Μόνο για προσημειώσεις άνοιξαν χθες Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Καλαμάτας

Μόνο για προσημειώσεις άνοιξαν  χθες Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο Καλαμάτας

Με κόκκινες κορδέλες και αποστάσεις 

Κόκκινες κορδέλες για υποχρεωτικές αποστάσεις, μάσκες και γάντια. Έτσι ξεκίνησε χθες την πρώτη επίσημη, μετά κορωνοϊό, μέρα λειτουργίας του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, αφού σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις από χθες μαζί με τα Πρωτοδικεία εκτελούν τις διαδικασίες που αφορούν στις προσημειώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία ξεκίνησαν χθες να λειτουργούν μόνο σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες στα Ειρηνοδικεία των συναινετικών προσημειώσεων και στα Πρωτοδικεία των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων.

Δε λειτουργούν τα δικαστήρια

Έτσι, από χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχαν ληφθεί μέτρα. Κόκκινες κορδέλες που δεν επέτρεπαν την είσοδο στα γραφεία και αποστάσεις ακόμα και γι’ αυτούς που είναι στο διάδρομο. Φυσικά, χρήση μάσκας από υπαλλήλους, γάντια και αντισηπτικά.

Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας Διονύσης Λαμπρόπουλος, τα δικαστήρια εξακολουθούν να είναι κλειστά, καθώς η αναστολή λειτουργίας τους έχει παραταθεί έως 15 Μαΐου και μόνο ελάχιστες διαδικασίες ξεκίνησαν να διεκπεραιώνονται.

Το περισσότερο προσωπικό στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας εξακολουθεί να εργάζεται εκ περιτροπής.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, ακόμα και όταν τα δικαστήρια τεθούν σε κανονική λειτουργία, ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει σε μιαν άλλη πραγματικότητα. «Πρέπει να συνηθίσουμε να μπαίνουν ένας ένας στα γραφεία και να κρατάμε τις αποστάσεις, διότι προστατευτικά τζάμια δεν είναι δυνατόν να μπουν σε όλα τα γραφεία», κατέληξε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Διοικητικά δικαστήρια

Η επόμενη φάση λειτουργίας προβλέπει την έναρξη των διοικητικών δικαστηρίων στις 6 Μαΐου, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετη την Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Συγκεκριμένα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωσή της τονίζει πως οι διατάξεις της νέα ΚΥΑ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και ζητούν άμεσα την ανάκλησή της.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για μία ακόμα φορά μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Επισημαίνεται δε ο τρόπος λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων, που καθιστούν ανεφάρμοστο το μέτρο της τήρησης απόστασης μεταξύ των παρευρισκομένων και ζητούν την ανάκληση της σχετικής απόφασης επαναλειτουργίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη