Βασίλης Κοσμόπουλος: «Η απομόνωση μιας αυτάρεσκης Δημοτικής Αρχής»


Από το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη Τετάρτη (σ.σ. προχθές), μετά πέντε ώρες συνεδρίασης, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε αντιδρώντας στην καινοφανή ερμηνεία του κανονισμού του τόσο από τον πρόεδρο του Σώματος όσο και από το δήμαρχο.

Την ορθή ερμηνεία του κανονισμού κατέθεσε ο αντιπρόεδρος κ. Σταματόπουλος, ο μόνος νομικός του προεδρείου, και αποσαφήνισε ότι η κάθε συνεδρίαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4,30 ώρες.

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για συνέχιση της συνεδρίασης μετά την πρώτη πρωινή για να συζητηθούν ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, δείχνει, αφενός, την περιφρόνησή της προς την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και των δημοτικών παρατάξεων και, αφετέρου, το άγχος η συζήτηση να γίνει επιδερμικά, σύμφωνα με παλιές ξεπερασμένες πρακτικές, σε ένα ήδη κουρασμένο βουλευόμενο σώμα. «Έξεστι Kλαζομενίοις ασχημονείν». 

Όσον αφορά τώρα το θέμα 4 της ημερήσιας διάταξης που αναφέρεται στον «Ανασχεδιασμό στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Καλαμάτας για το 2020», έχοντας επικροτήσει την ύπαρξη αντιδημάρχου υπεύθυνου για τον τουρισμό και υπερψηφίσει το αρχικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Ενώ από τις 31/01/2020, όταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πρόγραμμα έλαβε τη σύμφωνη γνώμη από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού,  και μέχρι την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού το Μάρτιο, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας κάποια δράση για την προώθηση του προγράμματος και ενώ θα περιμέναμε τα όποια χρήματα εξοικονομούνταν τόσο από τη μείωση της συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις όσο και από τη μη διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της πόλης (υποέργα 3, 4) να ενίσχυαν τα δύο βασικά υποέργα του προγράμματος που αναφέρονται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό (υποέργο 1) και στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος τουριστικής ταυτότητας για τον προορισμό Καλαμάτα (brand name),  είδαμε με έκπληξη τα δύο αυτά υποέργα να αποδυναμώνονται ως προς τον προϋπολογισμό τους (από 30.000 γίνεται 20.000 ευρώ) ενώ το αντικείμενό τους παραμένει το ίδιο.

Ταυτόχρονα, τα χρήματα τα οποία εξοικονομούνται από αυτές τις περικοπές κατευθύνονται σε νέα υποέργα, τα οποία είτε θα μπορούσαν να ενταχθούν στα υπάρχοντα υποέργα 1,2 είτε είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όλα τα υποέργα έχουν προϋπολογισμό μικρότερο από 20.000 ευρώ και, κατά συνέπεια, δύναται για αυτά να γίνουν απευθείας αναθέσεις. Η υπόθεση της τουριστικής προβολής του Δήμου μας είναι πολύ σοβαρή για να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και αποσπασματικά με γνώμονα τη δυνατότητα που υπάρχει να γίνονται απ’ ευθείας αναθέσεις. 

Βασίλης Κοσμόπουλος 
Πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά»

Υ.Γ. Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, βλέποντας την πληθώρα των ερωτήσεων, είχα προτείνει να υπάρχει κάθε μήνα ειδική συνεδρίαση στην οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν την ευκαιρία να θέτουν στη Δημοτική Αρχή όσες ερωτήσεις επιθυμούν. Η πρότασή μου αυτή απερρίφθη από το δήμαρχο. Χαίρομαι που, έστω και τώρα, η αναγκαιότητα της ειδικής αυτής συνεδρίασης γίνεται κατανοητή και θα προβλέπεται στο Νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.