Υπ’ ατμόν στη Μεσσηνία για να κλείσουν ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κουρεία

Υπ’ ατμόν στη Μεσσηνία για να κλείσουν  ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κουρεία

Τα σωματεία κατέθεσαν υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών 

Αυξημένο ενδιαφέρον, με την υπόθεση και μόνο ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να επιτραπεί να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, δείχνουν οι Μεσσήνιοι, αφού από τη στιγμή που ακούσθηκαν οι πρώτες πιθανές ημερομηνίες άρχισαν τα τηλεφωνήματα στους κομμωτές τους για να κρατήσουν ραντεβού.

Δυστυχώς, όπως σημείωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων – Κομμωτών Μεσσηνίας, Κέλλυ Φερέτου, ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξουν.

Στο μεταξύ, χθες 11 Σύλλογοι Κομμωτών απ’ όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Μεσσηνίας, κατέθεσαν με αντιπροσωπεία τους υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για τις προχθεσινές δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, η οποία εξέφρασε προβληματισμούς για το άνοιγμα των κομμωτηρίων.

Θέλουν να κλείσουν ραντεβού

Όσο διαρκεί το lockdown τα κομμωτήρια έχουν κατεβάσει ρολά, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά ο κόσμος ζητά να μπει σε σειρά προτεραιότητας για όταν ανοίξουν. «Ο κόσμος ακούει ότι θα ανοίξουμε και έχει αρχίσει να παίρνει τηλέφωνα. Όλοι πίστευαν ότι θα ανοίξουμε στις 11 του μήνα, αλλά τους λέμε ότι επίσημη ανακοίνωση ακόμα δεν έχουμε. Κρατάμε σημειώσεις, ονόματα και τηλέφωνα για να τους ενημερώσουμε όταν θα έχουμε κάτι σίγουρο. Δυστυχώς, το αβέβαιο είναι ό,τι χειρότερο. Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι περιμένουν να δουν πώς θα πάνε τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν», τόνισε η κα Φερέτου.

Η κα Φερέτου σημείωσε ότι μαζί με άλλα Σωματεία ανά την Ελλάδα κάνουν ενέργειες για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, γι’ αυτό και χθες αντιπροσωπεία παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών υπόμνημα. Το υπόμνημα υπογράφουν συνολικά 11 Σωματεία Κομμωτών και Κουρέων, ανάμεσά τους και εκείνο της Μεσσηνίας.

Με το υπόμνημα ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών. 

Στήριξη

Στο υπόμνημα που κατατέθηκε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η δραματική εξέλιξη της πανδημίας αναδεικνύει την έλλειψη έγκαιρων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της. Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς. 

Τα κουρεία / κομμωτήρια, δείχνοντας υπευθυνότητα, τήρησαν όλα τα πρωτόκολλα που δόθηκαν από την Πολιτεία και ο κόσμος συμμορφώθηκε υποδειγματικά. Το lockdown εξανέμισε το εισόδημα και διογκώνει τα χρέη μας. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές – που δε θα πάρουν όλοι – δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου. Τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι. Ταυτόχρονα, με το νέο πτωχευτικό κώδικα, οι τράπεζες βάζουν χέρι στα σπίτια, στα μαγαζιά μας, ακόμα και στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Σε αυτή την καραντίνα το κόστος του κλεισίματος ενός καταστήματος δεν μπορεί να το επωμιστεί πάλι ο επαγγελματίας. Ο κλάδος των Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών χρειάζεται άμεση στήριξη και δίκαιη αντιμετώπιση».

Μέτρα

Τα μέτρα που ζητούν τα Σωματεία Κομμωτών για τη στήριξή τους είναι:

-Άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού αναλογικά με τη σύνθεση της οικογένειας 

-Απαλλαγή του επαγγελματία όλων των οφειλών για τις μέρες που είναι κλειστό το κατάστημα (ενοίκιο, ενέργεια, τηλεφωνία, νερό, δημοτικά τέλη, οφειλές Δημοσίου, ασφαλιστικές οφειλές) 

-Να καλυφθούν και στους επαγγελματίες οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος όπως στους εργαζομένους 

-Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019 

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος 

-Μείωση των έμμεσων φόρων 

-Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες 

-Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων

-Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν στην κατανάλωση 

-Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας 

-Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού

-Επανέναρξη των ρυθμίσεων 120 δόσεων όταν τελειώσει η πανδημία

-Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 6 μήνες 

-Χορήγηση εγκαίρως του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος 

-Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις 

-Να σταματήσει η μεταπώληση βαφών από τα super market 

-Επίδομα για όλους τους καταστηματάρχες κομμωτές που υπολειτουργούσαν τα μαγαζιά εφαρμόζοντας ειδικούς όρους που τους επιβλήθηκαν 

-Επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%

Τέλος, μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι προχθεσινές δηλώσεις της καθηγήτριας κας Λινού για κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στα κομμωτήρια, ενώ  το Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Μεσσηνίας, συνυπόγραψε παρέμβαση που έκανε για το θέμα αυτό το Σωματείο Κομμωτών Αττικής.

Στην παρέμβαση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Τα κουρεία- κομμωτήρια, δείχνοντας υπευθυνότητα, τήρησαν όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης, όπως τα ιδιωτικά ιατρεία και οδοντιατρεία, που δόθηκαν από την Πολιτεία και ο κόσμος συμμορφώθηκε υποδειγματικά. Μας έκλεισαν, όμως κανένας από αυτούς δε βγήκε να πει ότι η διασπορά του ιού δε γίνεται από τα κομμωτήρια, αλλά από αυτούς που πηγαίνουν στα σπίτια και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας».

Της Βίκυς Βετουλάκη