Νόμος η επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων για υπερχρεωμένα

Νόμος η επιτάχυνση εκδίκασης  υποθέσεων για υπερχρεωμένα

Για όσες εκκρεμούν μετά τον Ιούνιο του 2021

Δημοσιεύθηκε ο νόμος για επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι οποίες εκκρεμούν. Πρόκειται για το νόμο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές της παρ. 1 του άρθρου 6 της Ε.Σ.Δ.Α., ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις», ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Υπερχρεωμένα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, με τη νέα ρύθμιση επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15 Ιουνίου του 2021.

Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις κινούνται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

-Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης. Από την επισκόπηση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των υποθέσεων του ν. 3869/2010, που εισάγονται στο ακροατήριο και ανέρχεται σε ποσοστό 25% περίπου, δε συζητείται είτε λόγω ματαίωσης είτε λόγω παραίτησης από το δικόγραφο.

Αίτηση επαναπροσδιορισμού

-Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.

-Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Εκτός από τις διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο νόμος περιλαμβάνει εκτενείς αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων, αλλά και διατάξεις για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Μία από αυτές είναι οι διασκέψεις εξ αποστάσεως. Με την προτεινόμενη ρύθμιση παγιοποιείται η δυνατότητα της διενέργειας διασκέψεων εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, εφόσον δεν είναι εφικτή η φυσική συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων δικαστών σε αυτές.

Της Βίκυς Βετουλάκη