συγκεκριμένο στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής, θυμάται ότι είχε δει κι άλλες σκηνές και διαπιστώθηκε ότι από την καταγραφή λείπει 1 λεπτό και 46 δευτερόλεπτα. Έτσι, με αίτημα της τότε εισαγγελέως η δίκη αναβλήθηκε, προκειμένου να ζητηθεί από την Πυροσβεστική να απαντήσει αν στο πρωτότυπο αρχείο του βίντεο υπάρχει συνεχής καταγραφή χωρίς παράλειψη λεπτών ή δευτερολέπτων κι αν έχει παραλειφθεί κάτι για ποιο λόγο, και να αποστείλει αντίγραφο.

Το νέο αντίγραφο του βίντεο στάλθηκε και από χθες ξεκίνησε από την αρχή η εκδίκαση της υπόθεσης.

Καταθέσεις μαρτύρων
Η φωτιά στις 8 Ιανουαρίου του 2017, ημέρα Κυριακή, έγινε αντιληπτή λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ, όταν πυκνοί μαύροι καπνοί «έπνιξαν» την περιοχή, ενώ έκαιγε για αρκετή ώρα μέσα στο κτήριο, χωρίς να έχει φανεί κάτι προς τα έξω.

Οι 18 πυροσβέστες με τα 7 οχήματα που έφθασαν στο σημείο άμεσα, καθώς η Πυροσβεστική απέχει μόλις 2 τετράγωνα, δεν μπόρεσαν να μπουν στο κτήριο, καθώς η φωτιά είχε πάρει μεγάλη έκταση λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Επειδή το νυχτερινό κέντρο γειτνιάζει με πολυκατοικίες και επιχειρήσεις, το βάρος δόθηκε στην προστασία τους και η Πυροσβεστική πάλευε επί ώρες.

Τελικά, όλο το κτήριο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ από την πυρκαγιά κατέρρευσε η σκεπή, καθώς και τμήμα της πρόσοψης. Οι ζημιές εκτιμήθηκε τότε ότι ξεπέρασαν τα 700.000 ευρώ.

Χθες η δίκη ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ένας εργαζόμενος, ο βασικός μισθωτής του κτηρίου, ο  υπενοικιαστής του και ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του οποίου βρισκόταν στο κλαμπ εκείνη την περίοδο και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η νύχτα της Καλαμάτας
Τα όσα ακούσθηκαν και χθες από ορισμένους μάρτυρες κατηγορίας προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση, αφού κατονομάσθηκε συγκεκριμένος άνθρωπος που υποστηρίζουν ότι εμπλέκεται και για λογαριασμό του ενήργησε ο κατηγορούμενος, ενώ έγινε αναφορά σε «κηρυγμένο πόλεμο στη νύχτα της πόλης» μεταξύ δύο ατόμων, αφού –αν και συγγενείς- από παλιοί συνεργάτες είναι πλέον ο ένας απέναντι στον άλλον.

Ο βασικός μισθωτής του κτηρίου κατέθεσε με βεβαιότητα ότι εκείνη την ημέρα ο γενικός του ρεύματος ήταν κλειστός, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη πόρτα προς τον ακάλυπτο του κτηρίου, η οποία βρέθηκε να είναι ανοικτή.  Μίλησε ανοικτά για πρώην συνεργάτη του, τονίζοντας πως έχει δεχθεί απειλές, ενώ έχει παραδεχθεί ότι έβαλαν να τον χτυπήσουν. Μάλιστα, συνέδεσε με αυτό και άλλο περιστατικό που είχε συμβεί σε παραλιακή επιχείρησή του, όταν πριν ανοίξει εισέβαλαν άτομα με ρόπαλα και προξένησαν ζημιές. Όπως τόνισε, οι δυο τους έληξαν τη συνεργασία το φθινόπωρο του 2016, μη έχοντας πλέον καλές σχέσεις.

Για τον κατηγορούμενο, είπε ότι δεν είχαν τσακωθεί, αλλά ούτε συμπαθιούνται, και δήλωσε βέβαιος για την ενοχή του.

Επίσης, κατέθεσε ότι δημοτικός αστυνομικός που δε θέλει να εμπλακεί του αποκάλυψε ότι εκείνο το βράδυ είδε τον κατηγορούμενο μία ώρα πριν γίνει αντιληπτή η φωτιά να περνάει από το μαγαζί μαζί με έναν άλλον και κρατώντας μια τσάντα.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του όταν ρωτήθηκε γιατί δε λέει το όνομα του δημοτικού αστυνομικού: «Κινδυνεύει η ζωή όλων μας, πάλι καλά που έχουν έρθει κι αυτοί οι μάρτυρες», καθώς και όταν πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Ελπίζω την επόμενη φορά να μη με περιμένουν με κανά πιστόλι κάτω από το σπίτι μου», αναφερόμενος στην επίθεση που είχε δεχτεί το Γενάρη του 2020.

Η δίκη διεκόπη αργά το μεσημέρι λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί στις 7 Απριλίου, οπότε αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα βίντεο που περιλαμβάνει η δικογραφία, τα οποία συνοδεύονται με δεκάδες φωτογραφίες. Θα γίνει δε προβολή των βίντεο, ενώ αμέσως μετά θα υπάρξει κατάθεση ενός μάρτυρα υπεράσπισης και απολογία του κατηγορουμένου.

Λίγο πριν από τη διακοπή το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να κατατεθούν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχει καταγράψει η Αστυνομία από άλλη ποινική υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί και στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγορούμενοι είναι ο κατηγορούμενος της εν λόγω δίκης, αλλά και ο πρώην συνεργάτης του βασικού μισθωτή του καταστήματος που κάηκε.

Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής είναι ο κ. Κώστας Μαργέλης και δικηγόρος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ο κ. Περικλής Ξηρογιάννης.

Της Βίκυς Βετουλάκη