Έτοιμη η «γέφυρα» επιδότησης στεγαστικών δανείων

Έτοιμη η «γέφυρα» επιδότησης στεγαστικών δανείων

Από σήμερα πληρωμές έως 90% της δόσης
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα «Γέφυρα».

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για συνεισφορά του Δημοσίου στην αποπληρωμή δανείων με εμπράγματη εξασφάλιση για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού (ν. 4714/2020) στην κύρια κατοικία έχει παρέλθει. Όσοι υπέβαλαν την αίτηση και εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αναμένουν την πίστωση της συνεισφοράς του Δημοσίου.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τους πρώτους από τους 160.457 δικαιούχους, ενώ 665 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί για την κρατική επιδότηση από τον προϋπολογισμό.

Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι να εξαντληθούν τα ποσά που έχουν δεσμευτεί και να μπουν και «κόκκινοι» δανειολήπτες, καθώς από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης παίρνουν κι ένα μέρος των χρημάτων οι τράπεζες από τη συνολική αξία του δανείου.

Να θυμίσουμε ότι η επιδότηση φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης για τους ενήμερους δανειολήπτες και «ταβάνι» είναι το ποσό των 600 ευρώ, ενώ η επιδότηση της δόσης θα διαρκεί 9 μήνες.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Συγκεκριμένα, η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος