Ικανοποιούνται, αλλά προσωρινά, τα αιτήματα των συμβολαιογράφων

Ικανοποιούνται, αλλά προσωρινά,  τα αιτήματα των συμβολαιογράφων

Σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούνται τα αιτήματα των συμβολαιογράφων, με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, και όπως όλα δείχνουν η εξέλιξη αυτή θα φέρει τη λήξη της αποχής τους.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία καταργούνται τα πρόστιμα και επανέρχεται για ένα εξάμηνο το καθεστώς μεταβιβάσεων που ίσχυε πριν από τις 12 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι οι συμβολαιογράφοι δε διαφωνούσαν με το γράμμα του νόμου, αλλά ζητούσαν χρόνο, προκειμένου και η κρατική μηχανή να οργανωθεί και οι ίδιοι να προετοιμαστούν.

Συγκεκριμένα, με τη νέα τροπολογία, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ρυθμίζονται τα εξής:

–Αίρεται, αναδρομικά από 1/1/2019, η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου

–Αναστέλλεται μέχρι την 30ή/6/2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η παραπάνω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019.