Πρώτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά εκλογές

Πρώτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά εκλογές

Η υποψηφιότητα της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κας Αικ. Σακελλαροπούλου, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ένας καλά φυλαγμένος «μπαλαντέρ» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα.

Και τούτο, διότι, όταν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός βολιδοσκόπησε για πρώτη φορά τον κ. Τσίπρα για τον «εκλεκτό» της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο προεδρικό αξίωμα, κατονομάζοντας δηλαδή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητική.

Ο κ. Τσίπρας, όμως, άνοιξε ένα παράθυρο συνεννόησης, αναφέροντας ως πιθανή αποδεκτή συναινετική υποψηφιότητα αυτήν της κας Σακελλαροπούλου, η οποία το 2018, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το όνομα αυτό έμεινε έτσι πάνω στο τραπέζι.

Προς τα έξω, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν έδειξαν να συναινούν. Ο κ. Τσίπρας προωθούσε την επανεκλογή του νυν προέδρου Πρ. Παυλόπουλου, την οποία εμφανώς απέρριπτε η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης διαβουλευόταν με τον εαυτόν του για το πρόσωπο εκείνο που δε θα τον οδηγούσε σε πιθανή ήττα του κατά την προεδρική εκλογή, δηλαδή δε θα συναντούσε την κάθετη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, το όνομα του κ. Βενιζέλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε αρχίσει να δημιουργεί σοβαρό ψίθυρο, με «πρόβα» την κοινή εμφάνιση και συμφωνία σε όλα, για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων και, κυρίως, την παραπομπή στη Χάγη, του κ. Βενιζέλου και της κας Μπακογιάννη.

Η τελική «πρόβα» της υποψηφιότητας Βενιζέλου έγινε από τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, όταν ο ίδιος έφερε το θέμα της υποψηφιότητας Βενιζέλου στους Αμερικανούς συνομιλητές του, προκειμένου να σταθμίσει τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Οι αμερικανικές αντιδράσεις, όμως, δεν εμφανίστηκαν. Και στο εσωτερικό της χώρας η πιθανή υποψηφιότητα Βενιζέλου δεν είχε τύχει «πλατιάς αποδοχής», όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Έτσι, η χρήση του «μπαλαντέρ», δηλαδή η υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου, κρίθηκε από την κυβέρνηση ως η καταλληλότερη λύση στο πρόβλημα που έπαιρνε διαστάσεις και «σερνόταν» επί μέρες αδιέξοδα στα ΜΜΕ.

Στην περίπτωση που η υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου εξελιχθεί ομαλώς, η κυβέρνηση θα ανοίξει μετά το δεύτερο, μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο θέμα, αυτό της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, με επίκληση των εθνικών θεμάτων και συγκεκριμένα της αντιμετώπισης της Τουρκίας.

Με ψηφισμένο τον επόμενο εκλογικό νόμο πριν από το τέλος του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα, έστω και αν αυτές οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι και με απλή αναλογική θα είναι πρώτο κόμμα κι ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης ή μη θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά των άλλων κομμάτων -του ΣΥΡΙΖΑ μη αποκλειομένου. Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η συμμαχική κυβέρνηση, η Ν.Δ. ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει χωρίς άγχος και νέες εκλογές, με το «δικό της» εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει να κερδίζει έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φθορά από την άνοιξη και μετά, καθώς θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και η ελληνοτουρκική κρίση δε θα έχει μειωθεί.

Της Κύρας Αδάμ