Στον Σκλαβενίτη με ετικέτα το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Μικρής Μαντινείας και Αβίας

Στον Σκλαβενίτη με ετικέτα το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Μικρής Μαντινείας και Αβίας

Μέσω του προγράμματος “Μικροί θησαυροί της Ελληνικής γης” 

Συμφωνία για την τοποθέτηση του επώνυμου ελαιολάδου με την ετικέτα «Αβία» στα ράφια των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη υπέγραψε ο Συνεταιρισμός Μικρής Μαντινείας και Αβίας, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα του Γιώργου Λαμπίρη στο Agronews.

Το προϊόν μέχρι στιγμής διατίθεται στην εγχώρια αγορά, κυρίως σε μικρότερα σημεία πώλησης, καθώς και σε τοπικό επίπεδο. Η τοποθέτηση θα γίνει αρχικά σε 10 μεγάλα καταστήματα Σκλαβενίτης, με προοπτική επέκτασης σε περισσότερα σημεία του δικτύου της αλυσίδας. Την ίδια στιγμή, για μία χρονιά με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά για τον καρπό της ελιάς, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μικρής Μαντινείας και Αβίας, Βασίλης Κοζομπόλης.

Στα ράφια

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση στο ράφι των σoύπερ μάρκετ Σκλαβενίτης θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης αγροτικών προϊόντων που υλοποιείται από τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ με την ονομασία «Μικροί Θησαυροί της ελληνικής γης».

Ωστόσο, η παραγωγή εμφανίζεται και φέτος μειωμένη κατά περίπου 40% σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο Συνεταιρισμός από 500 τόνους σε προηγούμενες παραγωγικές περιόδους, φέτος θα βγάλει περίπου 350 τόνους ελαιολάδου. «Σημαντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι οι αποδόσεις μας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές από πλευράς ελαιοπεριεκτικότητας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αντισταθμίζει τη μείωση της παραγωγής. Ουσιαστικά η απόδοση κινείται σε επίπεδα από 20% έως 25%, ποσοστό που αντιστοιχεί στην περιεκτικότητα του καρπού σε ελαιόλαδο», σημείωσε ο κ. Κοζομπόλης.

Ο ίδιος αποδίδει την ποιότητα του καρπού στις καιρικές συνθήκες που ευνόησαν την ποιότητα: «Επιπλέον, φέτος δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα με ασθένειες όπως ο δάκος ή το γλοιοσπόριο. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει να ψεκάζουν με χαλκούχα σκευάσματα, γεγονός που επίσης έχει συμβάλει στον περιορισμό των ασθενειών στα δέντρα».

Η παραγωγή προέρχεται, αφενός, από κτήματα του Δήμου Καλαμάτας, όπου και υπάγεται η Μικρή Μαντινεία και από κτήματα της Δυτικής Μάνης, στην οποία υπάγεται η Αβία. Το 90% των ποσοτήτων παράγονται από τα μέλη του συνεταιρισμού και το υπόλοιπο 10% από συνεργαζόμενους παραγωγούς – εξωτερικούς συνεργάτες. 

«Προτιμούμε να έχουμε λάδι των μελών μας, δεδομένου ότι πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές και η εκκαθάριση κινείται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αγοράς».

Απώλειες από το κλείσιμο 

της εστίασης στις ΗΠΑ

Ας σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων ελαιολάδου που παράγει, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, περίπου το 80% των εξαγωγών διατίθεται στο εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία σε χύδην μορφή, ενώ μόλις το 20% εξάγεται τυποποιημένο. «Είναι ζήτημα για εμάς το γεγονός ότι δεν έχουμε ανθρώπους και προσωπικό να υποστηρίξουν τη διαδικασία της τυποποίησης. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να δημιουργούνται ευρύτερες συνέργειες που θα προσφέρουν μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος της τυποποίησης και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος», αναφέρει ο Βασίλης Κοζομπόλης.
Ο Συνεταιρισμός συσκευάζει ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας με την ετικέτα «Αβία», το οποίο διατίθεται σε συσκευασίες που ξεκινούν από μπουκάλι των 100 ml έως και τενεκέ των 5 λίτρων. Οι κύριες διεθνείς αγορές όπου πραγματοποιεί πωλήσεις τυποποιημένου προϊόντος είναι αυτές της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ωστόσο, η επίδραση της πανδημίας στην εξαγωγική δραστηριότητα προς την Αμερική είναι έντονη, δεδομένου ότι είναι κλειστά τα σημεία εστίασης, με αποτέλεσμα να έχουν ακυρωθεί παραγγελίες για συνολικές ποσότητες περίπου 100 τόνων λαδιού, σε πεντόλιτρες συσκευασίες, που προορίζονταν για εστιατόρια στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αναφερόμενος, τέλος, στη σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο κ. Κοζομπόλης τη χαρακτηρίζει ως θετικό βήμα, σημειώνοντας ότι «ο νόμος Σκανδαλίδη άφησε εκτεθειμένους τους συνεταιρισμούς χωρίς κεντρική εκπροσώπηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό. Στόχος μας είναι να ενταχθούμε το συντομότερο στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών».