Χάγη, ο σύγχρονος Δούρειος Ίππος

Χάγη, ο σύγχρονος Δούρειος Ίππος

Επειδή πολύς αχός έχει σηκωθεί για τη Χάγη, τι είναι επιτέλους αυτό το περιβόητο δικαστήριο στο οποίο μας ψήνουν –εντός, εκτός και επί τ’ αυτά-, αν και η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει, όπως και το περίφημο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να πάμε;
Το εν λόγω, λοιπόν, δικαστήριο είναι κύριο όργανο του ΟΗΕ, το οποίο ελέγχεται πλήρως από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και δη τα δυτικά , που κι αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συγκροτείται από 15 δικαστές με βάση προσόντα τα οποία καθορίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας , για να ελέγχουν και τις αποφάσεις μέσω του εν λόγω Συμβουλίου αλλά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το δικαστήριο γνωμοδοτεί αλλά και αποφασίζει, με τις αποφάσεις του να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, που, όμως, κράτη όπως η Κίνα στις διαφορές της με τις Φιλιππίνες για τις θαλάσσιες ζώνες, γράφουν στα… αρχαιότερα των υποδημάτων τους.


Για να πάνε, τώρα, δύο κράτη στη Χάγη, που εκδικάζει μόνο νομικά ζητήματα, όπως Ελλάδα και Τουρκία, πρέπει να συμφωνούν για την παραπομπή της διαφοράς τους σ’ αυτό, πράγμα που εν προκειμένω δε συμβαίνει, καθώς η Ελλάδα μιλάει μόνο για θέμα υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία που τα θέλει όλα δικά της, θέτει γκρίζες ζώνες, εναέριο χώρο και γενικά ό,τι τη συμφέρει για να φτάσει μέχρι τη μέση του Αιγαίου, εξαφανίζοντας ακόμη και την Εύβοια, και στην ανατολική Μεσόγειο, Καστελλόριζο και Κρήτη.


Το ολέθριο είναι ότι η πολιτική μας ελίτ έχει το γλειφιτζούρι της Χάγης μονίμως στο στόμα της, γιατί πέραν της ηγεσίας της γείτονος που καθημερινά αυξάνει απαιτητικά την ατζέντα των διεκδικήσεών της από την Ελλάδα, το ίδιο κάνει και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. Παρεμπιπτόντως, αν αληθεύει ότι τουρκικές φρεγάτες έφθασαν στην Τρίπολη και αποβίβασαν στρατό και άρματα μάχης, εξηγείται και το προχθεσινό τηλεφώνημα Τραμπ στον Ερντογάν.


Την ίδια στιγμή ο Μακρόν στη συνάντηση με Μητσοτάκη στηρίζει Ελλάδα, Κύπρο και καταγγέλλει την Τουρκία, αλλά το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ που βολτάρει στις θάλασσές μας, δεν πλησιάζει το οικόπεδο 8 της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει αδειοδοτηθεί σε TOTAL και ΕΝΙ, όπου οι Τούρκοι επιχειρούν παράνομη γεώτρηση…

Του Δημήτρη Γιατράκου