Η σωστή επιλογή οικιακών πριζών και διακοπτών

Η σωστή επιλογή οικιακών πριζών και διακοπτών

Το χτίσιμο μιας πολυκατοικίας αλλά και μιας μονοκατοικίας απαιτεί πάρα πολλά χρήματα, προσωπικό χρόνο και φυσικά κόπο όχι μόνο από το συνεργείο των τεχνιτών αλλά και από τον άμεσα ενδιαφερόμενο τον ιδιοκτήτη. Βλέπετε, από την πρώτη-πρώτη στιγμή, αυτή της θεμελίωσης, ξεκινά ένας αγώνας απέναντι στο χρόνο αλλά και στις ψυχολογικές μας ανοχές. Δεν είναι καθόλου εύκολο να προσπαθείς να εποπτεύεις τα πάντα και να είσαι πανταχού παρών ακόμη και αν ακούγεται εύκολο, ξεκούραστο ή βολικό. Πιστέψτε με δεν είναι και όσοι έχουν ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση και την ανακαίνιση νομίζω θα συμφωνήσουν αμέσως μαζί μου. 

Μετά όμως από το μπετό, ακολουθεί το κυρίως χτίσιμο με τους τοίχους, τις κολόνες και γενικότερα τη διαρρύθμιση και στο τέλος η κεραμοσκεπή. Τι; Κάναμε κάποιο λάθος; Δεν είναι αυτό το τέλος; Φυσικά και δεν είναι. Ένα σπίτι ποτέ δεν ολοκληρώνεται απλά και μόνο επειδή υλοποιήσαμε την κατασκευή της σκεπής. Τι άλλο χρειάζεται λοιπόν; Χρειάζεται οπωσδήποτε κάγκελα, μάρμαρα και πλακάκια για τα μπαλκόνια αλλά και εξωτερικές εργασίες όπως βάψιμο, θερμοπρόσοψη και περιποίηση των εξωτερικών χώρων. Ακόμη και μετά από αυτές τις αποπερατώσεις και ενώ το χρηματικό μας διαθέσιμο μπορεί ήδη να τελειώνει, ακολουθούν τα ανοίγματα τα οποία κλείνουν με τα ανάλογα αλουμίνια, σίτες, παράθυρα και ίσως κουρτίνες ή ρόμαν. Στο κομμάτι του φωτισμού είμαστε τυχεροί αφού μπορούμε να προμηθευόμαστε τα καλύτερα φωτιστικά από τη Luminus.Lighting. Ωστόσο, πρέπει να διαλέξουμε και τα επιμέρους έπιπλα όπως κρεβάτια, καναπέδες κλπ. και άλλα αξεσουάρ κατοικίας αλλά και ηλεκτρικές συσκευές παντός είδους και χρήσης.

Στο τέλος της ημέρας, πολλοί θέλουν να ξεχάσουν ή σκοπίμως αγνοούν οτιδήποτε έχει να κάνει με πριζοδιακόπτες κλπ. Πως θα λειτουργήσουν όμως αυτά τα καταπληκτικά φωτιστικά οροφής από τη Luminus.Lighting που μόλις προμηθευτήκατε; Δεν θέλετε να αρχίσατε να εκμεταλλεύεστε όλες τις δυνατότητές τους όπως η λειτουργία dimming; Επειδή μάλλον θέλετε, πρέπει να ασχοληθείτε ενεργά με το ηλεκτρολογικό κομμάτι της οικίας σας αφού σχεδόν όλα σήμερα λειτουργούν με ρεύμα. Πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά τις ηλεκτρολογικές ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού ρίχνοντας μια ματιά σε πριζοδιακόπτες και άλλα σχετικά είδη. 

ΠΡΙΖΕΣ

Είναι ξεκάθαρο πως η ζωή σε ένα σπίτι με λίγες πρίζες είναι μαρτύριο αλλά μάλλον το ξέρετε αν επισκέπτεστε το σπίτι των παππούδων σας συχνά. Φανταστείτε ένα σπίτι χωρίς καθόλου πρίζες. Δεν μπορείτε; Ούτε εμείς! Ο φούρνος μικροκυμάτων, τα smartphones, τα power phones, τα tablets και δεκάδες άλλες συσκευές εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια. Χωρίς αυτή δεν μπορούν να εκκινήσουν και αν το κάνουν σε 24 ώρες το πολύ θα έχουν σιγήσει για πάντα. Οι τόσο σημαντικές πρίζες λοιπόν διαχωρίζονται σε απλές, σούκο, τηλεόρασης, Internet, δορυφορικής τηλεόρασης, ηχείων, τηλεφώνου και άλλες. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, γκρι, ασημί, μαύρο, μπεζ και απλά το διαλέγουμε με βάση το υπόλοιπο σπίτι. Όμως, η ποιότητα δεν επιτρέπεται να είναι χαμηλή καθώς αυτό θα αύξανε τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος ή ηλεκτροπληξίας. Καταλαβαίνετε πως στις πρίζες δεν «χωράνε» εκπτώσεις και μέσες λύσεις. Οι τιμές ξεκινούν από 2,50€ περίπου και ανεβαίνουν ανάλογα με τον τύπο.

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

Οι διακόπτες με τη σειρά τους πέρα από το αισθητικό κομμάτι πρέπει να είναι λειτουργικοί και ιδανικά αθόρυβοι αλλά πρωτίστως ασφαλείς και φερέγγυοι. Υπάρχουν στην αγορά οι απλοί, οι αλερετούρ, οι μεσαίοι, οι διακόπτες ρολών και οι υπέρυθροι. Προφανέστατα οι πιο οικονομικοί είναι οι απλοί είτε με λυχνία ένδειξης είτε χωρίς και οι πιο ακριβοί αυτοί που έχουν τεχνολογία υπέρυθρων.

ΜΠΟΥΤΟΝ

Αυτά χρησιμοποιούνται πρώτον και κύριο σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, σε κουδούνια, σε ρολά αλουμινίου και για διάφορες άλλες χρήσεις. Οι τιμές για αυτά τα είδη είναι από 3€ έως 5€.

DIMMER Ή ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Τα περιστροφικά dimmer που δυναμώνουν ή χαμηλώνουν την ένταση των αγαπημένων μας φωτιστικών σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50€ ανά τεμάχιο μιας και θεωρούνται εξεζητημένα.