«Έκλεβε» συνδρομητικά κανάλια και τα πωλούσε


Παράνομα μετέδιδε συνδρομητικά κανάλια, αλλά επί πληρωμή. Ο λόγος για έναν άντρα από την Κρήτη που συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για παραβάσεις των νομοθεσιών για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε κατατεθεί μήνυση, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες – χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μέσα, αποκωδικοποιούσαν και αναμετέδιδαν παράνομα συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια. Μάλιστα, ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους χρήστες χρηματικά ποσά για συνδρομές 1, 3, 6 ή 12 μηνών, έναντι των 15, 40, 75 και 130 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία καταβάλλονταν μέσω γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληρωμών σε λογαριασμούς που διατηρούσαν για το σκοπό αυτό.

Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή ενός άνδρα και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στην Κρήτη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαδικτυακός δέκτης αναπαραγωγής πολυμέσων, τροποποιημένος και προγραμματισμένος με σκοπό να επιτυγχάνει τη θέαση συνδρομητικών καναλιών χωρίς την καταβολή συνδρομής, κεντρική μονάδα Η/Υ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Η συνολική ζημία για τις εταιρείες παροχής συνδρομητικών καναλιών το τελευταίο 6μηνο ανέρχεται σε 175.500 ευρώ, ενώ η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων υπολογίζεται σε 59.670 ευρώ.

Β.Β.