Περί των δηλώσεων του δημάρχου για την εγκληματικότητα

Περί των δηλώσεων του δημάρχου  για την εγκληματικότητα

Περίσσεψαν οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη για τα μέτρα προστασίας που θα παρθούν ιδιαίτερα για τα πεδινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας. Το πρόβλημα βεβαίως είναι μεγάλο και σοβαρό. Όμως, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της Ν.Δ., η Αστυνομία έχει προσανατολισμό στην καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι την προστασία της λαϊκής περιουσίας, της ζωής, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Οι αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων δεν έγιναν με κριτήριο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά με γνώμονα τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Για αυτό, από τη μία, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό στους τομείς που αφορούν στην προστασία του λαού και, από την άλλη, στελεχώνουν τομείς που αφορούν στην καταστολή του αγωνιζόμενου λαού (ΜΑΤ, Ασφάλεια κ.τ.λ.) και τη φύλαξη βουλευτών, επιχειρηματιών και υποδομών ιδιωτικών συμφερόντων, που δεν είναι αποστολή της Αστυνομίας.

Όσον αφορά στο ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο με κέντρο την Καλαμάτα, ουσιαστικά μιλάμε για ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στο κατασταλτικό μηχανισμό, πράγμα που είναι και έξω από την αρμοδιότητά της και δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση.

Τα προβλήματα εγκληματικότητας που υπάρχουν στην Καλαμάτα και τα χωριά, ως αποτέλεσμα της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος με πολλές πλευρές, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό είναι το σώμα το οποίο με ευθύνη του κεντρικού κράτους και του υπουργείου του αντίστοιχου έχει στην ευθύνη του να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Δεν είναι δουλειά της Δημοτικής Αστυνομίας να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Η Δημοτική Αστυνομία με βάση τον κανονισμό της έχει μια σειρά λειτουργίες, οι οποίες ενισχύουν τη λειτουργία του Δήμου.

Του Δημήτρη Οικονομάκου
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση