«ΘΑΡΡΟΣ» 25 Δεκεμβρίου 1908 – Χριστουγεννιάτικη κίνησις στην Καλαμάτα

«ΘΑΡΡΟΣ» 25 Δεκεμβρίου 1908 – Χριστουγεννιάτικη κίνησις στην Καλαμάτα

Η παραμονή των Χριστουγέννων παρουσίασε κάποιαν κίνησιν. Εις την αγοράν αρκετός κόσμος εκυκλοφόρει πωλών και αγοράζων τα τρόφιμά του.

Εις τα τρόφιμα υπερεπλεόναζον οι γάλλοι, οι οποίοι και ευθυνότεροι σχετικώς προς τα άλλα κρέατα, ηγοράζοντο περισσότερον και έδιδον λαβήν εις τους ευφυολόγους δια καλαμπούρια.

Τα κάλανδα από την πρωίαν ήρχισαν. Αραιά όμως και ητονισμένα ουχί όπως άλλοτε.

Όλος ο κόσμος εψώνιζε δια την εορτήν των Χριστουγέννων. Πλούσιοι και πτωχοί όλοι έσπευδον φορτωμένοι τα «επιτήδεια». Ως είπομεν μεγάλη γαλλοφιλία εδείχθη χάριν οικονομίας.

Οι φούρνοι δε ήσαν εξαιρετικά κέντρα δια τα χριστόψωμα και τα γλυκίσματα.

Άπασα όμως εν γένει η κίνησις δεν παρουσίαζεν ευχάριστον εικόνα.

Υπελήφθη της των άλλων ετών και δεν ήτο όπως άλλοτε ζωηρά και ευχάριστος. Εξηκολούθησε δε μέχρι της εσπέρας, καθ’ ην η συρροή του κόσμου ήτο μείζων εν τη πλατεία, η οποία εφωτίζετο απλαίτως με τους νέους ηλίους, των οποίων εγένετο έναρξις χθες και οίτινες παρουσίαζον λαμπρόν θέμα.

Και σήμερον την 4.30 πρωινήν ώρα εψάλη η θεία λειτουργία εις τους ναούς, όπου προσέτρεξαν οι χριστιανοί.

Εν τω Μητροπολιτικώ Ναώ της Υπαπαντής εχοροστάτει ο Σος Μελέτιος.

______

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ

ΔΙΗΜΕΡΟΣ  ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ

«ΘΑΡΡΟΣ» 27 Δεκεμβρίου 1908

Η ημέρα των Χριστουγέννων εξημέρωσεν ηλιόλουστος.

Ο κόσμος συνεκεντρούτο εν τη πλατεία και τα καφενεία ήρχισαν να πλημμυρώνται.

Τα καφενεία δε είναι τα μόνα καταστήματα τα οποία εξαιρετικώς μένουν ανοικτά τοιαύτας ημέρας.

Κίνησις καμία δεν παρετηρείτο. Ο κόσμος πολύ ψυχρότερος των παρελθόντων ετών εδείκνυτο.

Εις την κίνησιν των ημερών τούτων κατά το πλείστον συντελούν οι… λαμβάνοντες την ελευθερίαν των υπάλληλοι των διαφόρων καταστημάτων, οι οποίοι εν αδιαπτώτω ευθυμία και κατά την προχθεσινήν, περιήρχοντο τας οδούς πεζή ή εφ’ αμαξών και ετρέποντο ανά τας εξοχάς και την Παραλίαν, ίνα ροφήσωσι κυριολεκτικώς την βασιλεύουσαν θαυμαστήν αληθώς λιακάδαν.

Η επίσκεψις ανά τας γειτονιάς έδινε κι έπαιρνε χάριν… εκείνης, η οποία αργούσε και όχι χάριν εκείνου, αλλά χάριν της… εορτής ήτις θα ήτο στο παράθυρο πουδραρισμένη παχύτατα, ίνα αντέχη εις τις αδιάκριτες ματιές και δεν … κοκκινίζει!

Εις τους στρατώνας οι στρατιώται εν κοινώ συσσιτίω εώρτασαν τα Χριστούγεννα. Κάθε λόχος χωριστά υπό τον Λοχαγόν του, έτρωγε την γαλλοπούλα του ή το γουρνόπουλό του και κατόπιν το γύρισαν όλοι στο τραγούδι.

Εξαιρετικώς το απόγευμα εις την Παραλίαν κατέβη όλη η πόλις. Κίνησις πρωτοφανής. Η λιακάδα εξετρύπωνε καθένα και καθεμία και την ωδήγει εις την Παραλίαν.

Σαν σαλιγκάρια ξεπετάχθη ο κόσμος, λέγει εις, και πολύ ορθά.

Το βράδυ η πλατεία με τους ηλεκτρικούς ηλίους της και η λεωφόρος, η εθνική, απετέλουν φαντασμαγορικόν θέαμα, οι περιπατηταί όμως, ένεκεν του τσουχτερού ψύχους ήσαν ολίγοι, ενωρίς δε όλοι απεσύροντο στα σπίτια των.

Την νύκτα

Η αυτή νέκρα της κινήσεως εξηκολούθησε και την νύκτα. Εις τα σπίτια πολλαί οικογενειακαί συγκεντρώσεις εγένοντο, ενιαχού μάλιστα δια τον… φόβον της αστυνομίας, τέθη εις ενέργειαν ο χορός της ντάμας.

Η εργατική τάξις εμφανέστερον εώρταζεν.

Οι Χρήστιδες, οι Χρηστίτσες, οι Χριστίνες, οι Χρυσούλες ήσαν… θορυβώδεις! Ήκουε κανείς μουσικά όργανα και τραγούδια και μερικαί παρέαι εξ υπερχιλίζοντος ενθουσιασμού, διήρχοντο τας οδούς μέχρι βαθείας νυκτός…

Η τάξις εκρατήθη καλά. Η περίπολος επέβλεπε και ευτυχώς δεν συνέβησαν απευκταία.

Η χθεσινή

Η επομένη των Χριστουγέννων έκαμε την εμφάνισίν της με την αυτήν λαμπρότητα του καιρού και την αυτήν κίνησιν.

Όλος ο κόσμος μ.μ. εξετράπη εις τας εξοχάς και την Παραλίαν ιδία όπου παρετηρήθη η συγκέντρωσις του περισσοτέρου κόσμου.

Η μουσική επαιάνισεν αρκετά μαρς και έκαμεν επισήμως την εμφάνισίν των τα νουβωτέ καπέλλα και του συρμού οι τουαλέτες, αι οποίαι εννοείται εκρίθησαν και εσχολιάσθησαν καλά…

Και κατά την χθεσινήν εννοείται η ισχύς των καφενείων δεν υπέστη μείωσιν. Τουναντίον μάλιστα εγένετο και ιδίως κατά το εσπέρας. Ούτως αι ημέραι των Χριστουγέννων διήλθον εν χριστιανική γαλήνη, χωρίς να σημειωθή τι άξιον λόγου, εκτός μερικών αναιμάκτων μικροτσακωμάτων, τα οποία αναπόφευκτα θεωρούνται δια το εορταστικόν των ημερών αυτών.

__________________

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΙΣ

«ΘΑΡΡΟΣ» 27 Δεκεμβρίου 1908

Ο αντίκτυπος της Χριστουγεννιάτικης καλοκαιρίας εφάνη εν Παραλία. Βλέπετε, ότι όταν ο καιρός θελήση να φανή γλυκύς ευρίσκει το μπελάν της η καϋμένη η Παραλία…

Το ίδιο συνέβη και προχθές. Αθρόος ο κοσμάκης έσπευσεν υπό την ευεργετικωτάτην λιακάδα εις Παραλίαν δια να απολαύση αυτήν, κυρίως όμως δια να ίδη τον Αντιβραχίονα.Ήτο άλλως τε δίκαιον να τον επιθυμήση γιατί είχε να τον επισκεφθή από το καλοκαίρι, δια πολλούς λόγους, κυρίως όμως, διότι επί μήνα ο ουρανός και η γη είχον διακόψει τας σχέσεις ευρισκόμενοι εν εμπολέμω καταστάσει…

Όλοι ήσαν τζέντλεμαν και αι κυρίαι και δίδες ενδεδυμέναι με παρισινόν σικ… επηγαινοήρχοντο  επάνω στον Αντιβραχίονα χωρίς και να παρατηρούν μίαν σκληράν αντίθεσιν μεταξύ αυτών και εκείνου. Είπομεν, ότι όλοι ήσαν στο φόρτε της καλοενδυμασίας και καλοφαγίας…

Τουναντίον όμως συνέβαινε με τον Αντιβραχίονα, όστις ήτο ελεεινός και χαίνων από τας πληγάς του. Και έπειτα σου λέγουν ότι, ο εικοστός αιών είναι αιών φιλανθρωπίας. Αλλά ιδού αυτά τα πράγματα αποδεικνύοντα ψευδείς τας δοξασίας ταύτης. Απτή απόδειξις ο Αντιβραχίων…

Δεν έπρεπε και αυτός κατά την Αγίαν ημέραν, της του Χριστού γεννήσεως, να ήτο κάπως ευπρόσωπος; Καλά κατά τας άλλας ημέρας… Ήσαν καθημεριναί που λέγουν… Αλλά προχθές τέτοιαν ημέραν να παρουσιασθή άθλιος και ελεεινός προ των ομμάτων τόσων και τόσων καλοφορεμένων κυριών και κυρίων. Και έχαινον αι πληγαί του, έτοιμοι να καταπίουν τον παραπατήσαντα.

Και δεν ευρέθη εις φιλεύσπλαχνος να ελεήση τον πτωχόν Αντιβραχίονα και να επουλώση την πληγήν του δυστυχούς. Ελύσσα λοιπόν ούτος δια την ακηδείαν των μη λαμβανόντων μέτρα, αν και τόσαι φωναί υπέρ αυτού ηγέρθησαν.

Διήρχοντο μερικοί και θορυβωδώς συνεζήτουν δια την τύχην αυτού. Ετόνιζον την λήψιν των μέτρων και το επείγον αυτών και ελογάριαζον και άλλα λόγια έλεγον κακίζοντες τους αρμοδίους. Και συνεφώνουν ούτοι πλήρως με τας σκέψεις του Αντιβραχίονος.

Μερικοί πάλιν επί τη θλιβερά εικόνα, ην ούτος παρουσίαζεν, ανελογίζοντο τας τρομεράς καταστροφάς της Μεσσήνης. Και εταύτιζον την συμφοράν Αντιβραχίονος και Μεσσήνης!

Και τα δύο θύματα της θαλασσίας λύσσης.

Αλλά δια τα θύματα της Μεσσήνης συνελέγησαν τόσα και τόσα εκατομμύρια. Δια τον πτωχόν όμως Αντιβραχίονα τί έγινε;

Πώς; Λόγια του αέρος, μέτρα και υπολογισμοί και υποσχέσεις!

Πάλι καλά!….

Η.Μ.