Χάνεται το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες

Χάνεται το δικαίωμα  αντίρρησης στους δασικούς χάρτες

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος τις τελευταίες μέρες γίνεται καθημερινά «αποδέκτης εκατοντάδων διαμαρτυριών κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών για την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει της οποίας χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα τη δήμευση της περιουσίας τους», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η εγκύκλιος

«Με την εγκύκλιο της 14.1.2021 του ΥΠΕΝ, κατ’ ουσίαν ακυρώθηκε ο νόμος περί Δασικών Χαρτών που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης: Να μη συμπεριλαμβάνεται δηλαδή στους δασικούς χάρτες η αγροτική περιουσία, στους οποίους κακώς εντάχθηκε. 

Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δε θα γίνουν αντιρρήσεις στο σύνολο των τμημάτων του δασικού χάρτη με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να κρίνουν και να αποφασίσουν πόσα από αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και να τα αναμορφώσουν (να τα αποχαρακτηρίσουν). Δια του τρόπου αυτού αποκλείονται από το δικαίωμα της ένστασης όλοι εκείνοι οι πολίτες που έχουν καταθέσει αιτήσεις-στοιχεία και η υπηρεσία, ακόμη και εκ λάθους, δεν εξαίρεσε την περιουσία τους από τους Δασικούς Χάρτες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, Δημήτρης Κοτσώνης.

Και τονίζει ακόμη: «Βάσει της επίμαχης εγκυκλίου οι ενστάσεις που θα γίνονται δεκτές θα πρέπει να αφορούν μόνο εκείνο τμήμα των δασικών χαρτών το οποίο αναθεωρήθηκε. Εξαιρεί, δηλαδή, τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονταν στο σύνολο των εκτάσεων που καθόριζε ο νόμος. Δίνει, δε, το δικαίωμα υποβολής ένστασης, μόνο σε αυτές τις οποίες οι δασικές υπηρεσίες εξαίρεσε με τους αναθεωρημένους χάρτες.

Εάν, δηλαδή, για παράδειγμα, είχαν υποβάλει αιτήσεις και δικαιολογητικά 1.000 πολίτες για να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές εκτάσεις και από αυτές οι δασικές υπηρεσίες αποχαρακτήρισαν τις 300, μόνον αυτοί έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις και όχι οι υπόλοιποι 700!».

Ο κ. Κοτσώνης αναφέρει, επίσης, ότι μετά την έκδοση της εγκυκλίου από το ΥΠΕΝ οι διαμαρτυρίες αγροτών, κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών προς την Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών, Αγροτικών Ακινήτων υπογραμμίζει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πρέπει άμεσα να διορθώσει την εγκύκλιο στο ζήτημα που αφορά στις αντιρρήσεις: «Πρέπει να επαναδιατυπωθεί ευκρινώς, δίνοντας το δικαίωμα να υποβάλει αντίρρηση κάθε ενδιαφερόμενος που έχει έννομο συμφέρον, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 48 παρ. 10 του ν. 4685/20, όπου ρητώς προβλέπει ότι οι αντιρρήσεις υποβάλλονται κατά των αναμορφωθέντων ή τροποποιηθέντων χαρτών. 

Επίσης, το ΥΠΕΝ δια του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Αμυρά πρέπει να ελέγξει πόσες πράξεις Διοίκησης προσκομίστηκαν, πόσες έγιναν αποδεκτές και σε ποιο βαθμό η καθεμία εξ αυτών. Έλεγχος που πρέπει να ανατεθεί σε ανεξάρτητη υπηρεσία, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να είναι οι Διευθύνσεις Τεχνικών υπηρεσιών κάθε νομού, δια του Τοπογραφικού Τμήματός τους. Πρέπει ακόμη να αναρτηθούν όλα τα στοιχεία τα οποία έλαβαν υπόψη τους οι δασικές υπηρεσίες, ώστε ο έλεγχος αυτός να είναι πλήρης».

Το δίκαιο του πολίτη κρίνεται από τις δασικές υπηρεσίες;

Τέλος, η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της επίμαχης εγκυκλίου γυρίζει τη χώρα πολλά βήματα πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ορθή κατάρτιση του χωροταξικού χάρτη της Ελλάδας, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει την πυξίδα της ανάπτυξης: «Πάλι το δίκαιο του πολίτη θα κρίνεται μόνο από τη δασική υπηρεσία»! 

Σε αντίθεση με το νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος περιόρισε αυτό το δικαίωμα των δασικών υπάλληλων να αποφασίζουν για την περιουσία των πολιτών, αναμορφώνοντας τις επιτροπές στις οποίες κυριαρχούσαν οι δασάρχες, κατέχοντας το 50%».