Ο τουρισμός στην κρίση COVID-19

Ο τουρισμός στην κρίση COVID-19

Τα τουριστικά hotspots σε όλο τον κόσμο βλέπουν μια δραματική μείωση των επισκεπτών και των κρατήσεων. Είναι η πρώτη φορά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που πλήττεται εξίσου ολόκληρος ο τομέας – πολυεθνικές αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία οικογενειακής ιδιοκτησίας ή ανεξάρτητοι τουριστικοί οδηγοί… Και η Ε.Ε. είναι ακόμη πολύ μακριά στο να βρει μια λύση! Η κατάρρευση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, που είναι ο τουρισμός, βρίσκεται προ των πυλών! Αλλά και πολλές άλλες χώρες έχουν σοβαρό πρόβλημα! Οι ευρωβουλευτές καλούν για σχέδιο ανάκαμψης και εκτεταμένη χρηματοδότηση μέσω του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., για να βοηθήσουν τον τομέα του τουρισμού.

Οι βασικές αρχές που ακολουθούν είναι στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων του τομέα:

-Απαιτείται σαφήνεια σχετικά με τα ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

-Τα δικαιώματα των επιβατών θα παραμείνουν προστατευμένα.

Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου, σε συζήτηση με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, πριν από λίγες μέρες, επανέλαβαν ότι ο τουριστικός τομέας χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη στην τρέχουσα κρίση COVID-19 μέσω συγκεκριμένων μέτρων, χρηματοδότησης, αυξημένου συντονισμού σε επίπεδο Ε.Ε. και ενός στοχευμένου χάρτη πορείας. Και κάλεσαν την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο δράσης για τη διάσωση του τουρισμού, το οποίο εξασφαλίζει έγκαιρη εθνική και ευρωπαϊκή βοήθεια στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών συστημάτων αποζημίωσης και μέσων χρηματοδοτικής βοήθειας, και θεσπίζει ένα μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για τον τομέα.

Ο επίτροπος Breton αναγνώρισε ότι ο τουρισμός ήταν ο πρώτος τομέας που επλήγη από τον κορωνοϊό και είναι πιθανό να είναι ο τελευταίος στην ανάκαμψη από την κρίση. «Πρέπει να βρούμε μια ισχυρή απάντηση», εξήγησε ο ίδιος. «Ο τουρισμός είναι η προτεραιότητά μας και προσπαθούμε να κάνουμε όσο μπορούμε με τα υπάρχοντα κεφάλαια». 

Εκτός από την παροχή ασφάλειας μέσω βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ο επίτροπος είπε ότι ο τουρισμός θα πρέπει να επωφεληθεί, επίσης, σημαντικά από τα μακροπρόθεσμα σχέδια αποκατάστασης κρίσεων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (2021-2027). Υποστηρίζει την ιδέα μιας ειδικής γραμμής προϋπολογισμού «με το βάθος και τη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσει ο τομέας αυτήν την κρίση».

Ο επίτροπος εξήγησε ότι απαιτούνται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλεια πριν από την άρση αυτών των περιορισμών. Πρόσθεσε δε, ότι οι εργασίες για τη διευκόλυνση των ταξιδιών συνεχίζονται και θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια πριν από το καλοκαίρι.

Όσον αφορά στις ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών και τα κουπόνια που προσφέρονται από εταιρείες έπειτα από ακυρωμένες κρατήσεις, ο επίτροπος διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι τα δικαιώματα των επιβατών παραμένουν προστατευμένα και τα κράτη μέλη μπορούν ήδη να υποστηρίξουν τις τουριστικές τους επιχειρήσεις παρέχοντας ρευστότητα σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των αιτημάτων επιστροφής των ταξιδιωτών.

«Μένουμε σπίτι»: stop στην αύξηση 

της ενδοοικογενειακής βίας

Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. μετά το «μένουμε σπίτι». Ήδη από τις 7/4/20 δημοσιεύθηκαν αγωνίες σχετικές με το θέμα.

Τρία σημεία αποτελούν μια πρώτη αναφορά κατά του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας:

-Τα κράτη μέλη πρέπει να παρέχουν στα θύματα ευέλικτα εργαλεία για την αναφορά της κατάχρησης

-Πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις σε εγκαταστάσεις προστασίας και βίας 

-Οι γυναίκες θα πληγούν πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση μετά τον κορωνοϊό.

Η πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων, Evelyn Regner, κάλεσε την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να αυξήσουν την υποστήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19. Τόσο παγκοσμίως όσο και σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχει αναφερθεί ότι οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο την εβδομάδα μετά την εφαρμογή του κλεισίματος στο σπίτι. Οι γυναίκες εκτίθενται στον κακοποιητή τους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και καθώς ο δράστης είναι πάντα κοντά, αυτές δεν μπορούν να καλέσουν γραμμές βοήθειας. 

Η ίδια δήλωσε: «Αυτές τις μέρες και τις επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις γυναίκες. Όλοι αντιμετωπίζουμε μεγάλες ψυχολογικές προκλήσεις μέσω απομόνωσης ή καραντίνας, αλλά οι γυναίκες και μερικές φορές τα παιδιά σε ανασφαλή σπίτια αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα εξαντλητικό στρες. Επομένως, πρέπει τώρα να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα και να επεκτείνουμε τις ενέργειές μας για να σταματήσουμε τη βία κατά των γυναικών». 

«Δε θα αφήσουμε τις γυναίκες της Ευρώπης μόνες». Με αυτό το σύνθημα η πρόεδρος κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και να επικοινωνήσουν ενεργά πού και πώς μπορούν να λάβουν βοήθεια οι πληγέντες. Αυτό πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει απλούς τρόπους επικοινωνίας και ειδοποίησης της Αστυνομίας, όπως γραπτά μηνύματα ή διαδικτυακές συνομιλίες, καθώς και τη χρήση κωδικών λέξεων με γιατρούς ή φαρμακοποιούς. Επιπλέον, πρέπει να διατίθενται περισσότερα μέρη σε εγκαταστάσεις προστασίας από τη βία και καταφύγια γυναικών».

Σημειώνεται ακόμη ότι η πανδημία COVID-19 επισημαίνει έντονα την ανισότητα των φύλων σε όλα τα σχήματα και τις μορφές της. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες, μεγάλο μέρος της μη αμειβόμενης φροντίδας γίνεται από γυναίκες και η επικείμενη οικονομική κρίση θα πλήξει τις γυναίκες πολύ πιο σκληρά.

Του Γιώργου Μαρκατάτου